Record Mondial la muzeul rural din Crişeni

În satul Crişeni, din comuna Atid (jud.Harghita), se găseşte un muzeu unic în România dedicat pălăriilor de paie. Crișeni este situat pe valea pârâului Cușmed, la șase kilometri vest de Atid. Este sat de hotar al județului Harghita. Accesul este din Sângeorgiu de Pădure spre Bezid pe drumul Sângeorgiu de Pădure – Atid – Cristuru-Secuiesc, la 16 km. Satul – lung de trei kilometri – este locuit de peste 700 persoane; majoritatea reformați, 150 unitarieni, romano-catolici și neoprotestanți. În secolul XVII a existat o biserică construită în stil gotic; actuala biserică reformată a fost construită în 1820, deoarece vechea biserică a ars. Pe turnul bisericii se poate vedea data construcției (1773). Casa parohială a fost construită între 1844-1861. Prima biserică unitariană a fost construită, împreună cu clopotnița, în jurul anilor 1670. După reformație au apărut două biserici protestante: reformată și unitariană. În locul vechii biserici unitariane, distrusă de incendiu, s-a construit actuala biserică în 1815. Principalele ocupații în Crișeni sunt agricultura și zootehnia. Arta confecționării pălăriilor de paie și a obiectelor decorative din paie are aici o tradiție de cca. 150 ani. În 1879 în jur de o sută de persoane din sat se ocupau cu împletirea paielor. Azi aproape nu există în sat cineva care să nu cunoască acest meșteșug. Pălăriile „de Crișeni” erau vestite în multe localități din împrejurimi, dar și mai departe.

Astăzi turiștii ce ajung aici pot vizita Muzeul Pălăriilor de Paie, unde pot admira aici sute de astfel de pălării confecţionate manual, dar pot proba şi cea mai mare pălărie din lume, care a înscris micuţul sat în Cartea Recordurilor. Într-o casă mică ţărănească în trei camere, cu pridvor şi cu grădină, din satul harghitean Crişeni, a fost amenajat acum mai bine de 15 ani singurul muzeu al pălăriilor de paie din România. Muzeul a luat fiinţă la iniţiativa unui fiu al satului, Szocs Lajos, a cărui familie se ocupă de trei generaţii de confecţionarea pălăriilor de paie. Acum, pragul muzeului este trecut de câteva mii de vizitatori pe an, dar ar putea fi mult mai mulţi dacă promovarea ar fi pe măsură Muzeul pălăriilor de paie de la Crişeni.

Marea atracţie a muzeului este pălăria de paie uriaşă care a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare din lume. Are un diametru de nu mai puţin de doi metri şi cântăreşte 2,65 de kilograme. Pentru ea s-au folosit 22.555 de fire de paie, jumătate de kilometru de împletitură de paie şi 1,5 kilometri de aţă. Femeile din sat au muncit la ea timp de două luni. A fost confecţionată în anul 2004, când a şi intrat în Cartea Recordurilor. Turiştii se pot fotografia cu ea, dar este nevoie de două persoane pentru ca pălăria să fie aşezată pe cap. Nu din cauza greutăţii ei, ci a diametrului. Colecția muzeului cuprinde nu doar pălării de paie ci și o serie de pietre minunate, expuse în curte. Pietrele sunt sub forma lor originală, natura șlefuindu-le și sculptându-le de-a lungul a sute de ani, iar sătenii le-au „îmbrățișat” cu drag și le-au adus în curtea muzeului. Privind către formele neașteptate ale pietrelor, la umbra acestor pălării de paie ce ne protejează de soarele puternic, viața pare mai frumoasă și mai umbroasă! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*