În Bihor, pe lângă toate obiectivele și atracțiile turistice, mai sunt și peisajele minunate, care îi întregesc imaginea unui ținut special. Ca bun exemplu avem Lacul Vida (Lacul cu vârtej), care pare desprins dintr-o poveste. Acesta nu doar că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp, dar culorile pădurilor din jurul său se reflectă în apele line, schimbându-l de fiecare dată, aidoma lacurilor exotice de pe alte meleaguri. Nu numai culorile schimbătoare ale lacului sunt cele care atrag turiștii ca un magnet, ci „vâltoarea” din mijlocul său (deversor tip pâlnie), ce se arată ca o gură cascată de dragon ce soarbe toată apa lacului dintr-o dată…. Chiar dacă este mai mult o operă a constructorilor – acesta fiind un baraj în formă de pâlnie (având pe margini bârne de lemn), care are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apă asupra digului, atunci când plouă abundent -, asta nu-l face deloc mai neinteresant, sau mai puțin ireal. Din contră, construcția unică reprezintă elementul de noutate și farmecul său. Lacul Vida are o suprafață de șase hectare și o lungime de doi kilometri, având un volum de 0,4 milioane m3 . Construcția lacului de acumulare pe cursurile Videi și Topliței, în dreptul comunei Dobroești, a durat până în anul 1967 și a fost realizat în principal pentru minele de bauxită din regiune. Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de zece metri. înălțime și cu o lungime la coronament de 70 metri. Puțini știu – și poate doar localnicii mai în vârstă își amintesc – că înainte să fie ridicat barajul, zona era cunoscută grație faptului că aici exista cea mai veche moară din satul Luncasprie. Unii o știau ca „Moara lui Liloiu”, pentru că în zona aceasta nu existau decât două case – a morarului și a fiului acestuia.
Câmpul dintre dealuri era împărțit de râul Vida. În acest loc, pe partea dreaptă a cursului apei, a fost casa părintească în care s-a născut și copilărit scriitorul Teodor Dume. Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri. Culorile lacului, ce era și raiul pescarilor de altădată, sunt aproape exotice, însă farmecul Lacului Vida este amplificat și de comorile turistice din zonă, respectiv peșterile, izvoarele și cheile din Valea Roșia: Peștera Vacii, Peștera Urăcioșii, Peștera Calului, Peștera Babii, Peștera Crucii, Peștera Vălăului, Peștera Ciur Ponor, Peștera Ciur Izbuc și Cheile Albioarei. Cele mai cunoscute sunt Peștera cu Cristale de la Mina Farcu și Peștera Meziad. Apoi cheile Videi impresionează prin frumusețea și lungimea lor (zece kilometri), fiind de altfel cele mai lungi chei din Apuseni. Zona carstică oferă amatorilor de sporturi nautice, pescarilor, dar și alpiniștilor mediul perfect pentru întreținerea pasiunilor lor – zona localității Luncasprie, din munții Pădurea Craiului, fiind cea mai potrivită. În apele sale cresc păstravi de lac, bibani și cleni. Pe de alta parte, este o zonă minunată pentru cei care caută liniștea și „oxigenarea” necesară după pandemie. Pe malul lacului există un drum forestier, de jur împrejurul său, care poate fi folosit pentru promenadă și belvedere. O plimbare pe marginea luciului de apă „exotică” este cu adevărat spectaculoasă și relaxantă. Aduce, poate, cu ceva din imaginea lacurilor din Croația aflate în Parcul Plitvice. Cei care l-au vizitat spun că dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, vei ajunge la izvor. Dar zona este plină de izvoare și peșteri (de mai mici dimensiuni, dar aproape 300 la număr). Merită să vizitezi, dacă tot ți se întâmplă să ajungi prin zonă, și biserica din Luncasprie, declarată ca monument istoric (a fost construită la sfârșitul secolului XVII), sau chiar Monumentul Eroilor din Dobroești, ridicat în cinstea ostașilor care s-au sacrificat în cele două Războaie Mondiale.
Cum ajungi la Lacul Vida? Lacul este amplasat în comuna Dobroești din județul Bihor, și se poate ajunge la el foarte ușor dinspre drumul european E79. Distanța față de Oradea este de doar 40 de kilometri, iar traseul este următorul: Oradea – Sâmbăta – Dobroești – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida. După ce ai încărcat cardul telefonului sau aparatului foto cu imagini spectaculoase ale Lacului Vida, poți să respiri aerul curat de aici și să te gândești puțin cât de norocos ești, fiind martor la tot ceea ce te înconjoară… Călătorie ușoară! (George V. Grigore)
Lasă un răspuns