Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, singurul muzeu de acest fel din România

Din București faci 127 de km cu mașina până în Slobozia. Aici poți vizita Muzeul Național al Agriculturii, care a fost înființat prin Decizia Prefecturii Județului Ialomița nr. 176/1990 și deschis oficial pentru public la 25 martie 1996, fiind singurul muzeu de acest fel din România. Aria de competență a acestuia are ca obiectiv de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară și arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul țării. Muzeul are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, multiple unități în aer liber și anexe.

Din patrimoniul muzeului fac parte: Biserica de lemn Sfântul Nicolae – situată în curtea muzeului; Casă de gospodar din Gheorghe Doja-situată în curtea interioară a muzeului (început de secol XX); Hambar (1869); Colaci de fântână (1853, 1937); Însemne funarare (1869, 1877); Moară cu pietre (1889, 1877); Piuă pentru finisat postavul; Colecții reprezentative (peste 13,330 de piese); Ferma model Perieți-fermă de semințe de flori și legume; Arhiva științifică și documentară; Fondul bibliotecii cu peste 13.ooo de unități; Parc dendrologic cu peste 55 de specii. În fiecare an la muzeu se desfășoară ateliere permanente cu copii: atelier de împletit spice de grâu, de pictat linguri de lemn, de pictat căni, de împletituri specifice tradiționale din aluat, brățara prieteniei, icoane pe sticlă, etc.. Muzeul educă noua generație prin ateliere specifice la sărbători: Mărțișorul, Măcinicii, încondeiatul ouălor, Caloianul, Paparudele, Moș Andrei Cap-de-Iarnă. La Muzeul Național al Agriculturii se desfășoară în fiecare an, pe perioada de toamnă Târgul „Pâinea și Vinul” cu produse tradiționale specifice românești. Muzeul Național al agriculturii este prezent și pe rețeaua de socializare Facebook. Instituția este editorul Colecției „Bibliotheca Romaniae Historiae Agriculturae”, cu seriile „Din Istoria Exploatațiilor Agricole”, „Etnologie” și „Patrimoniu”.

Muzeul Național al Agriculturii este afiliat la organisme internaționale aparținând de UNESCO; Asociația Internațională a Muzeelor de Agricultură – AIMA, Asociația Internațională de Etnologie și Folclor, Organizația Internațională de Arte Populare. Patrimoniul muzeul este compus din: Biserica de lemn „Poiana”- monument istoric şi de arhitectură sec. XVIII (aflat la poziţia 23B011 pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional şi IL-II-m-A-14075 pe Lista Monumentelor Istorice din Judeţul Ialomiţa); a fost strămutată în parcul muzeului în toamna anului 2000; asigură serviciile rânduite de cultul creştin-ortodox, pentru Parohia „Buna Vestire”; reprezintă un important reper religios, cultural şi turistic; Ferma Model Perieţi – „cea mai mare fermă producătoare de seminţe de legume şi flori din Europa de Răsărit” (1/2 sec – XX/1935-1949), monument de istorie agrară (aflat la poziţia 23 B 115 pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional; IL-II-a-B-14153 pe Lista Monumentelor Istorice a Judeţului Ialomiţa); intrată în patrimoniul muzeului din 14 februarie 2005; cuprinde o suprafaţă de 5,4 ha şi 8 clădiri (conac, magazii, grajduri, castel de apă ş.a); Unităţi în aer liber: colac de puţ (1853) – monument istoric (aflat în Lista monumentelor istorice cu codul: LMI/2004, IL-III-m-B-14155), colac de fântână (1937), însemne funerare (1889, 1887), hambar (1869); Patrimoniul mobil: 13416 obiecte muzeale, structurate în următoarele colecţii reprezentative: unelte, maşini agricole şi instalaţii de arheologie industrială, etnografie (unelte agricole confecţionate în ateliere şi gospodării rurale, mijloace de transport, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, mobilier, ceramică, textile, port, recuzită-obiceiuri), istorie-memorialistică, artă, religie, literară, ştiinţele naturii; Arhiva ştiinţifică şi documentară: peste 41950 unităţi; Fondul bibliotecii: peste 13089 unitaţi.

Aici sunt întâlnite tractoare, trierători, diferite maşini agricole şi nu numai, dintre cele mai vechi, produse la uzinele româneşti sau importate la sfârşitul secolului al XIX-lea.  Printre piesele importantele întâlnite în acest muzeu se află şi trăsura marelui Nicolae Iorga. Valorificarea muzeală se face prin: Expoziţii temporare; Participări la târguri naţionale şi internaţionale (expoziţii pavilionare şi în aer liber, demonstraţii practice); Depozit vizitabil; Programe specifice; Magazinul muzeului: obiecte de artă populară şi artizanat, publicaţii. Ca și publicații, avem: Colecţia „Bibliotheca Romaniae Historiae Agriculturae” (seriile „Din Istoria Exploataţiilor Agricole”, „Etnologie” şi „Patrimoniu”), postere, ilustrate, pliante, cataloage de expoziţie etc.

În anul 2015 Consiliul Județean Ialomița a adoptat hotărârea privind emiterea acordului în vederea promovării Hotărârii Guvernului privind acordarea titulaturii de „muzeu de importanță națională“ Muzeului Agriculturii Slobozia și schimbarea denumirii acestuia. Demersul a avut la bază unicitatea și importanța patrimoniului muzeal constituit din bunuri culturale mobile – colecții  reprezentative  deținute de muzeu, documente și obiecte care au aparținut unor mari personalități ale agriculturii, a unor exploatații agricole de referință în agricultura românească; documente referitoare la diverse evenimente istorice și sociale. Făcând dovada că deține un patrimoniu muzeal de valoare excepțională și îndeplinește criteriile prevăzute de art. 15 alin. (1) din legea nr. 311/2003 pentru a obține titulatura de muzeu de importanță națională, și având avizul Comisiei Naționale a Muzeelor  și Colecțiilor, Guvernul României a aprobat, în ședința din 27.07.2016, Hotărârea de Guvern nr.551 privind acordarea titulaturii de „muzeu de importanță națională“ Muzeului Agriculturii Slobozia și schimbarea denumirii acestuia în Muzeul Național al Agriculturii, publicată în Monitorul Oficial nr.590/03.08.2016.

Acolo unde își împlinește rostul și unde îi este locul, Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia este unicul muzeu de acest fel din România și trebuie vizitat, spre a vedea povestea omului și a resurselor sale de hrană ce l-au condus spre viitor și spre civilizație. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*