Drumul Babelor – o șosea atârnată de cer…

Am bătut traseele Munților Bucegi deseori în tinerețe. Însoțit de membri Clubului de speologie „Adâncurile” din Câmpina, căutam noi fenomene carstice încă nedescoperite, dar asiguram și curățenia și asigurarea unor bune condițiuni de vizitare a Peșterii Ialomiței de aici. Destinul a făcut ca să ajung în capitală, iar cariera pe care am urmat-o, cea artistică și pedagogică, mi-a umplut timpul fiecărei zile cu folos. Undeva gândul de a revedea aceste minunate trasee turistice mocnea. Șansa a reapărut odată cu apariția unui nou drum ce atige lumea norilor… Astăzi „Transbucegii” sau „Drumul Babelor” este una dintre cele mai spectaculoase șosele la înălțime din România. Cei peste 20 de kilometri de asfalt oferă un spectacol incredibil, peisaje unice, uluitor de frumoase, un spectacol gratuit de culoare și bucurie și șansa de a vedea brazi seculari. Trebuie să spun că rar vezi astfel de giganți și atâta eleganță și semeție cum e cea a brazilor de pe dreapta și/sau stânga Drumului Babelor, numit și Transbucegi (după Tranfăgărășan, Transalpina și Transrarăul). Drumul este încă periculos pentru mașini, dat fiind faptul că nu are toți parapeții, nu este marcat în totalitate și nu este semnalizat decât în câteva din punctele sale cu adevărat critice.

Șoseaua Transbucegi sau Drumul Babelor – oficial DJ 713, este principalul drum de acces din Bucegi. Drumul Babelor  se desprinde din drumul județean DN71, care face legătură între Sinaia și Târgoviște, înainte de Cabana Cota 1000 și ajunge aproape de „Babe” și „Sfinx”. Are 20 kilometri, dintre care 17 au asfalt bun. De la Cabana Cota 1000, drumul trece pe lângă Cabană Cuibul Dorului, urcă Șaua Dichiu unde, la Cabana Dichiu, cotește brusc la dreapta și strabate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatră Arsă. Porțiunea de drum dintre Cabana Piatra Arsă și Babele este strict pietonal, accesul auto fiind restricționat. Altitudinea maximă la care ajunge Drumul Babelor este 1925 m. Drumul Babelor este relativ îngust – chiar foarte îngust pe unele segmente, astfel că abia pot trece două mașini una pe lângă alta. El străbate practic Parcul Natural Bucegi, sit Natura 2000 protejat de Uniunea Europeană, ceea ce – pentru că numărul celor care călătoresc pe aici, dar nu respectă muntele este (din păcate) foarte mare – poate pune în pericol zona (grătare, gunoaie, urmele civilizației și așa mai departe). Parcul Natural Bucegi are o suprafaţă de 32.663 de hectare, se întinde pe teritoriul a patru judeţe şi este declarat Sit Natura 2000. Aria cuprinde Sfinxul şi Babele, forme de relief declarate monumente ale naturii, precum şi o floră bogată care include şi specii periclitate şi o faună bogată, cu specii de animale ocrotite prin lege. În parc sunt peste 3.500 de specii de plante şi animale, iar printre speciile protejate se regăsesc Floarea-de-Colţ, iedera albă, Sângele-Voinicului, capra neagră, ursul brun, râsul, acvila de munte, cocoşul de munte și furnica roşie de pădure. Demarat în anul 2010 și finalizat în mare parte în a doua jumătate a lunii august a anului 2013, proiectul a avut un cost de aproximativ 51 milioane de lei, sumă suportată de consiliile județene pe teritoriul cărora se desfășoară acest drum. Deși multe voci au criticat amenajarea acestui drum asfaltat, avand în vedere că trece chiar printr-o zonă naturală protejată de lege, inclusă în Parcul Natural Bucegi, trebuie să recunoaștem totuși că din punct de vedere turistic, amenajarea sa este binevenită.

Pentru cei ce vor să evite aglomerația de la Telecabina Bușteni în drumul lor spre Platoul Bucegi, Drumul Babelor reprezintă alternativa perfectă. Sunt de neprețuit peisajele ce pot fi admirate de-a lungul traseului ce șerpuiește agale printre masivele Bucegilor și pădurile dese de brazi, veșnic verzi. Lăsând în urmă indicatoarele ce duc spre Cabana Padina și Lacul Bolboci (ce pot fi vizitate mai târziu), o întindere de apă formată în spatele unui baraj artificial, serpentinele înaintează curajoase mai departe, spre Piatra Arsă și Cabana Babele. Având în vedere potențialul său turistic, Transbucegiul reprezintă fără îndoială o atracție nouă și interesantă pentru turiștii ce vizitează Valea Prahovei și împrejurimile sale. Pe lângă cunoscutele obiective ale regiunii, Mănăstirea Caraiman sau Castelul Peleș, turiștii pot ajunge acum cu mașinile personale foarte aproape de cele mai vestite atracții naturale ale Bucegilor, de unde pot porni de asemenea în drumeții spre Crucea Caraiman, Releul Coștila sau Cabana Omu și Vârful Omu. Tot de la Cabana Babele, unde se termină acest drum, turiștii pot coborâ și pe cealaltă vale a Bucegilor, spre zona Padina – Peștera, unde pot vizita Mănăstirea Peștera sau Peștera Ialomicioarei, de curând amenajată la înalte standarde turistice. Pe bicicletă, Drumul Babelor poate fi o încântare, iar la pas o experiență pe care merită să o trăiești. Cu grijă și respect pentru munte, însă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*