„Credință și tradiții” la Mănăstirea Sitaru (jud. Ilfov)

Evenimentele culturale, educaționale și sociale, desfășurate sub patronajul Mănăstirii Sitaru din Grădiștea, sunt menite să pună în valoare patrimoniul istoric și ecleziastic din zona de nord a județului Ilfov, după cum a declarat și părintele Ieromonah Hrisostom Iorgulescu. În acest context, duminică, 4 aprilie 2021, la orele 12.30, Mănăstirea Sitaru a găzduit vernisajul expoziției „Credință și tradiții”. Este vorba de o expoziție de obiecte artizanale, icoane ortodoxe și artă grafică, semnată de Elena Irina Lătiș-Prisăcaru și Corina Petre.

Elena Irina Lătiș-Prisăcaru este economist, iar între anii 2016 și 2019 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din București, secția „Artă sacră”. Din copilărie a fost atrasă de imagini, forme, culori. Și-a dorit să se înscrie la design vestimentar după ce, în gimnaziu și liceu, așternea pe hârtie creații vestimentare în creion. Individual sau alături de Corina Petre participă la expoziții, concursuri și ateliere de creație.

„Frumosul nu expiră”, așa crede Corina Petre, designer de obiecte ceramice, artist plastic, preocupată de gravură și grafică, absolventă a Facultății de Arte Plastice, secția Grafică din cadrul Universității de Artă din București. Distinsă cu numeroase premii, se înscrie în rândul tinerilor dedicați prin pasiune și talent, organizând și coordonând evenimente artistice și culturale, în țară și în străinătate.

Evenimentul a fost completat cu un moment muzical din repertoriul bizantin susținut de Protopsaltul Romeo Tudorache, format la școala teologică a Mănăstirii Cernica, în prezent dirijor al Grupului Psaltic de la Biserica „Sf. Ioachim și Ana” din Măgurele. Manifestarea s-a încheiat cu aprecierea contribuției la programele culturale, educaționale și sociale ale Mănăstirii Sitaru, prin acordarea unor diplome de merit și excelență dnei Alexandrina Niță, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, protopsaltului Romeo Iordache și celor două artiste – Elena Irina Lătiș-Prisăcaru și Corina Petre. Expoziția este deschisă până la 24 aprilie.

Mănăstirea Sf. Nicolae Sitaru, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, implementează proiectul privind „Reabilitatea, conservarea, promovarea și punerea în valoare a edificiilor din Ansamblul de monumente istorice ale Mănăstirii Sf. Nicolae”. Dincolo de interesul pentru un obiectiv specific artei și arhitecturii religioase, de importanță națională, proiectul va ajuta la promovarea întregului areal geografic al zonei, culturii și credinței, artei și tradițiilor românești.

Alături de Mănăstirea Căldărușani, Mănăstirea Sfântul Nicolae – Sitaru va fi reabilitată cu bani europeni, cu ajutorul Consiliului Județean Ilfov, contractul fiind semnat în urmă cu doi ani. Mănăstirea Sf. Nicolae – Sitaru este monument istoric clasa A și face parte din patrimoniul cultural național. Se află în nord-estul județului Ilfov, în pădurea de lângă satul Sitaru, din comuna Grădiștea. Mănăstirea a fost construită în 1627, iar acum are nevoie de reabilitare. Intervențiile necesare sunt refacerea tencuielilor la soclu cu mortare de asanare, refacerea învelitorii din tablă de cupru, reabilitarea grilajelor ferestrelor din fier forjat, reabilitarea/înlocuirea tâmplăriei din stejar a ferestrelor și dezafectarea şi refacerea instalaţiei interioare de iluminat şi prize şi a instalaţiei de paratrăznet. Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante. Valoarea totală a contractului de finanțare: 8.583.372,70 lei, din care contribuția Consiliului Județean Ilfov este de 911.730,29 lei. Doamne ajută!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*