Rezervația „Peștera Popovăț” – spectaculoasa cavernă din munții Aninei (jud. Caraș Severin)

O zonă din Banat atrage ca un magnet tot mai mulţi turişti în ultimul timp, care-şi propun să evadeze măcar pentru un weekend în mijlocul naturii şi să admire peisaje spectaculoase. Este vorba despre Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, ce ascunde o mulţime de minuni ale naturii, printre care şase lacuri, o pădure virgină, dar şi peste 650 de peşteri şi avene. Una dintre cele mai fascinante caverne care nu trebuie ratată de turiştii care ajung în acest parc este Peştera Popovăţ, considerată ca fiind una dintre cele mai spectaculoase din România. Peştera Popovăţ se numără printre atracţiile turistice care se regăsesc în Cheile Caraşului, în Munţii Aninei, din judeţul Caraş-Severin. Această cavernă se află pe raza localităţii Iabalcea (comuna Carașova), în apropiere de Peştera Comarnic, una dintre cele mai mari din Banat şi din ţară.

Peştera Popovăţ, numită şi Peştera Megiureca, are o lungime de 1.121 metri şi a fost descoperită în anul 1.890, în timp ce se efectuau lucrări pentru realizarea unei linii ferate. Fiind o surpriză totală pentru cei implicați în proiect, deschiderea în stâncă a fost zidită imediat. Însă, în timp, aceasta a fost redeschisă şi s-a montat o poartă de fier, care se foloseşte şi acum. Intrarea în peşteră se realizează printr-o galerie îngustă. Se ajunge în „Sala cu Prăbuşiri”, continuată de galeria „Drumul lui Adam”, în care pot fi observate concreţiuni care au căzut din tavan, din cauza greutăţii lor. Tot din „Sala cu Prăbuşiri” se poate ajunge printr-o altă galerie în „Sala Inferioară”, în care se formează şi un lac subteran în timpul viiturilor. Urmează „Sala cu Oase”, în care se găsesc resturi scheletice de lilieci, rozătoare, colţi de urs de cavernă, dar şi stalactite şi stalagmite. Apoi se ajunge în „Sala Finală”, ce impresionează prin dimensiuni, dar şi prin frumuseţea coloanelor, a stalactitelor uriaşe şi a stalagmitelor-lumânare. Despre această sală se spune că este una dintre cele mai bogate săli din subteranul ţării. Sala Finală, este lungă de 80 metri, lată între 10 și 20 metri și cu o înălțime de până la 20 metri.

Peştera Popovăţ adăposteşte numeroase elemente de interes ştiinţific. Popovăţ este considerată una din peşterile cu cele mai spectaculoase concreţiuni din România. Peștera este închisă pentru turiști, astfel intrând sub ocrotire toate formațiunile concreționare și depozitele fosilifere de aici. Vizitarea ei se face numai cu aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii și cu echipament speologic adecvat. Localizare Peșterii Popovăț: ceva mai jos de întâlnirea Carasului cu Pârâul Buhui, în peretele calcaros de pe partea dreapta a Carasului, se află deschiderea modestă a Peșterii Popovăț, descoperită prin tăierea stâncii pentru construirea unei linii ferate forestiere. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*