O operă de artă își are viața sa „personală”. După ce se naște ca inspirație în gândul artistului creator, ea se materializează în forme în atelier sau pe o locație, urmând apoi expunerea sa, spre bucuria spectatorilor și căutătorilor de frumos. Așa s-a „născut” și Arca lui Noe, o operă sculpturală complexă a artistului Virgil Scripcariu din Ciolpani, care a „călătorit” și prin Europa, iar apoi și-a „găsit” locul undeva pe Bulevardul Magheru.
Cred că toți bucureștenii au văzut Arca în apropierea Cinematografului Patria și a Teatrului Nottara, lângă Librăria Cărturești. Acum după ani, se află că există o taxă retroactivă de expunere. Sculptorul Virgil Scripcariu ne spune următoarele: „160.000 Euro este suma pe care, împreuna cu Librăria Cărturești, trebuie să o plătim celui care a devenit proprietarul terenului din fața clădirii de pe Blvd. Magheru. De ce? Pentru prezența lucrării Arca lui Noe pe acest loc, între 2008 și 2015. Reclamantul a cumpărat terenul împreună cu drepturile litigioase „prezente, trecute și viitoare”. Prin urmare, a avut dreptul de a ne acționa în instanță „sculptorul Virgil Scripcariu și Librăria Cărturești”. A cerut despăgubiri pentru folosirea terenului, la momentul când el nu era încă proprietar. La momentul montării Arcei, decembrie 2007, terenul era domeniu public. Pe 10 martie 2021, un executor judecătoresc a înștiințat cele două părți că în 24 de ore trebuie plătite sume care depășesc 160.000 Euro, cuprinzând despăgubirile pentru folosirea terenului, cheltuieli de judecată și executare. La prima judecată, instanța a dat câștig de cauză pârâților, considerând că nu a existat niciun prejudiciu. La recurs, instanța a hotărât contrariul…. Arca lui Noe, lucrare de artă, a fost realizată pentru festivalul Europalia 2007, în cadrul programului Agorafoly, prin care 27 de artiști și-au reprezentat țările din Uniunea Eurpeană, expunând lucrări de artă în spații publice centrale ale orașului Bruxelles. Mi-a revenit atunci curtea Muzeului de Artă din capitala europeană, loc în care Arca a stat două luni. În timpul șederii la Bruxelles, am primit invitația de la Cărturești-Verona de a expune Arca în fața librăriei, pe un spațiu verde de 465 mp. Montarea s-a făcut în decembrie 2007. Arca a rămas acolo până în iunie 2015, devenind un reper urban. La acel moment hotărâsem să duc lucrarea într-o fabrică, în vederea restaurării. ICR Londra mă invitase să expun Arca la Leicester, pentru perioada campionatului mondial de rugby din acea toamnă. Până la urmă, primăria din Lecester nu și-a dat acceptul, invocând riscul de vandalizare. M-am mirat atunci, căci în sutele de săptămâni de la București Arca nu suferise nicio agresiune. În prezent, Arca este expusă în cadrul Fermei pedagogice, la Săbăreni, lângă București. Știu, povestea pare ireală dar este adevărată, din păcate…
Locul era administrat de ADP, care făcea lucrări de igienizare și întreținere a spațiului periodic. Terenul a trecut prin mai multe proceduri de retrocedare, ca apoi drepturile litigioase să ajungă la cel care cere despăgubiri de la Virgil Scripcariu și de la Cărturești. Terenul nu le-a adus venituri nici sculptorului, nici librăriei. „Am aflat la câteva luni, poate un an, după ce am luat lucrarea acolo că sunt chemat în instanță.” ne mai spune Scripcariu. „Despăgubirile în valoare 160.000 de euro sunt calculate ca și cum s-ar fi folosit întreaga suprafață a terenului de 465 mp. Lucrarea Arca lui Noe ocupa doar 17 mp”, spune Ana Niculescu din partea Cărturești. „Instanța a considerat că este un teren pe care s-ar fi putut construi un bloc, deși el este clasificat ca fiind spațiu verde.” Sculptorul Virgil Scripcariu transmite că acestă situație poate reprezenta un precedent în relația artiștilor cu statul pentru viitor: „Consider că foarte multe proiecte vor eșua din prea mare prudență.”
Din cauza acestor „întâmplări-întâmplătoare” este posibil ca pe viitor artiștii români să expună direct în cosmos, pe stația spațială internațională, sau pe Lună, Venus și Marte, ca să nu ne mai lovim de astfel de probleme inventate de oameni cu mințile odihnite…
Lasă un răspuns