Zeița Artemis pe aversul unor monede de argint descoperite la Radomirești (jud. Olt)

În comuna Radomireşti din Olt a fost descoperit un mic tezaur monetar din argint, format din 70 de monede din secolul II î.Hr. Monedele fac parte dintr-o ediţie limitată, emise de provincia Macedonia Prima. Ele au fost scoase la lumină de un detectorist de metale. Paul Durcă, cel care a descoperit tezaurul, a fost poliţist 20 de ani, la IPJ Olt. Acum, este pensionar, iar din ianuarie 2021 s-a apucat să caute vestigii arheologice, prin comuna natală. Aşa a găsit, în apropierea casei părinteşti, la aproximativ 250 de metri, monedele de acum două mii de ani.

La început n-am ştiut ce sunt pentru că la semnalul pe care l-a dat detectorul, în general găsesc doze de bere. (…) Am săpat. Au început să apară. M-am emoţionat, la un moment dat, pe la 20 şi ceva m-am oprit şi am sunat, am chemat autorităţile”, declară Paul Durcă. Monedele au fost predate autorităților și vor fi evaluate de un expert, iar găsitorul ar putea primi chiar 45% din valoarea tezaurului.

Astfel de monede au mai fost descoperite în Balcani şi în zona Ardealului (…) După cum noi ştim, au fost emise limitat, într-o perioadă cuprinsă cam între 158-150 î.Hr.; par emisiuni din ani diferiţi pentru că vedem pe avers chipul zeiţei Artemis”, afirmă Denissa Guţică- Florescu, muzeograf la Muzeul Judeţean Olt. Pe piaţa neagră, o singură astfel de monedă valorează între 180-320 de euro. Cei care caută metale cu detectoarele nu prea sunt agreaţi în lumea culturală. Specialiştii recunosc, însă, că ei au mai multe şanse să descopere vestigiile arheologice. În judeţul Olt, 40 de persoane sunt autorizate să desfăşoare astfel de activităţi, dar nu şi în siturile arheologice. Gheorghe Smarandache, director la Muzeul Judeţean Olt, declară: „De regulă, şantierele nu sunt atât de costisitoare. În schimb, este vorba despre echipă de lucru, despre specialişti. Este vorba, apoi, de făcut nişte caiete şi nişte referate, nişte rapoarte de lucru ale arheologilor, care sunt destul de costisitoare”.

Satul Radomirești este satul de centru al comunei cu același nume, ce face parte din Județul Olt. Din comună mai fac parte satele: Crăciunei, Olt, Poiana, Olt și Călinești. El este așezat în Câmpia Română, mai precis în partea de SE a Câmpiei Boianului, pe drumul european E70 (fost DN6) și pe magistrala feroviară București – Videle – Roșiorii de Vede – Radomirești – Caracal – Craiova. În teritoriul județului Olt, satul ocupă o poziție sud-estică, la o distanță de 50 km de Slatina, 12 km de Drăgănești-Olt, 27 kilometri de Caracal și 27 kilometri de Roșiorii de Vede, Județul Teleorman. Prin poziția sa geografică, satul Radomirești și satele din sudul comunei fac legătura între Câmpia Boianului și Câmpia Burnazului. Prima atestare documentară a satului o avem, dacă putem spune așa, din anul 1512-1513, iulie 23, când domnitorul Neagoe Basarab întărește Mânăstirii Cutlumuz de la Muntele Athos satele sale, hotărnicite de boieri. Mult mai sigură, ca dată de atestare documentară a satului Radomirești este anul 1606, mai 12, când la Târgoviște, domnitorul Radu Șerban – 1602-1611 (a doua domnie) – întărește paharnicului Badea stăpânirea asupra satelor: Stoicănești, Olt, Crăciunei, Olt, Radomirești și Călinești – pe Călmățui. Locuitorii acestor sate, moșneni fiind, adică oameni liberi, au venit de s-au vândut de bună voie paharnicului Badea.

Monedele descoperite în comuna Radomireşti din Olt ar putea fi dovada unui schimb comercial. După o asemenea descoperire „…Detectoristul va fi recompensat de către autoritatea locală în subordinea căreia se află muzeul care are în custodie monedele. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30 la sută din valoarea bunului. Iar, în cazul unei descoperiri de excepţie, încă 15 la sută”, afirmă Denissa Guţică- Florescu, muzeograf. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*