Să nu ucizi cuvântul!

Ultima întâlnire culturală a diasporei româneşti, dar şi unul dintre ultimele evenimente dinaintea crizei pe care o trăim, a avut loc în cadrul Parohiei Ortodoxe „Sf. Spiridon”, din Reggio Emilia.

Acum, când tot ce ne-a mai rămas este să citim în casă, până când vom putea ieşi cu toţii în natură să mai plantăm nişte copaci (nefiind paraziţi consumatori), ne putem delecta la un cenaclu virtual de poezie… Rugăciunea poetică a lui Cristian Bodnărescu este însoţită de mai multe discuţii interesante şi originale, pentru o întrunire religioasă: este muzica rock satanistă? Putem scrie şi vorbi orice despre oricine, fără argumente? Ne putem delecta şi prin glumele făcute, la o adevărată şuetă de suflet.

Sunt profesorul Dumitru Conta şi vă propun să parcurgem împreună ultima întâlnire desfăşurată la hramul Parohiei Sf. Spiridon din Reggio Emilia, Italia, unde, în calitate de invitat de onoare, ne-a bucurat prin prezenţa sa, distinsul poet Cristian Bodnărescu. Personal, mi-a făcut plăcere să mă număr între cele 700 persoane prezente şi nu regret că am parcurs o jumătate de zi să ajung la Reggio, pentru un cenaclu spiritual.

„Cred că valorile impuse de puterea globalistă se vor modifica într-un viitor apropiat. Bătaia de joc față de resursele naturale, față de spiritualitate și de om nu se va putea manifesta la infinit. Oamenii punctează știința și tehnica mai mult decât respectul pentru o persoană cu anumite nevoi speciale, uitând să îi vadă sufletul. Dar un om care nu este în centrul reflectoarelor și nu e stimat de societate, chiar cu anumite dizabilități de ordin fizic, poate avea un suflet curat fața de un om care se bucură de toate darurile naturii, mândru. Și atunci este mai iubit de Dumnezeu, pentru că are o inimă sensibilă și un suflet curat!” (Cristian Bodnărescu)

Hramul parohiei Sfântul Spiridon din Reggio nell’ Emilia – Italia, ținut în preajma sărbătorilor de Crăciun, l-a avut ca invitat de onoare pe poetul Cristian Bodnărescu. După ce la primele două ediții, invitații au fost conf. univ. pr. scriitor Constantin Necula și cantautorul rock-folk Ștefan Hrușcă, a treia ediție i-a fost consacrată omului de litere Cristian Bodnărescu. Tinerii români din Italia au avut prilejul să îl vadă live pe Cristian, alături de cele 700 persoane prezente în sală.

Omul de litere Cristian Bodnărescu figurează în „Dicționarul Autorilor Români Contemporani”, dicționar ce surprinde mișcarea literară românescă după anul 1923. Lucrarea semnată de Alina Kristinka este coordonată de universitarul Carmen Cătunescu și Heliodora Cătunescu. Comisia Editurii Singur, prin “O altfel de istorie a literaturii române”, îl consideră pe scriitorul Cristian Bodnărescu unul din cei mai importanți 60 scriitori din literatura românească.

În anul 2010, Cristian fondează radioul „Zidul”, post online ascultat în peste 100 țări. După România, Italia este a doua țară care ascultă postul radiofonic “Zidul”.  În prezent, Cristian este Inginer IT certificat internațional, el construind și drone.

„Să îl citesc pe poetul Cristian Bodnărescu a constituit pentru mine o surpriză deosebit de agreabilă: că ismele nu ne-au cotropit de tot, că se mai poate scrie poezie bună fără a scuipa pe valorile clasice, că poţi fi modern fără a fi ininteligibil şi că, în cele din urmă, poţi să scrii poezie “chiar dacă ai talent (!)”. Intuiesc lecturile domnului Bodnărescu solide, bine selectate şi bine asimilate.În  ceea ce mă priveşte-evident strict subiectiv- l-aş situa, prin înzestrare, originalitate şi îndrazneala dincolo de frontierele temporale, de curente sau de stiluri, într-o familie „cel puţin” onorabilă, din care fac parte Byron, Baudelaire, Poe, Bacovia, Artaud şi nu numai.” – Gheorghe Junescu, fost director adjunct al Institutului Român din Veneţia.

Cuvânt de suflet așternut de Dumitru Conta

One Response to Să nu ucizi cuvântul!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *