Cetatea Vidinului – veche fortăreață dunăreană

Dacă v-ați hotărât să plecați către zona sud-dunăreană, dar să accesați o altă cale decât arhicunoscutul pod de la Giurgiu – Ruse, puteți trece valurile albastre ale marelui fluviu pe la Calafat – Vidin. Aici veți găsi aceeași bună ospitalitate a bulgarilor și veți avea ce vizita. Un exemplu este Cetatea Vidinului cunoscută și ca Cetatea Baba Vida, aceasta fiind și principala atracție turistică a orașului, aflată chiar pe malul Dunării. Este singura construcție din Bulgaria de acest gen conservată în întregime.

Cetatea datează de la începutul secolului X și a fost ridicată pe locul unui turn roman de supraveghere. Numele provine conform legendei de la fiica unui rege bulgar ce stăpânea țărmurile Dunării, care, rămânând nemăritată, a poruncit construcția acestei fortărețe pentru a fi în siguranță între zidurile ei. Astfel, bătrâna (baba) Vida ar fi dat numele edificiului, și, de la el, și al orașului. În Evul Mediu, cetatea Vidinului a constituit cel mai important punct defensiv din nord-vestul Bulgariei. Ea a rezistat timp de opt luni unui asediu al împăratului bizantin Vasile al II-lea (cunoscut ca și „omorâtorul de bulgari”, (n. 958 –d. 1025); acesta a fost un împărat bizantin din dinastia macedoneană).

Cetatea va fi refăcută de țarul Ivan Strațimir, care a domnit ca Împărat (Țar) al Bulgariei între 1331 și 1371, în timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Lunga domnie a lui Ioan Alexandru este considerată o perioadă de tranziție în istoria medievală bulgară. El își va stabili capitala aici. În 1365 regele Ludovic I al Ungariei a atacat pe neașteptate cetatea, cucerind-o după un asediu de câteva luni. În 1369, cetatea i-a fost returnată lui Ivan Strațimir în schimbul vasalității.

În 1388 turcii au invadat Bulgaria, impunându-i lui Strațimir să le devină supus. În 1396 acesta a participat la campania antiotomană condusă de Sigismund al Ungariei, campanie ce s-a încheiat dezastruos cu bătălia de la Nicopole. În curând, majoritatea domeniilor lui Ivan Strațimir au fost cucerite de otomani. Cetatea a avut un rol crucial în controlul turcilor a zonei Dunării inferioare, ei folosind-o timp de secole drept închisoare și depozit de armament. De la finalul secolului XVIII, nu a mai avut rol defensiv.

Restaurările i-au conservat forma originară, monumentul prezentându-se nealterat de la forma sa inițială, bucurând ochiul turistului dornic de astfel de incursiuni în timp și spațiu. În apropierea sa se află un lapidarium frumos organizat și prezentat, cu elemente din antichitatea acestor locuri, ce completează istoria lor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*