Vacanța mare (a trezirii) din nevisul unei nopții de priveghi dintre ani…

Până la urmă, protagoniști programului de revelion de la TVR și-au meritat banii… Cu prisosință, chiar! Dar nu pentru calitatea divertismentului oferit, ci pentru stârnirea și scoaterea la suprafața, încă democratică, a hazului, mai mult sau  mai puțin inspirat, a feluriților corifei cu intenții, nu de corectare, ci de cenzură. Sigur, programul a fost trist… Dar, față de un alt „revelion”, aproape similar, al unei altfel de petreceri de „tavernă”, având atunci pe post de amfitrion un dramaturg director de petrecere, măcar nu a fost atât de lamentabil… În fapt, divertismentul oferit de Garcea și ai lui ar fi putut fi catalogat morbid de sinistru prin mesajele transmise dacă ar fi fost difuzat în orice altă zi… Dar într-o noapte, pe un interval orar pe care nimeni nu avea pretenția să primească sfaturi medicale despre cum se înnoadă masca după urechi, ori alte sugestii informative-(de)formative, sanitar-dezinfectante, replicile au rămas la limita pesudohazului. Ca într-o satiră de priveghi al umorului… Dar măcar a fost o intenție de diatribă. Și chiar dacă nu a avut noblețea ironiilor „á la Tănase”, măcar s-a înțeles intenția. Ba, dacă protagoniștii programului-măscărici și-ar fi intitulat „creația” chiar așa, „Haz de necaz”, ar fi înțeles și „revoltații” deontologi despre era vorba.

De aceea, oricât de nereușite, oribile, scabroase, ori de-a dreptul scârbavnice în tușe de mădulare și mesaje pițigăiate, au fost „dialogurile” artiștilor-realizatori, petrecăreți ai TVR, nu ei trebuie înfierați. Nu ei, comedianții. Și nici măcar editorii de program care au considerat potrivit, pentru divertismentul din noaptea dintre ani, un „manifest”, nu deșănțat, ci doar nereușit. Nereușit însă doar ca nivel artistic. Pentru că, deși nu a avut nici măcar picătura de acid dintr-o linguriță de împărtășanie a satirei, basca pe cea a unui pamflet genial, totuși și-a atins scopul. Nu a distrat, dar a pârlit pielea unor cameleoni politici aflați la pândă întru făptuirea rocadelor politicianiste de management dar și de personal beneficiar al sinecurilor unor instituții publice. Iar din acest punct de vedere, bășcălia de (la) TVR chiar a fost o linguriță cu acid.

De înfierat sunt dară politrucii și camarilele de partid care au ieșit la atac înainte să se usuce stropii de șampanie de pe pereții distracției ipocrite. În primul rând,  nefericita de la CNA care și-a permis să facă analiza „de conținut” al materialului difuzat la Televiziunea Publică, pentru că, ne place ori nu, bășcălia, satira nereușită, hazul de Păcală rătăcit au fost parte a conținutului editorial, și nimeni nu poate ataca miezul editorial al unui program TV, de radio ori conținutul publicistic al formelor de presă scrisă. Membra CNA putea cel mult să constate eventualele încălcări ale legislației CNA, din perspectiva nerespectării intervalului de difuzare raportat la conținutul emisiunii. Evident, fiind noaptea dintre ani, cu ore întârziate de difuzare, nu aveau cum să existe însă asemenea încălcări. Și nici derapajele de limbaj nu puteau fi reclamate. Nici măcar cele vizate de legislația sanitară a covidului, care a transformat deja alunecările satirice în delicturi a priori de gândire și exprimare. „Norme” ce au rang de recomandare și nu pot trunchia liberul arbitru al creatorului de conținut. Iar Garcea și ai lui ar fi putut merge mult mai departe cu apropourile, analogiile și atacurile fără perdea, livrând, îmbrăcând chiar emisiunea în antetul uneia „cu mască și fără mască” (sic!).

Și totuși, cea mai gravă intervenție, nu a venit dinspre „corifeul” audiovizualului, ci din partea unui parlamentar care, abuzând de sefia comisiei de cultură, și-a permis azvârlirea în spațiul public a unui adevărat rechizitoriu vizând conținutul editorial al unei emisiuni, și chemarea la un interogatoriu politic a directorimii unei instituții de presă. O violentă imixtiune a politicului asupra mass-media. Și care, dacă s-a manifestat atât de fățiș pentru o emisiune, în cele din urmă, de divertisment, cum vor arăta oare lucrurile când masca-botniță va fi înlăturată, în mod real de data aceasta, de pe alte emisiuni cu structuri și secțiuni total diferite de cele ale umorului?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*