Peștera Prohodna (Bulgaria) – aici se află „ochii lui Dumnezeu”

Ce sunt, de fapt, „ochii lui Dumnezeu”? „Ochii lui Dumnezeu” sau „Oknata” sunt două găuri aproape egale, aflate în tavanul unei peșteri. Mai exact, este vorba despre peștera Prohodna. Aceasta se află la doi kilometri de satul Karlukovo din Bulgaria și este cea mai cunoscută atracție turistică din zonă. Peștera se află la doar 100 de kilometri de granița cu România, motiv pentru care poate fi văzută ușor de români. Peștera Prohodna, s-a format în timpul Cuaternarului, adică în cea de-a treia perioadă a Erei Cenozoice. Prohodna este cea mai cunoscută atracție din Cheile Karlukovo, parte a Parcului Geologic Iskar-Panega, și una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria. Lungimea acesteia este de doar 262 de metri.

În sala centrală a cavității carstice, turiștii pot vedea acești „ochi ai lui Dumnezeu”. Aceștia s-au format prin eroziune și permit luminii naturale să intre în grotă. În peștera Prohodna se pot vedea urme ale locuințelor preistorice. Acestea sunt o dovadă că au trăit oameni în această grotă, în timpul neoliticului și calcoliticului. Acesta este un alt motiv pentru care atracția turistică este foarte populară. Locul și-a câștigat renumele de „Ochii lui Dumnezeu” după o scenă din filmul bulgar „Ora de violență”, produs în 1988, în care un preot pe nume Aligorko intră în peșteră pentru a se ruga sub ochii acesteia… În plus, această peșteră este pe placul persoanelor împătimite de sporturile extreme. Acestea pot face bungee jumping în această locație, mai ales că grota are un tavan foarte înalt. Românii care vor să viziteze peștera Prohodna din Bulgaria, în care se află „ochii lui Dumnezeu”, pot ajunge acolo foarte ușor, cu mașina sau cu autocarul. Cei care merg cu mașina personală puteau ajunge, înainte de pandemia de coronavirus, chiar până la intrarea în grotă.

Traseul din România către această peșteră în care se ascund „Ochii lui Dumnezeu” nu este deloc complicat. Se poate ajunge ușor la celebra grotă, pornind din Capitală, pe ruta: București – Giurgiu – Ruse – Byala- Pleven – Lukovit și Karlukovo. Denumirea de „Ochiul lui Dumnezeu” i-a mai fost dată de către oamenii de știință unei nebuloase pe care au observat-o în spațiu, cu ajutorul telescopului european Wide Field Imager. Aceasta are forma unui ochi, ce ne-ar „privi” planeta de la distanța de 700 de ani-lumină.

De fapt, „ochiul lui Dumnezeu” din spațiu reprezintă expansiunea unei stele similare cu Soarele planetei Pământ. O pupilă albastră, alături de o cornee albă și pleoape roz sunt create din straturi de gaz și praf iluminate de stea pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții sale. Astronomul german Karl Ludwig Harding a observat încă din 1824 această nebuloasă, denumită Helix. Chiar dacă în imaginile captate de telescop, nebuloasa pare rotundă, în realitate, aceasta are o formă complet diferită. De fapt, nebuloasa ce a căpătat denumirea de „ochiul lui Dumnezeu” arată ca un tunel lung de miliarde de kilometri parcurși de gaze strălucitoare. Și soarele Terrei va avea o astfel de soartă, dar peste cinci miliarde de ani. Chiar dacă bulgarii au „ochii lui Dumnezeu”, sau Peștera Măgura, sau Devetashka  și România are numeroase peșteri cu care să se laude, precum: Peștera Urșilor, din județul Bihor, Peştera Gheţarul de la Scărişoara și Peştera Huda lui Papară din Apuseni, Peştera Muierii, din Baia de Fier din judeţul Gorj, și Peştera Ialomicioara, ascunsă în Masivul Bucegi. Cea mai mare peșteră din țară este și cea mai lungă din sud-estul Europei: Peştera Vântului. Sistemul carstic a fost descoperită în urmă cu peste 60 de ani, în inima Apusenilor, și este un adevărat labirint ce se întinde pe aproximativ 50 de kilometri. În ea șuieră vânturi puternice – de unde și numele ce i-a fost dat.

Dar „ochii lui Dumnezeu” merită un drum de 100 de kilometri de la Dunăre în jos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*