Cahle de secol XV cu scena cavalerului în turnir şi scene de vânătoare descoperite la Satu Mare

Cum se trăia la anul 1500 pe plaiurile sătmărene? Iată că aceste ultime descoperiri, unice în Satu Mare, au scos la lumină secretele structurile care datează din secolul al XVI-lea și le-au adus ca o nouă provocare în calea istoricilor și specialiștilor. Arheologii au descoperit structuri medievale, dar şi obiecte din perioada medievală. Descoperirile medievale de o importanţă istorică deosebită făcute în curtea Liceului Reformat i-au bucurat pe arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare.

Specialiştii spun că lucrurile scoase la lumină sunt din preajma anului 1.500 și din primele decenii de după acesta. În această toamnă târzie, în curtea Liceului Reformat au fost demarate lucrările de reabilitare, care au în vedere inclusiv ridicarea unui nou corp de clădire.  În acest context a început şi săpătura amprentei pe locul în care va fi ridicată clădirea, în curte aflându-se un sit arheologic, dat fiind că acesta reprezintă perimetrului oraşului medieval Satu Mare. Mare le-a fost surprinderea şi bucura arheologilor, care au descoperit o serie de complexe medievale şi post medievale.  „Am identificat structuri medievale, adică locuinţe ale orăşenilor, pivniţe, ateliere şi alte anexe gospodăreşti. Toate acestea au fost găsite cu material arheologic deosebit de interesant din perioada evului mediu târziu, perioada premodernă şi am recoltat cahle de sobă cu reprezentări figurative”, a explicat arheologul Szocs Petere, din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.

Descoperirile datează din secolul al 16-lea, mai exact anii 1.500. De asemenea, arheologii au putut observa şi urme de incendiere care, spun ei, au legătură cu pustiirea oraşului din secolul al 16-lea. „Ceea ce este deosebit de interesant şi de calitate sunt cahlele cu scena cavalerului în turnir şi scene de vânătoare care arată că orăşenii imitau moda nobililor, a elitei vremii şi cumva au încercat şi şi-au permis să fie la acelaşi nivel al culturii medievale. Am observat şi urme a unor incendii mari, sunt nişte straturi groase de incendii care se leagă probabil de pustiirea oraşului în deceniul al patrulea şi al cincilea al secolului 16, legat de incursiunile otomane. Astea toate au însemnat că a ars oraşul în mare parte şi urma acestor straturi de arderi au fost identificate arheologic, iar materialele găsite sunt sub aceste nivele deci vin din perioade mai timpurii”, a declarat Szocs Peter. Potrivit specialiştilor, descoperirile făcute sunt unice pentru Satu Mare, fiind de părere că vestigii de o asemenea calitate nu au mai fost descoperite până acum în preajma oraşului.

Astfel, prin aceste descoperiri putem fi mai aproape de istoria milenară a sărmarului și putem înțelege contextul istoric în care au fost ridicate anumite clădiri și fortificații ce au fost mai apoi acoperite de colbul istoriei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*