Cetatea de Baltă – splendoarea unei lumi apuse…

În peisajul întinselor vii ale podgoriei Jidvei se poate întrezării silueta unui castel măreț și impunător. Vechiul castel din Cetatea de Baltă se afla lângă sat, într-o zonă mlăștinoasă de pe lângă râul Târnava. De aici vine și denumirea românească a localității, Cetatea de Baltă. Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei mongole iar noul castel a fost atestat documentar în 1321. Regele Matia Corvin a donat castelul voievodului transilvănean Pongrácz János, după moartea căruia castelul ajunge în posesia lui Ștefan cel Mare al Moldovei ca feudă. După moartea lui Ștefan cel Mare, castelul trece la fiul său, Bogdan Vodă, și prin decizie a Dietei, următorul voievod, Petru Rareș, ca susținător al lui Ferdinand I, în 1538 pierde castelul, care este distrus în anul 1565.

Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc. În perioada în care a aparținut familiei Haller, a fost realizată construcția frontispiciului castelului, care până atunci avea doar cele patru turnuri. În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce, în spatele castelului regăsindu-se un fost element decorativ ce poartă inscripția „Anno 1773”. În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca secție de şampanizare în cadrul IAS Jidvei. După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu.

Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol de preț al Jidvei-ului. Astăzi Castelul Bethlen-Haller este simbolul de preț al Jidveiului. Acesta se regăsește atât în emblema companiei, cât și pe eticheta vinurilor din gama Owner’s Choice, Maria Pinot Gris și Maria Fetească Albă. După cum se poate vedea, Castelul Bethlen-Haller este mai mult decât o construcție impozantă sau un loc din Transilvania pe care să îl vizitezi. Este, mai presus de toate, un spațiu în care timpul curge firesc, ca un vin bun care umple cupele atunci când poveștile sunt nu doar spuse, dar mai ales trăite și retrăite alături de oameni dragi. Pentru că celor de la Jodvei le place să primească oaspeți, aceștia vor fi așteptați cu multă bucurie, dar și cu mâncăruri pline de savoare pregătite după vechi rețete transilvane și, desigur, cu vinuri alese. Astfel vor ajunge să afle că aici bucuria vine de la oameni și oamenii vin cu povești.

Castelul Bethlen-Haller se poate vizita de marți până duminică în cadrul celor trei tururi ghidate care încep la orele 11:00, 13:00, și 15:00. Castelul este închis în zilele de luni. Costul unui bilet este de 25 lei/persoană și reprezintă modul prin care fiecare vizitator contribuie la păstrarea farmecului acestui loc. Copiii până la 12 ani nu plătesc bilet. Cei care doresc să afle mai multe despre vin și arta vinului au la îndemână mai multe opțiuni. Degustarea include 4 dintre cele mai reprezentative vinuri ale noastre și va fi însoțită de un platou cu aperitive care nicidecum nu putea lipsi. Și pentru a păstra cu dumneavoastră puțin din farmecul locului, la plecare veți primi cadou o sticlă cu vin. Pentru a putea respecta normele sanitare în vigoare, rezervarea prealabilă, cu cel puțin 24h înainte, este obligatorie pentru grupurile care depășesc 10 persoane, atât pentru vizite, cât și pentru degustări. La fiecare dintre pachetele prezentate mai sus puteți adăuga și vizitarea plantației viticole și a cramei Jidvei. Pentru rezervări și informații despre pachetele noastre care includ vizită și degustări cu vinurile Jidvei, puteți să scrieți la adresa de e-mail castel@jidvei.ro sau să sunați la numărul de telefon: 0753992255.

Iată cum, dintr-o locație uitată în timp, s-a putut crea o destinație de vacanță, unde sunteți așteptați să vă opriți preț de cel puțin o zi, să vizitați castelul și împrejurimile lui și, desigur, să încercați vinurile atent alese și asociate cu preparate culinare în care tradiția și grija sunt completate cu generozitate de imaginația celor care le pregătesc. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*