În timpul unor săpături arheologice, efectuate lângă Orșova în anii ’60, au fost descoperite două morminte paleocreștine, care conțineau plăcuțe de aur inscriptionate cu texte religioase ciudate. Orasul Orșova, pe numele său antic Dierna, a fost atestat documentar prima dată în anul 157 d.Hr, iar din secolul al III-lea aici au locuit creștini. Prezenta lor este demonstrată prin mai multe descoperiri arheologice, dintre care două, mai interesante, au scos la lumină existența unor texte religioase gnostice.
Apărut în Anchitate, gnosticismul este reprezentat de diferite credințe religioase, care susțin că oamenii sunt suflete divine, închise într-o lume materială, creată de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este de obicei identificat cu Dumnezeul din religiile monoteiste. Cele două plăcuțe au fost găsite în două morminte creștine ce au fost datate ca aparținând de secolul al III-lea d.Hr.. Prima din ele, care se afla în mormântul unui copil, a fost găsită în anul 1960 și conține o combinație de semne semitice-grecești, de esență gnostică, formulele făcând referire la Dumnezeul iudeo-creștin: „IAW A TH WNII”, adică „Domnul Adonai, Dumnezeule, Dumnezeule!”. Asemenea texte erau scrise pe foiţe de cupru, plumb, argint sau aur, fiind specifice comunităţilor gnostice. Obiecte asemănătoare, având funcţii mistice, pot fi întâlnite pe amulete-geme gnostice, cum sunt cele descoperite la Sucidava, Orlea şi Romula (Jud. Olt), Porolissum (Moigrad). În complexele funerare ale gnosticilor, asemenea obiecte îndeplineau rolul unui „ defixionum tabellae” (blestem, invocare a unor puteri magice).
Pe cea de a doua plăcuță de aur descoperită într-un mormânt este prezentă o criptogramă gnostică, aceasta având dimensiunile de 80 x 30 x 0,2mm și fiind descoperită în timpul unor săpături arheologice efectuate în curtea Liceului din Orşova-Veche, în anul 1968. Plăcuţa are semne criptice şi litere incizate pe o foiţă rulată iniţial sub forma unui mic sul. Câmpul scris al plăcuţii este împărţit în trei registre, din care primele reprezintă semne grafice asemănătoare cu literele majuscule greceşti, dar cu conţinut lingvistic semit, respectiv simboluri legate de divinităţi ebraice iudeo-gnostice. Al treilea registru conţine o scriere latină, de formă romană. În partea laterală există un grupaj de vocale magice, îndeplinind rol magic pentru gnostici sau chiar simboluri criptografice – invocându-l pe IAWO (IAHVE), zeitate marcată printr-un chenar dreptunghiular, având în centru un punct. (Apud: N.Vlassa, „Plăcuţa de aur din Dierna”, Acta Musei Napocensis, XIV, 1977). Aceasta pare să conțină un blestem adresat romanului Aelius Firmus, acuzat de moartea prin crucificare a Iuliei Surrila. Mesajul ar fi următoarul: „Demon immuni dei te agitet Aeliae Firmae stet supra caput Iuliae Surillae” („Demonul spurcăciunii să te bântuie, Aelius Firmus! Să stea deasupra capului Iuliei Surilla”.) Primele patru rânduri din inscripție zgrafiată sunt semne cu rol magic, exprimând suferința și invocând în același timp pe „Adonai/Iawo”, Dumnezeul iudeo-creștin.
Actualul oraș Orșova, situat de malul lacului de acumulare „Portile de Fier I”, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, este o localitate nouă. Vechiul oraș, care datează din Antichitate, a fost inundat când s-a construit lacul de acumulare, în 1970, iar populația a fost mutată în altă zonă din apropiere, unde a fost ridicată noua localitate, în perioada 1966-1971. Vestigiile antice au fost în parte recuperate, înainte de realizarea barajului, prin săpături arheologice de salvare.
Astfel, au fost descoperite și salvate și cele două plăcuțe de aur romane cu mesaje adresate divinității de la Orșova (sec. III), asemănătoare cu ofrandele – plăcuțe de aur ale nimfelor oferite zeităților protectoare de la Germisara (Geoagiu), sau „cărțile” de aur ale etruscilor și arhiva de aur a geto-dacilor (Sinaia)…. Putem înțelege astfel faptul că mesajele ce erau înscrise în metale sau materiale prețioase (în aur, argint, marmură etc.) în general erau adesate divinităților nemuritoare, creând astfel un mod de comunicare extratemporal și poate extraterrian.
Lasă un răspuns