Dacă am lăudat până acum alte mari orașe „din afară” pentru idea de a oferi locuitorilor și trecătorilor picture murale pe clădirile cu mari suprafețe vizibile, iată că și în capitala noastră au început să apară asemenea opera de artă urbană. Tramvaie și vagoane de metrou pictate, picioarele Podului Basarab, Podului Pipera și cele ale Podului Mihai Bravu, mi-au atras atenția prin culorile diversificate pe care le-au căpătat în ultima vreme. Mai sunt câteva grădinițe, școli și licee care au de un timp o fațadă colorată și veselă. Dar, încă din anul 2017, artistul spaniol Okuda San Miguel a realizat în doar trei zile, cea mai mare pictură murală din București, pe un bloc aflat pe bulevardul Dimitrie Cantemir, la numărul 8. Aceasta era cea de-a treia operă de artă colosală din proiectul „Pereți pentru libertate” (o inițiativă comună a Ambasadelor Spaniei, Bulgariei, Ungariei și României și a Agenției Spaniole de Cooperare pentru Dezvoltare, desfășurată în Sofia, Budapesta și București), și aduce un omagiu diplomaților spanioli José Rojas și Manuel Gómez Barzanallana, care au salvat viețile a sute de evrei în timpul Holocaustului, împiedicând deportarea și exterminarea lor.
Au fost necesare 150 de tuburi de vopsea pentru finalizarea muralului de aproape 30 de metri, iar rezultatul este într-adevăr fascinant. Și cum ce-i frumos, până și primăriei de sector îi place, aceasta a spus că autoritățile vor să-l plătească pe Okuda ca să mai facă și alte picturi pe blocurile noastre cenușii. Okuda este un artist cu o îndelungată experiență, iar picturile lui murale se regăsesc în numeroase țări europene, dar și în India, SUA, Japonia, Chile, Brazilia, Africa de Sud sau Mexic. Amprenta sa stilistică, catalogată drept suprarealism pop, este dată de mixul de structuri geometrice cu forme organice și culori intense, prin care artistul încearcă să exprime multiculturalitatea. O altă pictură murală înaltă de șapte etaje sparge monotonia griului pe bulevardul Dimitrie Cantemir din București. Realizată pe toată lățimea unui bloc, lucrarea înfățișează două femei, una vârstnică și una tânără. Sunt îmbrăcate în port tradițional − cu ie, vâlnic și catrință − și torc lână. Chipul bătrânei nu se vede, doar mâinile sale obosite, iar compoziția pare a vorbi despre transmiterea tradiției, despre continuitate și destin. De altfel, muralul se numește „MOIRA”, precum ursitoarele din mitologia greacă. A fost creat în cadrul festivalului Outline, primul festival de street art din București. „S-a vrut înfrumusețarea Bucureștiului, să rupem puțin cotidianul”, spune autorul, care și-a ales pseudonimul artistic de Recis. Tânăra femeie din „MOIRA” este, de fapt, o reprezentare a iubitei sale. Recis are 29 de ani, a studiat arhitectura și pictează pereți cam de prin clasa a opta. Face parte din Sweet Damage Crew, o trupă de opt artiști care au dus arta stradală din București la un nivel european.
O centrală termică din Sectorul 2 al Capitalei deserveşte peste 2000 de oameni. Aici, pe o suprafaţă de 66 de metri pătraţi, artistul Ortaku a aşternut povestea de dragoste dintre Brâncuşi şi pictoriţă maghiară Pogany. Au trecut 40 de ani peste această centrală termică. Acum, însă, pereţii scorojiţi şi fierul ruginit au prins viaţă. Artiştii care au pictat-o s-au inspirat din operele lui Brâncuşi: „Madame Pogany”, „Nou Născut”, „Măiastra” şi „Tors de Tânăr”. Pe o altă centrală termică situată în cartierul Floreasca, se întinde o galaxie colorată, pe 115 metri pătraţi. Operă a fost realizată de Radu Pandele, HomeBoy, Kaput şi Pulsar Sinaps. În zona Tineretului, Recis pictează de şapte zile o femeie îmbrăcată în ie, cu un fuior. Cage ne spune: „Scopul este înfrumusețarea oraşului, facem oamenii să fie atenţi la ceea în jurul lor şi să vadă altceva decât griul monoton şi să avem şi noi ce se întâmplă de atâţia ani pe afară, să ajungem să creăm un tur al lucrărilor, străinii să vină, să facem turism pe această parte.″
În orașe precum Berlin, Barcelona, Madrid, Bruxelles, Paris, Milano, Roma, Istanbul, Londra, Los Angeles, Philadelphia, ETC… arta urbană e ceva des întâlnit în mai toate cartierele și se alocă fonduri publice pentru această intervenție artistică. Iată că și noi venim din urmă… Când treceți pe trotuar, ridicați ochii din când în când către cer. Poate întâlniți în locul griului monoton al pereților și picturile multicolore ale acestor tineri artiști ai urbei noastre.
Lasă un răspuns