Burdujeala promisiunilor deșarte

Dacă știam că e și acest Burduja pe lista candidaților la conducerra sectorului 1, nu mai votam cu Clotilde Armand. Eu cu ea am votat, dar sare acum iepurele Burduja. Există o vorbă în popor cu burdujeii să nu te pui că te burdușesc. Și a burduji vine de la a umfla, a ticsi. Dar în basme mai întâlnim și expresia „a burduși în bătaie”. Pentru mine, Burduja se umflă ca gogoșile. Adică e simbolul Minciunii.Am sărit în sus când am citit că el vrea să înlocuiască Minciuna și ne oferă principiile după care vor conduce burdujeii sectorul 1. Primele 3 principii sunt: dialog („consultare permanentă și implicarea cetîțenilor în procesele decizionale”), transparnță („comunicare în timp real, în toate formele”), integritate („responsabilitate în funcții publice”), adică principii pe care dl. Burduha le încalcă cu nonșalanță.

Cum să mai cred în aceste principii când s-a dovedit un mincinos, când și-a demascat iresponsabilitatea și lipsa de comunicare în timp real? Ceea ce a promis acum câteva luni se află pe hrâtie, negru pe alb, dar unde sunt faptele? El promite din nou ceea ce a mai promis o dată (o mai fi promis de multe ori, ca să ajungă cogea vicepreședinte PNL). Dacă se ținea de promsiunile trecute, nu mai era nevoie de noile promisiuni. Ce facem, repetăm gogoșile? Dl. Burduja vinde gogoși sau ce face? Nu e cazul, măcar acum, când zona e infestată, când voturile se numără la tribunal, să se ia pe sine în serios? E persoană publică, gata cu teribilismele și primisiunile deșarte, gata cu scrisorile lingușitoare și scârboase, cu slogane ca „înainte, împreună”. El se află pomenit și în cartea mea, recent apărută, CORONA LISA, unde poate citi și acest „principiu” pandemic: „Doar împreună ne-nvingem!

Nici nu vreau să mai contunui, nu merită. E suficient ce am scris despre această persoană publică, nu mai reiau.  Cu el trebuie să începă schimbarea în sectorul 1. Sper ca echipa pe care o menționează pe verso-ul scrisorii să nu-i semene. Îi rog pe burdujei să citească articolul menționat, pe care îl republic mai jos, și să ia aminte.

Nesimțirea conduce România

La întrebarea pusă în articolul precedent chiar din titlu, Unde e autoritatea care să conducă România?, am primit mai multe răspunsuri, printre care și pe cel al lingvistului, cercetător al originilor, George Liviu Teleoacă. Răspunsul său conține și această justă observație: „Unde sunt cei datori să ridice nivelul de cultură al acestui popor, unde sunt elitele hotărâte să susțină autoritatea, care să conducă România?

Da, unde sunt elitele? Păi, uite, ne bat la ușă! Nu pun mesaje în cutia de corespondență! Deunăzi, am găsit în cutia poștală, cum au găsit toți locatarii (250 de mii) ai Sectorului 1 București, o scrisoare a speranței, un îndemn senzațional din partea lui Sebastian Burduja, președintele Partidului Național Liberal – Filiala Sector 1 și vicepreședinte PNL, un mesaj care nu m-a lăsat indiferent. Cum să mă lase, când dl. Burduja ne invită la el?! Toți politrucii trăiesc într-un cerc închis, cu ușile zăvorâte, așa înțeleg ei ideea de elită, dar iată că un elitist de-al lor ne deschide ușa, ne invită la el acasă!

Întâi ne aruncă mănușa, ne provoacă. Scrie așa: „Vă scriu în numele echipei PNL Sector 1 pentru a vă lansa o provocare: să ne luăm înapoi sectorul și să-l ducem împreună pe locul pe care îl merită – locul #1 în București, locul # 1 în România”. Iar toată acestă provocare e dată cu bold, iar în loc de nr., cum scriem noi, d-l Burduja folosește grafia americană, fiindcă urmează spovedania, lacrimile iubirii pentru sectorul 1 în care a copilărit, a fost șef de promoție și tot aici a ales să se întoarcă după 12 ani de America, unde a studiat la cele mai strălucite universități ale lumii, Stanford și Harvard. A lucrat apoi la Washington, ca expert în dezvoltare la Banca Mondială.

Dar de ce te-ai întors, măi Sebi?, l-au întrebat amicii. Cică fiindcă „aici e acasă”. Însă exact ca în mitul tinereții fără de bătrânețe și vieții fără de moarte, dl. Sebi a descoperit adevărul: „Casa noastră este însă astăzi în paragină”. Și atunci a avut o zguduire a nervilor, cum spune Eminescu, și Sebi, împreună cu echipa PNL, desigur, „am hotărât să spunem STOP jafului și bătăii de joc”. Bătăii de joc a cui? Evident, a adversarului politic. „Doar în 2018 administrația PSD a irosit peste 180 de milioane de euro, nefiind în stare să facă nici un proiect major de investiții”.

Și vine acum dl. Sebi la noi, să scoată castanele din foc cu mâna noastră. De ce echipa PNL nu trage la răspunere administrația PSD? Unde sunt banii? Corupții jefuiesc, dar țara pierde. Nu se recuperează un leu! Cine îi judecă pe cei care au făcut jaful?

Dar Sebi e de altă părere, cică „există însă o altă cale: calea profesionalismului și a soluțiilor reale de dezvoltare. În două cuvinte: modelul liberal”. Adică așa cum l-a văzut el că funcționează în America, fiindcă la noi acest model este pe butuci, a ajuns la realitatea unui guvern demis, dar dl. Sebi ne dă iar speranțe, ne spune că „săptămâna trecută, membrii PNL Sector 1 au ales o nouă conducere, o echipă de profesionoști: profesori, medici, antrprenori, avocați, ingineri”.

Deci iată unde stătea/stă elita, noua elită, fiindcă cea veche a murit!

Păi să nu mergi cu o astfel de echipă care crede că „schimbarea în bine a Sectorului1 e posibilă”? Și nu oricum, ci cu tine, omule rătăcit, „începe cu fiecare dintre dumneavoastră. Suntem aici să vă ascultăm și să facem ceea ce tebuie. Lansăm astfel cea mai mare campanie de consultare cetățenească”.

Să nu te înflăcărezi? Poți să stai nepsător? Mesajul este extem de convingător. Oameni noi, elită nouă, o Românie nouă.

Și la sfârșit îndemnul (scris tot cu bold): „Veniți să ne cunoaștem”. Și oferă programul, orarul zilnic de la 10 la 18, la sediul Aleea Modrogan 22, cu precizarea: „Eu voi fi acolo în fiecare vineri de la ora 15.30, până la ora 18.30”. Ne înarmează și un număr de telefon, încheind așa: „Împreună totul e posibil. Începem acum” și urmează semnătura de conțopistru indescifrabil a d-lui Sebastian Burduja.

*

Mi-am lăsat toate alte griji deoparte și m-am înfățișat vineri, la ora 15.30, indicată de birjar. Îi spun birjar, căci un președinte este ca un birjar care conduce turma de oi, care te plimbă cu caleașca prin Central Park și-ți arată toate minunile din el.

Scrisesem autorităților PSD de zeci de ori și nu am primit nici un răspuns. Mă obișnuism cu mitocănia lipsei de comunicare, cu tragedia promisiunilor neonorate în care se scaldă țara. Anul trecut, o scrisoare asemănătoare am primit și de la dl. Dan Barna, cu adresă de e-mail personală, alt expert american în dezvoltare, în finanțe, care a uitat să mai răspundă, probabil fiind prea ocupat cu comisia de control a guvernului. Dar acum e altceva, e Burduja, domnilor, un om școlit la Harvard, vă dați seama? Eu am vizitat această universitate. E o minune. Au absolvit-o unii dintre cei mai mari oameni care au dus America, lumea, pe culmi de progres.

Iată, mi-a zis, în sfârșit, un om nou, bine americanizat, cărui sunt deschis să-i ofer proiectele mele, punțile pe care de zeci de ani vreau să le fac din America cu țara mea. Sigur, am vreo 20 de proiecte, dar măcar unul, două să le mișcăm.

Eram foarte entuziast, cum mi-e firea. Dar, așa cum probabil bănuiți, tot zborul meu s-a frânt la ușa PNL de pe Aleea Modrogan 22, alee care are o formă de coasă. Oare de ce? O fi a morții care și-a pierdut coasa? Oricum, acest sentiment l-am avut când am văzut că ușa era închisă. Nu era nimeni. Și în scrisoare scrie că programul zilnic este până la orele 18. Cum, nu e nici un paznic, nici o secretară, nimeni, chiar nimeni? Unde or fi? Cine știe pe la ce orgie sardanapalică se află dl. Sebi și echipa lui?!, mi-a spus un alt… entuziast. Era doar polițistul tinerel din cabina aflată în fața sediului PNL, care nu știa nimic. Și ce sediu! Ce case boierești! Ale cui or fi fost?

Așadar, totul era închis, zăvorât, fiindcă acest sediu are aspectul de fortăreață. O fi fost o fortăreață. Apăra Bucurescii de invazia turcească! Și vin acum cei 250 de mii de locatari ai sectorului să bată la poarta fortăreției! Cum a venit și dl. Vintilă, cum s-a prezentat el, un alt bărbat cu părul alb care venise tot plin de speranță. Ca și alții, și-or să mai vină, fiindcă textul scrisorii e bine ticluit, e… mobilizator, te saltă din papuci. Dl. Vintilă venise acolo să reclame o situație imposibilă, zicea, poluarea de la depoul de tramvaie din spatele guvenului. Cică a venit cu multă speranță, cu scrisoarea lui Burduja în mână. Și se străduia să ia legătura cu el telefonic. Adică forma # 0753.983.613 dat în scrisoare, dar îi răspunea mereu căsuța telefonică. A găsit și un număr al sediului central PNL, dar, la fel, răspundea numai robotul. Nici un alt glas de muritor. De la robot încolo încep nemuritorii, ei, nesimțiții, care te invită și dispar, ca în filmele SF.

Am încercat la toate ușile, era și o ușă deschidă acolo, care dădea la subsol, în amenajare, probabil o să facă dl. Sebi un băruleț acolo, ca invadatorii secorului să stea la o cafea înainte de audiențe. Un paznic de la un bloc vecin ne făcea semne că peneliștii s-au evaporat (arăta cu o mișcare de zbor a brațelor). Mortus cucoane!, a spus cineva. Acesta ar fi un titlu potrivit pentru „campania de consultare cetățenească”, pentru veșnicul slogan „împreună”, pentru NESIMȚIREA care conduce România. Nu o autoritate conduce România, ci NESIMȚIREA.

Lui Burduja ar trebui să i se impute banii dați pe sutele de mii de scrisori, pe o hârtie de calitate, cu care sigur toți poeți tineri ai sectorului și-ar fi publicat o plachetă! Fiindcă am aflat că Burduja se ocupă și de educația tineretului liberal! Tinereul liberal, ce frumos sună! Dar câtă decepție, ce iluzie! Mi-am adus aminte de un eveniment petrecut acum câțiva ani, când am fost invitat ca ziarist la o ședință de alegeri a tinereului libetral. S-a ținut la… Neptun! Nu-mi venea să cred! Ședința a fost o clonă a maturilor. Toate năcăfalele și poalele în cap ale celor de la putere se regăseau în acea adunare a unor tineri pe care îi credeam duși la biserică. Iată noua elită, iată pe mâinile cui a intrat România!

O fi scris serios scrisoarea acest domn liberal Sebastian Burduja, fiindcă își dă și o poză, vedem un tinerel la cravată, curățel, zâmbitor, care pare venit de la biserica lui Mr. Smile. Zâmbetul lui nu pare artificial, nu pare că minte. L-a trădat însă fapta, ne-a dovedit că a mințit cu nerușinare! Ca în vorba românească, una spune , alta face. Sau: De la vorbă până la faptă, ca de la pământ la cer. Sau: Vorbă mare, inimă mică. Ori vorba lui Arghezi, la o ședință a Uniunii Scriitorilor, văd că aici una se spune și alta se fumează (da, scriitorii comuniști fumau „Marlboro”, nu „Carpați”). Mă întreb ce fumează Burduja et co. sau șefii lui. Și ce ar fi spus Iohannis sau Orban, liderii PNL, dacă s-ar fi deghizat, cum făceau odinioară domnitorii țării, și ar fi venit și ei la ușa PNL, cu scrisoarea d-lui Sebi în mână, și vedeau ce lecție de măgărie ne oferă? De ce acești oameni, când fac un astfel de apel major, nu se pun în situația celor pe care îi mint cu nerușinare? De ce?

Asta a învățat Sebastian Burduja la Harvard? Asta l-au învățat americanii, să dea întâlnire unui cartier întreg (sectorul 1 are 246 646 de mii de suflete), iar el să lipsească de la întâlnire? Și are un prenume de sfânt. Dar poate nu știe că Sfântul Sebastian a fost un martir, că săgețile din trupul său s-au datorat nu păcatelor, ci credinței. El a fost comndamat la moarte prin săgetare, dar fiindcă a supraviețuit săgeților, trupul i-a fost bătut cu ciomege și tăiat în bucăți. Asta le făcea Domițian celor care își mărturiseau credința în Mântuitor. Sf. Sebastian tăcea și făcea. Facta, non verba. Nu-mi vine să scriu că în condițiile arătate, frumoasa scrisoare a lui Sebastian Burduja este o pagină de demagogie. Și-i amintesc ce spunea Eminescu: „Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia”.

Poate că Sebastian al liberalilor știe altă cale, o fi fost la o ședință yoga de purificare, pentru a-și imuniza corpul, să fie cât mai nesimțitor la păcate. Dar să nu-l judecăm prea aspru, fiindcă ne-a dat prilej să cunoaștem mai bine cine conduce azi România, o conduce birjărește, foarte imediat, pe nemestecate, vorba ceea „începem acum”. Am auzit că deja d-l Burduja și-a depus demisia și revine la Harvard, să adâncească învățătura cu privire la dezvoltarea țărilor desțărate din est.

Iată elita, domnule profesor, aceasta este elita, noua elită care conduce România spre dezastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*