Ireal ce de keres(z)turi!

De peste opt ani (da, opt ani!!!) Primăria Cristuru Secuiesc, condusă de un primar UDMR, finanțează și editează un ziar al primăriei exclusiv în limba maghiară. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, condus de un fost membru UDMR, este incapabil să pună capăt unei situații haluciante și discriminatorii la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară

Pare ireal însă este cât se poate de real. O primărie din România finanțează, editeză și distribuie un ziar local redactat exclusiv în limba maghiară. Deși este vorba despre o publicație a unei instituții publice din România, nu din Ungaria, ziarul Kereszturi Kisvaros nu conține nicio informație în limba oficială de stat. Această situație este una discriminatorie atât față de puținii români care mai locuiesc încă în Cristuru Secuiesc cât și față de orice cetățean român care are dreptul să cunoască informații de interes public comunicate de Primăria Cristuru Secuiesc prin intermediul acestei publicații.

Primăria în cauză este cea din orașul harghitean Cristuru Secuiesc, condusă de eternul primar UDMR Rafai Emil. Deși conduce o instituție publică din România, primarul editeză ziarul primăriei, Kereszturi Kisvaros, exclusiv în limba maghiară. Situația este neschimbată de peste opt ani fără ca instituția abilitată să combată situația să facă ceva care să pună capăt acestei situații haluciante.

CNCD, condusă de Csaba Asztalos Ferenc, este pur și simplu incapabilă să pună capăt acestei situații și continuă să-l încurajeze pe edilul din Cristuru Secuiesc să desconsidere limba oficială de stat din România și să-i discrimineze pe cetățenii români care nu cunosc limba maghiară. În tot acest timp CNCD a acționat extrem de blând și numai atunci când a fost sesizată.

Astfel, prin Hotărârea nr. 65/06.02.2013, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, la adresa unui cetățean român necunoscător al limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD nu a aplicat nicio sancțiune în acest caz și nici nu a monitorizat modul în care primarul din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul primarului UDMR din Cristuru Secuiesc.

Prin Hotărârea nr. 180/02.03.2016, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD a aplicat o banală sancțiune contravențională cu avertisment și nu a monitorizat modul în care primarul UDMR din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul șovin și antiromânesc al Primarului din Cristuru Secuiesc. CNCD a recomandat primarului UDMR să remedieze situația în termen de 3 luni însă și în prezent situația este neschimbată.

Prin Hotărârea nr. 232/03.04.2019, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. CNCD a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 2000 de lei primarului însă acesta continuă să discrimineze pe criterii etnice cetățenii români necunoscători ai limbii maghiare.

Lasă un răspuns