Bucharest Art Film Festival

În această perioadă am avut parte de evenimente artistice care au condus și la o îngemănare cu mediul natural, „en plein air” (în aer liber). Teatrele au redescoperit spațiile ofertante ale grădinilor de vară, pictorii și sculptorii au pornit prin tabere de creație în parcuri și pe malul lacurilor… Tot astfel, Docuart și Ambasada Israelului în România au patronat a 5-a ediția a festivalului de film de(spre) artă, Bucharest Art Film Festival (BAFF), în perioada 24 – 26 septembrie 2020, la Palatul Mogoșoaia. Evenimentul și-a propus să aducă la lumină unele dintre cele mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie, colecționari și artiști din toate mediile.

Această ediție a fost dedicată culturii israeliene, spectatorii fiind invitați să descopere poveștile unor personaje incredibile, precum Shaike Ophir, Jacqueline Kahanoff, Imre Kinszki ori Lea Gottlieb, care și-au lăsat amprenta în lumea artistică. „Ultimele luni au fost pline de provocări, dar indiferent de situațiile în care ne regăsim, cultura este mereu cea mai bună evadare. Cultura este hrană pentru suflet” a transmis Excelența Sa David Saranga – Ambasador al Israelului în România.

Deschiderea festivalului a avut loc joi, 24 septembrie, de la ora 19:30, în decorul splendid al palatelor brâncovenești de la Mogoșoaia cu filmul Shai K. (R: Ari Davidovich / 2019, 110’), documentar care prezintă povestea nespusă a lui Shaike Ophir, cunoscut și sub numele de „Charlie Chaplin israelian”. A doua zi de proiecții, 25 septembrie, au rulat povestea fotografului Imre Kinszki, în regia Andreei Știliuc, Tatăl meu, Imre (2018, 38’), documentarul care ne-o prezintă pe fascinanta scriitoare și filosoafă Jacqueline Shohet Kahanoff, Levantine (R: Rafael Balulu / 2019, 50’), sâmbătă, 26 septembrie, nocturne cu filme de(spre) artă cu Mrs. G (R. Dalit Kimor / 2019, 55′), film în care o cunoaștem pe Lea Gottlieb, legendarul designer, fondator și proprietar al imperiului costumelor de baie Gottex. Ultima proiecție a fost un documentar experimental cu focus pe estetica urâtului tocmai pentru a aduce în prim plan acele elemente din realitate care compun un discurs meditativ despre: degradare, perisabilitate, efemeritate: Spații abandonate (R: Jozsef Laszlo / 2018, 21′).

Selecția filmelor a fost astfel gândită încât să aducă în prim plan personalități cât mai distincte din arii artistice și culturale conexe; prezentând prin intermediul diferitelor tipuri de documentar portrete contextualizate ale unor figuri literare, cinematografice, fotografice și design israeliene cu rezonanță internațională, și cu inserții de film experimental. Informațiile ne-au fost oferite de Ana Negoiță, director artistic al festivalului. BAFF este organizat de Docuart în parteneriat cu Ambasada Israelului în România și Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”.

Palatul Mogoșoaia și parcul care îl înconjoară, această locație cu valențe istorice importante, au adăugat un aer de mister proiecțiilor din cadrul Bucharest Art Film Festival (BAFF). (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*