
Or, restrângerea posibilității alegătorului de a-și anula în mod voit votul reprezintă o încălcare a drepturilor noastre electorale. Și nu ar trebui să privim cu îngăduință acest tertip de a număra mai multe voturi bune decât ar fi în mod normal într-un proces electoral, de a scoate practic din urne, ca valabile, și pe cele mâzgălite, „îndopate” cu urături, stampile și semne grafice.
Avem dreptul de a ne exprima prin vot forma noastră „personală” de sancționare a clasei politice. Nu doar pe cea îngăduită de reprezentanții unei democrații eșuate. De a ne anula votul cu o simplă mâzgălitură când consideram că opțiunile „oferite”, trecute oricum printr-un ciur pe care nu-l controlăm, nu ne reprezintă. Sau când vrem să ne exprimăm neîncrederea su dezgustul față de ceea ce ne „oferă” eșichierul politic în miuța de o zi a democrației, cu pâlcuri de formațiuni „politice” și aceleași tabere de centru, de stânga, de clici și interese, de uniuni, dezuniuni și felurite alianțe fomiste.
Ceea ce a decis acum Biroul Electoral Central, nu doar în timpul jocului, ci practic pe ultima sută de metri, ar fi trebuit să vină ca propunere dinspre societatea civilă. Și ar fi fost nevoie de o consultare a celor vizați, alegătorii, și o promovare a inițiativei pe perioada a cel puțin un mandat electoral. Pentru că este vorba de o schimbare ce nu poate avea drept corespondent imediat și schimbarea mentalității… Iar oamenii trebuie să știe și, mai ales, să înțelagă, dincolo de analfabetismul funcțional electoral, explicat pe puncte prin cartoane și clipuri TV, că toate acele revolte, frustrări, indignări, exprimate prin dreptul de sancționare a clasei politice, nu vor mai fi ca înainte. Și nu vor mai conta…
Probabil că decizia BEC a venit la comanda politică a acelora care simt că pierd. Și care, analizând locurile prin care le poate supura ultima pojghiță de putere, în speță anularea votului de către alegători prin mâzgălituri, ștampile azvârlite prin toate colțurile buletinului de vot, însemne de pseudopartide, și „sulițe” înfipte sugestiv în colțul de „coastă” al dreptunghiului din patrulaterul buletinului de vot, au concluzionat că, la aceste alegeri, manifestările de revoltă electorală ar putea cumula un număr semnificativ de voturi nule.
Doar că nu-i poți fura cetățeanului dreptul de a-și anula votul! Mai ales când utilizarea formei de protest recomandate de unele partide și ong-uri, de a nu veni la vot, ca sancțiune a clasei politice, este posibil a fi folosită tocmai pentru a falsifica un vot. În plus, când alegătorul îți transmite un mesaj, fie el un rând grobian, grosolan sau doar ionic, este clară dorința lui de a-și anula votul.
Or, să vii să decizi că nu mesajele contează, ci existența stampilei într-un chenar, indiferent de mâzgăliturile sau aplicarea acesteia și pe alte colțuri ale buletinului, constituie un grav abuz al statului politic milițienesc în încercarea de a-și proteja sinecurile. Și suntem în fața unei forme și formule delictual-statale a votului furat, strâns de prin tomberoanele secțiilor, cu tot cu buletinele cu înjurături și simboluri ale dreptului de repulsie al cetățeanului nemulțumit, mințit, batjocorit de trei decenii.
P.S.: Întrebare pentru BEC: dacă un buletin de vot are ștampila corect aplicată dar este mâzgălit cu mențiunea „Anulat” va fi considerat valabil?
Lasă un răspuns