Corul de Copii şi Tineret Symbol al Patriarhiei Române, condus de diacon-profesor Jean Lupu şi de conferenţiar universitar doctor Luminiţa Guţanu Stoian, a împlinit trei decenii de activitate neîntreruptă, excelență în promovarea artei şi a spiritualităţii româneşti. Aniversarea este marcată în această toamnă prin lansarea cărţii „Corul Symbol – 30 de ani de slujire a Muzicii, a Bisericii și a Țării”, al cărei autor este chiar părintele și fondatorul corului, diacon-profesor Jean Lupu, carte editată cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel la Editura Basilica, dar și al celui de-al șaptesprezecelea CD, „Veste-am adus”.
Originar din comuna Brâncoveni, județul Olt, maestrul Jean Lupu și-a început activitatea didactică la școlile din Slatina, dăruindu-se elevilor, ca profesor de muzică. Tot aici, în Slatina, a dirijat și primele coruri, „Ciprian Porumbescu” și „Lirica”. Meritele sale au făcut ca acesta să fie declarat „Cetățean de onoare” al municipiului Slatina în 1993 și al județului Olt în anul 2010.
În 2020, la aniversarea a 80 de ani, maestrului Jean Lupu i-a fost conferit de către Președintele României „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria Muzică”, ca semn de apreciere a dăruirii și pasiunii cu care a promovat arta corală. Tot cu această ocazie, arhidiaconul Jean Lupu a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române,„”Crucea Patriarhală” pentru clerici.
Înființat în 18 septembrie 1990, Corul de Copii şi Tineret Symbol constituie o prezență neîntreruptă în peisajul cultural-artistic românesc și internațional. De la bogata activitate concertistică în țară și în străinătate până la participările la festivalurile și concursurile internaționale de profil, Corul Symbol a confirmat valoarea și calitatea actului artistic, transformându-se într-un veritabil vector de imagine a României.
Încă de la începutul apariției sale, Corul Symbol s-a remarcat ca deschizător de drumuri, marcând numeroase premiere pentru peisajul cultural românesc. A fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989, care s-a ridicat prin propriile puteri și a rămas la un nivel ridicat timp de treizeci de ani. A fost primul cor de copii care a susținut un concert de colinde la Ateneul Român (16.12.1990), primul cor de copii și singurul care a dat integral răspunsurile la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, primul care a înregistrat un disc de colinde (1991) și apoi dublul album conținând cântările Sfintei Liturghii cu preot și diacon (1992).
Mai mult, Symbol este singurul cor de copii din România care își însușește repertoriul prin descifrarea partiturilor, ceea ce constituie o particularitate care reprezintă o marcă distinctivă a corului.
Symbol-ul a ştiut să ţină mereu aprinsă făclia fiinţei naţionale prin promovarea creaţiei corale autohtone. Repertoriul Corului Symbol este foarte variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creații corale ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească și universală, colinde etc., asigurând astfel succesul concertelor susținute. Dovadă stau cele două concerte pe care corul le susține anual la Ateneul Român, în cadrul stagiunii Filarmonicii „George Enescu”, care au loc de fiecare dată cu casa închisă.
În cei treizeci de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar şi peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare.
Peste hotare, Corul Symbol a participat la festivaluri și concursuri, fiind laureat la Karditsa – Grecia, Cantonigros – Spania, Chișinău – Republica Moldova, Noyon – Franța, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia, Preveza – Grecia, Venetia – Italia și a susținut turnee de concerte în Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria și Canada.
Symbol a imprimat în Kardex, la Radiodifuziunea Română, peste 100 de lucrări corale și a realizat 18 discuri, dintre care patru CD-uri însoțite de casete audio și alte 17 CD-uri. Există, de asemenea, o casetă video intitulată „Vocile Îngerilor”.
Corul Symbol a fost nominalizat de două ori la rând (2001, 2002) la „Premiile Industriei Muzicale Românești”, alături de artiști profesioniști precum Ion Voicu și Mădălin Voicu, Dan Iordăchescu și Corul Madrigal. În anul 2008, Symbol-ul a fost nominalizat la „Premiile Revistei Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în 2017 corul a câștigat prima ediție a Concursului Național Gala Premiilor Excelsior, fiind astfel nominalizat să reprezinte România la ”Eurovision Choir of the Year 2019”, varianta pentru coruri a renumitului concurs Eurovision.
Corul Symbol este recunoscător celor care l-au sprijinit cu dăruire în activitățile sale. Mulțumirile se îndreaptă de această dată către Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, care a sprijinit realizarea a 100 de noi costume, în perspectiva susținerii Concertului Aniversar ”Symbol-30” și către compania Comixt SA și domnul Teodor Nițulescu, care au asigurat confecționarea acestora, dar și către Parohia Militari I din București, care a sprijinit corul în realizarea a 100 de mape noi, adecvate noilor ținute ale coriștilor.
Directorul corului, Conf. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian
Lasă un răspuns