Limba noastră cea română…

Chiar dacă starea de alertă cauzată de pandemie nu a permis un eveniment de anvergură, în acest an, Ziua Limbii Române a fost totuși marcată la poale de Făgăraș, Sâmbătă de Sus, în aer liber,  într-o acțiune culturală organizată de Ligya Diaconescu, prin Revista sa, STARPRESS, în colaborare și sub egida  Ligii Scriitorilor  Români, condusă de președintele Al. Florin Țene, respectând toate regulile impuse  și distanțarea socială.

Ediția a Vlll-a a Festivalului Limbii  Române ar fi trebuit să se desfășoare cu peste 150 de oameni de cultură, ca în fiecare an, începând din 2013, când scriitoarea , jurnalistă Ligya Diaconescu,  director al al Revistei Internaționale STARPRESS (româno-canado-americană) a organizat, secondată de președintele Ligii Scriitorilor Români, scriitorul Al. Florin Țene, această minunată sărbătoare, devenită festival, pe parcursul a patru zile, la Sfinx (în Bucegi, împreună cu regretatul om de cultură Corneliu Leu), apoi la Jupiter, Rm.Vâlcea, Sâmbăta de Sus, Moneasa, Horezu și Olănești.

Ediția a Vlll-a a Zilei Limbii Române s-a sărbătorit, într-o atmosferă românească de mare suflet, printr-un festival ce a avut loc în zilele de 30 ,31 august, 1-2 septembrie 2020, la casa de vacanță a soților – scriitoarei Mariana Popa și  Ovidiu Popa, distinși organizatori de evenimente de sulflet , care ne-au sprijinit și în organizarea Zilei Limbii Române din 2014 la Mănăstirea- (Academia Sâmbătă de Sus), și în organizarea Festivalului Primăverii de la Brașov în anul 2019, (în acest an nemaiputandu-se organiza din cauza pandemiei, izolării). Soțîi Popa ne-au găzduit în proprietate privată a domniilor lor, de la poalele Făgărașilor pe Valea Viștei, numită Viștișoara, în apropiere, (la trei kilometri) de Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Întâmpinați  într-o atmosferă sărbătorească cu tricolorul la intrare fluturând, într-o grădina plină de flori zâmbitoare, în culori de nedescris, cu mese distanțate (programate pe grupri ) dar într-o apropiere sufletească și vibrație de nedescris, cu inimile bătând la unison, gazdele noastre ne-au „răsfățat” făcându-ne să dorim toți cei 11 „adunați „acolo să  rămânem și cu sufletul și cu trupul în acel minunat loc, la acești oameni deosebiți.

Prezența oaspeților s-a făcut în 30 august, cu bucuria revederii.

Sărbătorirea Zilei Limbii Române a început in 31 august la ora 11,00, ca în fiecare an, în mângâierea razelor soarelui, mirosul îmbietor al florilor și adierea brazilor pe care i-am asemănat cu bravi eroi, vânjosi și frumoși.

Gazda noastră, scriitoarea Mariana Popa, redactor-șef cultural al Revistei STARPRESS, membru al Ligii Scriitorilor Români, secțiunea română a rostit un cuvânt de bun sosit, vorbind despre această sărbătoare deosebită, pandemie și bucuria de a ne revedea, chiar și în aceste condițîi de alerta. A vorbit și despre inimoasa organizatoare Ligya Diaconescu , vicepreședinte al Ligii Scriitorilor Români, ,,Doamna Limbii Române”numită așa de scriitorul Al. Florin Țene , și „Doamna Sufletului Românesc” numită  astfel de istoricul George Rotaru, dar și despre colaborarea cu Liga Scriitorilor și renumitul om de cultură, președintele L.S.R.  Al. Florin Țene, care neputând participa la această ediție a festivalului – și exprimându-și regretul , fiind prima la care nu a participat a transmis un mesaj emoționant.

A urmat Ligya Diaconescu care a prezentat programul manifestării , al festivalului, oamenii de cultură prezenți, reușind și de această dată să fie înconjurată de valoroși oameni de cultură, cuprinzând cam toate secțiunile, deși în număr mic :  poezie, proză, epigrame, călătorii, muzică ușoară, pricesne, romanțe.

A vorbit despre mesajele primite din întreaga lume și regretul scriitorilor care au participat la sărbătoarea noastră în anii precedenti că nu au mai putu fi prezenți în acest an, inclusiv cei de peste hotare, Melania Rusu Caragioiu, din Montreal – redactorul-șef al Revistei STARPRESS  Canada , Mary Smith / New York – redactorul-șef al Revistei STARPRESS  -USA, Adalbet Gyuris, Germania, Maria Giurgiu- Italia, Ionela Flood – Marea Britanie, Elena Buică / Totonto, Canada, Virgil Ciuca / USA, Miriam Nadia Dabău/ Paris / Franța, Ovidiu și Elena Jucan din Cluj etc.

Ligya Diaconescu  a vorbit  și  despre semnificația Zilei Limbii Române, despre „truda” scriitorilor români de pretutindeni în a organiza acțiuni culturale în perioada de pandemie, urgență sau  alertă , incusiv online dar și de dspre anto;ogia  care s-a lansat în această zi, realizată de ea cu valoroși scriitori de origine română din întreaga lume, antologie ce prezintă „la cald” trăirile  în starea de urgență.

Ligya a pregatit și lansarea ANTOLOGIEI LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ  – STARPRESS –  în anul coronavirusului, 2020″ și a vorbit despre  noii termeni apăruţi în vocabular în perioada pandemiei de  coronavirus, comorbiditate, izoletă, pozitivat -asimptomatic versus simptomatic; carantină, carantinare, carantinat, carantinizare; comorbiditate, comorbidităţi; confirmat, confirmaţi; contact, contacţi; contaminat, contaminare; covid, covizi; igienizat; infectat, infectaţi, infectare; izolare, izolat, izolaţi; mască; platou; pozitiv, pozitivi, pozitivat, repozitivat; relaxare cu sensul special de respectare a regulilor; testare, testat şi alţii, mulțumind celor prezenți pentru „curajul ” și participare și minunatelor gazde pentru că ne-au pus la dispoziție spațiul mirific și tot confortul pentru desfășurarea acțiunii.

A prezentat pe cei prezenți în program, din domeniul literar făcând parte scriitorii Mariana Popa (poezie proză, călătorii), Marinela Belu Capșa (poezie proză, călătorii), Ligya Diaconescu (poezie proză, călătorii), Andrada Victoria Diaconescu  (poezie proză,) și  Gheorghe Carbunescu (epigrame) din cel musical, frumoasă adolescent MARIA BRADEAN, cu o voce inegalabilă, cântând muzică ușoară și pricesne, fiind însoțită că în fiecare an de părințîi săi, și Gheorghe Carbunescu – romanțe, interpret și compozitor.

Înainte de prezentarea mesajelor sosite și prezentarea scriitorilor prezenți în Antologia LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ  – STARPRESS –  în anul coronavirusului, 2020″, Maria Brădean ne-a încântat cu o priceasnă , într-o interpretare plină de har, mulțumind parcă Macii Domnului că ne-a îngădui să ne întâlnim în acest superb colț de Rai, întru cinstirea Limbii Române.

Andrada Victoria Diaconescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*