Vaccinul… geopolitic!

Era de aşteptat ca vaccinul împotriva Covid 19 să devină mai mult un factor geopolitic, decât medical. Marile puteri se bat pe producerea unui vaccin eficient, deşi sunt unii medici sceptici care consideră că niciodată nu se va putea produce unul care să doboare boala cu adevărat, aşa cum nici SIDA nu a găsit leacul. Ţările puternice au alocat resurse uriaşe financiare şi umane pentru producerea vaccinului. Donald Trump s-a lăudat că a dat cei mai mulţi bani. China se chinuie să scoată un vaccin eficient la iarnă, la fel şi europenii cu vaccinul Oxford, în care sunt implicaţi şi cercetători români. Cu toate acestea, ruşii sunt primii care au înregistrat vaccinul anticoronavirus. Nu întâmplător l-au denumit Sputnik V, după primul zbor în cosmos al celebrului satelit.

Vaccinul rusesc are o mare hibă. Acesta nu a fost conform procedurilor în a treia etapă de testare. Se pare că preşedintele rus vrea a treia etapă să o implementeze la propriu pe poporul rus. E tipic ruşilor de a se grăbi pentru a avea succes. Câteodată le-a reuşit. Una dintre fiicele lui Putin, care este medic, s-a vaccinat şi a spus că două zile a avut febră, iar acum este imună. Proiectul este unul susținut de guvernul de la Moscova și supravegheat de Institutul Gamaleya, o instituție științifică ce a mai dezvoltat și vaccinul rusesc împotriva Ebola. Este finanțat de Fondul de Investiții Directe al Rusiei (RDIF), din bani publici. Fondul susține că a investit 4 miliarde de ruble (circa 46 de milioane de euro) în acest proiect.Vaccinul a fost testat pe oameni în două faze, în lunile iunie și iulie. Prima fază a implicat 38 de civili și 38 de militari, iar a doua fază a implicat 100 de persoane. Teste vor fi făcute și în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Filipine, a anunțat RDIF. SUA, UE şi OMS au respins vaccinul că nu ar fi eficace, deoarece nu a trecut prin a treia stare de testare. Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

Preşedintele Donald Trump vrea ca el să fie primul care să ofere lumii un vaccin eficient, dar americanii mai repede de anul viitor nu vor scoate vaccinul pe piaţă. Românii prin vocea conducerii care este „mai catolică decât papa” refuză instant vaccinul pe motiv că este rusesc, adică provine de la un duşman ideologic? Președintele Klaus Iohannis a anunțat că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Putin. „În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană. România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat șeful statului. În schimb, Israelul recunoaşte că s-a implicat în dezvoltarea proiectului rusesc şi s-ar putea să-l achiziţioneze petnru a se salva cât mai multe vieţi şi a evita îmbolnăvirile.„Urmărim cu vigilenţă toate anunţurile, indiferent din ce ţară“, le-a declarat ministrul israelian al sănătăţii reporterilor. „Am luat deja în discuţie anunţurile de la centrul de cercetare din Rusia privind dezvoltarea vaccinului“, a continuat el. „Dacă ne vom convinge că este un produs serios, vom încerca să intrăm în negocieri. Dar nu vreau să amăgesc pe nimeni. Profesioniştii ministerului lucrează la aceasta în permanenţă. Vaccinul nu va veni mâine“, a mai spus ministrul sănătăţii.

În schimb un milion de români (cu cetăţenie română) din Republica Molodva vor fi vaccinaţi cu Sputnik V anunţă preşedintele Igor Dodon, care va achiziţiona dozele ruseşti. Ca şi pandemia, vaccinul se dovedeşte un factor ideologic şi de manifestare a intereselor geopolitice dintre marile puteri. Se dovedeşte mai important cine produce vaccinul, decât eficacitatea acestuia de a vindeca boala şi a scăpa lumea de pandemie. Dacă vaccinul e produs de Rusia nu e bun pentru europeni şi americani, că nu este corect geopolitic, iar vindecarea şi intrarea în normalitatea mai aşteaptă mult şi bine. Când SUA va produce vaccinul, atunci fiind aliaţi NATO, acesta va fi foarte bun şi se va vaccina tot poporul român? Deci mai trebuie să aşteptăm circa un an de zile până când SUA şi UE vor produce vaccinul şi vom scăpa de pandemie şi „noua normalitate”, adică de restricţii şi cortegiul nefast de efecte economice.

Se pare că medicina nu mai este doar o ştiinţă, ci și o extensie a unor interese geopolitice ale marilor puteri, în care ţări mici, precum România, trebuie să sufere până primesc medicamentul panaceu cu voie de la partenerii strategici. Şi dacă nu va veni vaccinul minune. Vom rămâne cu restricţiile sanitare, criza economic şi Arafat vorbind singur despre noi măsuri punitive într-o ţară falimentată?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*