Veliko Tărnovo: Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” (sec. XIII)

Cel mai renumit monument medieval din Veliko Târnovo (Bulgaria) este Biserica „Sf. 40 de Mucenici”, construită în secolul al XIII-lea în timpul domniei țarului bulgar Ivan Asan II, cunoscută și sub numele de „Biserica Țarului”. Aici este înmormântat unul dintre cei mai mari țari bulgari de origine vlahă, Ioan Asan II și soția sa Ana-Maria. Ioan Asan al II-lea a fost împărat al țaratului Vlaho-Bulgar între anii 1218 – 1241. El a fost cel mai mare şi mai important împărat al dinastiei Asan, în timpul domniei sale țaratul a cunoscut apogeul. Ioan Asan al II-lea a fost fiul lui Ioan Asan I, unul din fondatorii țaratului Vlaho-Bulgar, având cea mai îndelungată domnie a reuşit să realizeze visul tatălui său acela a unui imperiu puternic în Balcani. În timpul său imperiul cuprindea Moesia, adică ţinutul dintre Dunăre şi Balcani, apoi o parte din Serbia, incluzând oraşele Belgrad, Niş şi Skoplje, Macedonia cu oraşele Seres, Ohrida, Bitolia, Prosak şi Strumiţa, dar fără Salonic şi Verria, Tracia cu oraşele Adrianopol şi Dimotica şi Albania, dar fără oraşul Durazzo.

În această biserică din Veliko Tânovo se păstrează și moaștele Sfântului Ilarion Muglenski; aici este și mormântul lui Sava Srâbski din Serbia. În timpul vieții sale este înființată Arhiepiscopia Sârbă Independentă (anul 1219). Ulterior, moaștele sale au fost transferate în Serbia, iar mormântul său și acum continuă să fie un loc de pelerinaj. Tot aici se găsesc și cele mai importante monumente istorice ale scrierii bulgare, respectiv coloanele lui Omurtag (anii 815-831) și Asen și coloana de graniță a cetății Rodosto din vremea hanului Khan Krum (anii 803-814), care luminează istoria Bulgariei. Inscripția de pe coloana lui Asen este dedicată marii victorii a bulgarilor din anul 1230 la Klokotnitsa împotriva domnului epirului Teodor Comnen, care a ridicat statul bulgar ca unul dintre cele mai mari puteri din Peninsula Balcanică. Aici a fost și principala mănăstire a țarului „Marea Lavră”. Biserica are formă de bazilică alungită cu trei abside, cu șase coloane în interior, osuar mausoleu și două galerii. Sunt păstrate fresce din secolul al XIII-lea. În secolul al XVIII-lea, turcii au transformat-o în moschee distrugând frescele și icoanele. Aici se află mormântul Tsarului Kaloyan, care a murit la asediul din Solun din anul 1207, precum și inelul său cu inscripție și sigiliul. De-a lungul secolelor, biserica a fost reconstruită de mai multe ori. Biserica „Sf. 40 de Mucenici” este asociată cu o serie de evenimente în istoria recentă a Bulgariei, printre care cel mai important este proclamarea independenței sale la data de 22 septembrie, anul 1908. În prezent biserica este declarată monument cultural de importanță națională.

Cercetătorul Constatin I Ciobanu, în complexa sa lucrarea „Text și imagine în pictura românească din secolul al XVI-lea – O abordare structural-semiotică”, ne prezintă modul în care au fost codificate mesajele în pictura bisericească a acelor vremuri și ce a stat la baza acestor criptări enigmatice. Urmărind pe mai departe cercetarea aceasta, vom descoperi în lucrarea „Criptografia și istoria românească”, a autorului Em. C. Grigoraş, dovezi ale existenței pe teritoriul țării noastre și a teritoriului sud-dunărean (Bulgaria; Sebia, etc.) în perioada medievală a Bisericii Egiptene (sau Pământeană, egipteano – pitagoreică) și a opozanților acestora, Secta Templierilor. Autorul confirmă existența unor documente scrise codificat în principal pe picturile din biserici și mănăstiri, pe inele, pe pietre tombale, etc.. Astfel, analizând semnătura lui Ioan Assan II, descoperită de acesta ca existentă în „Biserica 40 de mucenici” din Veliko Târnovo, Em. C. Grigoraş abordează problema conţinutului criptului respectiv, ajungând la concluzia că Ioan Assan II a făcut parte din Ordinul Cavalerilor Templieri, că Ţările Române, în vremea aceea, „…erau organizate şi cu o viaţă economică foarte dezvoltată, altfel n-aveau ce căuta Templierii (bancherii) în ele”.

Semnătura lui Ioan (Ioniţă) Assan II, aflată în biserica „40 de mucenici” din Târnovo, monument religios realizat în acelaşi stil arhitectonic cu cel al Bisericii Domneşti de la Argeş, este o dovadă clară în acest sens. Criptul se află la sfârşitul unei invocaţii în limba greacă, cu sensul: „…..stăpână şi născătoare de Dumnezeu” , fiind scris răsturnat, spre a fi greu citit. Em. C. Grigoraş lecturează: „IO IUANNIZA” sau „IO ION (plus) NIKA”, cu litere capitale, de formă gotică medievală, cu excepţia lui A glagolitic şi H slavon.

Dacă existența acestei inscripții- semnături a lui Ioan (Ioniţă) Assan II, aflată în biserica „40 de mucenici” din Târnovo poate fi confirmată și celelate ipoteze – teze ale autorului  Em. C. Grigoraş se pot dovedi a fi reale. Existența unei alte religii pământești, ce a existat în paralel cu cea cunoscută ca majoritar – creștină poate justifica și anumite lupte interne ale Țărilor Românești și ale vecinilor balcanici și dunăreni.

2 răspunsuri la “Veliko Tărnovo: Biserica „Sfinții 40 de Mucenici” (sec. XIII)”

  1. IO...gerules spune:

    Antichitatea existenta in zona europpean de astazi,impreuna cu apusul Asiei mici si al Balcanilor,a fost dominata de traco-getii de aur in care sant inclusi si dacii.Asa ca toate framantarile sociale ale acelor vremuri sant in legatura indisolubila cu aceasta realitate.Traco-getii de aur si-au impus radacina lor primordiala lasata de creatorul Dumnezeu pe tot cuprinsul Europei de astazi.Chiar daca au avut loc despartiri,separari de grupuri urmand un lider,un rege,ei au pastrat la radacina lor umana primordialitatea lumii si obiceiurile ancestrale,bune perioade de timp.De Ex.Regele Arthur,fiul lui Harold,era trac nascut pe plaiurile nordice ale Europei,unde tatal sau a intemeiat un regat iar el Arthur si-a impus genialitatea nasterii sale traco getice prin organizarea statului dupa procedeele stramosilor sai.In Balcani nu mai vorbesc,toata populatia era de origina tracica,peste care au navalit hulpavii stepelor sarace ale Asiei centrale.Astfel s-a produs un amestec de populatii cu lideri de faima care s-a dovedit a fi fost,de fapt,traco-geti.Bulgarii se socotesc a fi de origina tracica,dar au fost nevoiti sa invete slavona datorita invadatorilor salbatici,militari,slavi.Toate tarile slavonice,care inconjoara Romania;Cehia,Slovacia,Polonia,asa zisa Ucraina,pana si cele de pe coastel Marii Negre si Mediterane,poarta pecetea primordialitatii traco-getilor de aur,dar nimeni,in istorie nu spune nimic,se tace conspirativ parese.Cu grecii inca mai este o nebuloasa.Nici pana in zilele noastre nu se stie exact originea lor.Traco-getii au format de fapt coloana vertebrala a asa zisului Imperiu Roman,care numea Romania,ipartit in Principate.Mullti Imparati si demnitari ai acetui Imperiu erau de origina clara traco-getica:Imparul Constantin,care a legiferat crestinismul in tot imperiu in anul 325,Iustinian,Galeriu cel batran si cel tinar din Salonic,Traian,care a luat aurul fratilor sai daci si la dus la Roma,unde la transformat intr-o cetate de matase si frumuseti de unde au izbucnit aproape toate creatiile geniale ale omenirii.Aceast este o parte a istoriei neamului romnesc.Sa nu ne miram de coincidentele aparute in istorie.Coincidentele sant probe concludente ale realitatii unui trecut care ni se mai ascunde inca,este ocultat,dar eu cred ca nu prea mult timp.Timpul insusi v-a scoate la lumina adevarul.

  2. Gabriel spune:

    Pai voi sunteti nationalisti sau ce sunteti? Pai cum:”domniei țarului bulgar Ivan Asan II” Pai vorbim de taratul vlaho-bulgar, nu bulgar.si de vlahul Ioan Asan II nu de bulgarul Ivan Asan II…. Ma scuzati de slavi numai de bine.

Lasă un răspuns