Cu o vreme atât de frumoasă și după o așteptare atât de lungă, apariția unui prim eveniment cultural a aprins dorința de organizare și de implicare a tuturor. Astfel, sub egida Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în perioda 26 – 27 iunie, la Muzeul Oalelor de Pisc, a fost marcat evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei. La eveniment a fost prezent și Președintele Consiliului Județean Ilfov, domnul Marian Petrache, care pe parcursul anului 2019 a sprijinit inițiativa familiei Scripcariu de a înființa aici un muzeu cu rol educațional, pentru cunoașterea patrimoniului de către tânăra generație. Au mai fost prezenți la eveniment doamna Alexandrina Niță, Director al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Adriana și Virgil Scripcariu, zeci de voluntari și simpatizanți ai proiectului. În cadrul evenimentului a fost prezent și un meșter olar care a prezentat tehnica de obținere a vaselor ceramice în cadrul unui atelier de meșteșug.
Domnul Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov, după acest minunat eveniment cultural, a ținut să menționeze pe pagina sa de facebook: „Am fost la Piscu. Nu singur, ci cu familia, pentru că vreau ca fetița mea, Celine, să vadă ce înseamnă tradiția, olăritul și arta. Dar mai ales implicarea. La Piscu suntem martorii unei inițiative remarcabile născută din pasiunea și încăpățânarea a doi oameni – Virgil și Adriana Scripcariu. Ei fac un muzeu. Muzeul oalelor de Pisc. Virgil și Adriana au coagulat în jurul lor sătenii și voluntari care au pus umărul la construcție. Virgil, Adriana și toți pasionații de artă și istorie au un sprijin în mine cât timp va fi ridicat muzeul și după aceea. Pentru că vom organiza clase de creație pentru elevii din Ilfov care vor învăța despre patrimoniu, despre cum o bucată de lut devine un prețios obiect de decor, despre cum să își cultive propriile roșii sau să deosebească leușteanul de pătrunjel. Nu trebuie să ne rupem de la rădăcini și nici de istoria noastră.”
Ziua Iei, cea care a fost marcată prin acțiunea culturală de la Piscu, este sărbătorită în fiecare an, pe 24 iunie, chiar în ziua de Sânziene. Ziua Internațională a Iei este marcată, atât în România, dar și în alte zone de pe glob, evenimentul luând tot mai mult amploare în ultimii ani. Ia sau cămașa tradițională purtată de femei este considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc. Costumul tradiţional românesc purtat de femei este format din ie, poale, fotă, catrinţă sau maramă. Ia este confecţionată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic şi se distinge, în funcţie de regiune, atât prin motive cât şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta.
Atmosfera alături de familia Scripcariu de la Piscu s-a „încălzit” și datorită prezenței formației „Trei parale”, ce a prezentat un concert de muzică veche și o discuție despre cântecele celor patru de la „Trei parale”. Grupul şi-a început existenta în anul 2003, iar acesta grupează tineri orăşeni atraşi de muzica tradiţională specifică spaţiului carpatic, alăturând muzicilor româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc în acest loc. Instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fără găuri) cobza, drâmba, simple percuţii etc. Componenţa formatiei este: Florin Iordan, Daniel Pop, Beatrice şi Dinu Petrescu. Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată şi profundă cunoaştere a muzicilor tradiţionale prin multele cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării.
Muzeul de la Piscu, un unicat pe meleaguri ilfovene și nu numai, se află în construcție, urmând a fi dat în funcțiune în 2021. Școala din Muzeul de la Piscu – proiect pilot, va fi una novatoare pentru România. Cum ar putea arăta educația de mâine? Această „Școală din Muzeu” – Piscu ne provoacă să ne conectăm cu ideea unui tip de educație experiențială, care împrietenește tehnologia cu patrimoniul cultural și natural. Se explorează un mod de învățare care ar putea fi replicat în orice comunitate, ca o posibilă soluție viabilă și durabilă, pentru viitor.
Zile frumoase alături de oameni frumoși, cu flori de câmp și miros de iarbă verde, cu ii înflorate și oale „de Pisc”, cu coronițe și cozi împletite, totul pe ritmuri de… „Trei Parale”…
Lasă un răspuns