Geoparcul „Ținutul Buzăului” – promovarea unui tărâm de poveste

Geoparcul „Ținutul Buzăului” care a apărut de curând pe harta României. Acesta este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă din județul Buzău, care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Inițiativa creării sale se derulează în vederea conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural și istoric și pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a comunelor pe principiul dezvoltării durabile. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, și inițiativa este implementată și coordonată de grupul de lucru profesional Geo-Team. Din punct de vedere administrativ, teritoriul acestuia include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 45.000 de locuitori. Este vorba despre comunele: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.

În anul 2007 este inițiată mișcarea pentru constituirea Geoparcului, de către reprezentanți ai Universității din București în colaborare cu Consiliul Județean Buzău. Inițiativa pornește de la experientă Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, singurul Geoparc UNESCO din România. Tot atunci încep primele studii interdisciplinare, coordonate de echipa Universității din București. În anul 2009 este constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzăului (ADI Ținutul Buzăului), formată din reprezentanți ai celor 18 comune constituente. Rolul „ADI – Ținutul Buzăului” este acela de a sprijini la nivel local inițiativa Geoparc și de a forma un corp consultativ pentru echipa de implementare și coordonare.  În anul 2010, Geoparcul este recunoscut oficial la nivel de județ prin Decizia 51/29.01.2010 a Consiliului Județean Buzău. Este adoptată și prima strategie de dezvoltare, concepută de o echipa interdisciplinară condusă de Universitatea din București în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu ANTREC Buzău. În anul 2013 se formează echipa oficială a Geoparcului Ținutul Buzăului, cu rol de implementare și coordonare. Această echipă ia pentru început forma unui grup profesional și independent de lucru, numit Geo-Team și reprezintă nucleul Geoparcului Ținutul Buzăului.

În 2014, Echipa Geoparcului (Geo-Team) obține o finanțare internațională pentru dezvoltarea Geoparcului Ținutul Buzăului prin proiectul „GeoSust” (22 SEE/30.06.2014) susținut de un grant EEA. Proiectul „GeoSust„ se derulează în perioada Iulie 2014- Aprilie 2017 și este o colaborare româno-norvegiană inter- și multidisciplinară, care aduce laolaltă peste 50 de specialiști din domeniile știintelor pământului, științelor vieții, științelor sociale și economice, artelor și IT. Începând cu anul 2015, Geoparcul Aspirant Ținutul Buzăului este reprezentat de grupul Geo-Team la Conferințele anuale ale Rețelei Europene a Geoparcurilor și Rețelei Globale a Geoparcurilor. Tot în acest an se inaugurează primul punct de vizitare al Geoparcului, „Muzeul Timpul Omului”, realizat de echipa Geo-Team în parteneriat cu Primăria Comunei Mînzălești și cu Muzeul Național al Țăranului Român. Se lansează site-ul oficial al teritoriului: www.tinutulbuzaului.org, dar și prima harta turistică a Geoparcului: Harta Călătorului în Ținutul Buzăului. În anul 2016 se inaugurează al doilea punct de vizitare al Geoparcului, „Muzeul 7 Locuri de Poveste”, realizat de echipa Geo-Team în parteneriat cu Primăria Comunei Lopătari și cu Universitatea din București. Zona este bogată atăt din punct de vedere cultural, cât și natural, însă cea mai importantă resursă a teritoriului este legătura dintre natură și cultură. Această legătura se exprimă atât în plan material (meșteri în chihlimbar, meșteri pietrari, meșteri sculptori în lemn etc), dar mai ales pe plan imaterial, prin poveștile care au apărut pe baza fenomenelor și elementelor geologice. Multe dintre aceste povești aduc laolaltă creaturi fantastice precum balauri, căpcăuni, uriași, spirite și multe altele. În plus, zona este valoroasă și din punct de vedere peisagistic.

S-a stabilit ca centrul Geoparcului să fie în comuna Berca. Celelalte 16 comune aferente proiectului vor fi Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăești, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătau, Scorțoasa, Sărulești, Valea Salciei, Vintilă Vodă. Însumat, are o suprafață de 109826 ha și o populație de 52500 locuitori. Geo Parcul se află la intersecția unor drumuri istorice ce leagă Muntenia, Transilvania și Moldova. Punctul sudic de intrare în geoparc este la 130 km de București, iar cel nordic la 80 km de Brașov, acesta fiind și zonă de trecere pentru cei care tranzitează Transilvania în drum spre Deltă.

Pe teritoriul Geoparcului Ținutul Buzaului se cunosc 84 de specii de fluturi de zi, dintre care două sunt ocrotite prin Directiva Floră-Faună-Habitate a Uniunii Europene (92/43 EEC din 21 mai 1992). Este vorba despre fluturi mărunți din familia Lycaenidae, Albăstrița pătată (Maculinea arion) și Fluturele de foc (Lycaena dispar), ambele specii fiind dependente de habitatele umede. Scorpionul carpatin (Euscorpius carpathicus) prezent și aici, este raspândit exclusiv în vecinatatea Carpaților Sudici, din Banat pâna în Buzău. Lumea animala este bogată, condițiile de viață din pădurile de fag și molid fiind deosebit de favorabile. În pădurile buzoiene se întâlnește frecvent cerbul, alaturi de porci mistreți, veverițe, râși, jderi. Pe potecile cele mai întunecate sau în zmeurișuri poate fi întalnit ursul brun carpatic, la care se adauga lupul, vulpea, iepurele, șoarecele de pădure, precum și numeroase păsari (ieruncile, cocoșul de munte, mierlele, privighetori, ciocănitoarea și unele specii de vulturi). În arealul subetajului gorunului sunt frecvente specii de animale existente și în subetajele anterioare , dupa cum unele provin din stepă și silvostepă. Numeroase sunt speciile de păsari (mierla, sturzul, potârnichea, ciocârlia, pițigoiul), reptile (șarpele orb, șopârla), batracieni, insecte. Zona geoparcului este o zonă rurală, cu o tendință de îmbătrânire a populației și de migrare, mai ales în străinătate. Punctele majore de intrare în Geoparc sunt la Berca, Pârscov, Colți, Beceni, Valea Salciei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*