Parfumul unicat al Reginei Maria recreat după 100 de ani!

Acum o sută de ani, România era a doua piață producătoare de parfumuri din Europa, după, bineînțeles, Franța. Era perioada strălucitoare interbelică în care Bucureștiul era supranumit Micul Paris, iar mărcile franțuzești de parfumuri aveau fabrici aici, între Carpați și Marea Neagră. Coty, Guerlain, Lubin. Privind în istorie, Regele Carol I al României s-a numărat printre regii care au apreciat un faimos parfum fabricat în cea mai veche fabrică din lume, din Koln:  Apa de Colonia. Acesta a fost inventată de Johann Maria Farina, primul furnizor de parfum al Casei Regale. Numele său este înscris în documentele ce atestă livrari către  Casa Regală din România, începând cu anul 1889.

Însăși regina Maria a României a fost promoter al brandului Houbigant. A avut propriul său parfum. Cu ocazia împlinirii Centenarului de la crearea compoziției „Mon Boudoir”, casa de parfumuri Houbigant din Paris a relansat celebra aromă preferată de Regina Maria. Notele sale puternice sunt transpuse într-un parfum care se integrează perfect în modernitatea epocii noastre. Parfumul original a fost creat de legendarul parfumier Robert Bienaime și a fost lansat în 1919, iar în 1938, dupa moartea Reginei s-a decis retragerea lui de pe piață din respect pentru Alteța Sa, aceasta fiind și imaginea oficială a produselor „Mon Boudoir”.Considerată „cea mai frumoasă regină a Europei”, Regina Maria a devenit imaginea colecției de pomade, pudră, apă de colonie și parfum, toate sub același nume: „Mon Boudoir”, în 1922. Nota de bază a parfumului mirosea a flori de violete, preferatele Reginei, a iris, dar avea și note subtile de patchouli și santal. Este un parfum ambrat cu ușoare tente orientale.

O caracteristică a parfumului original era folosirea ambrei gri folosită și în actualul parfum sub forma unei infuzii, fiind foarte scumpă și greu de găsit în industria parfumierilor. Sufletul floral al parfumului s-a obținut din efectul pudrat al violetelor format din o moleculă de sinteză inovativă, jonone, care la vremea respectivă era foarte la modă, și din untul de iris, cea mai prețioasă materie primă din parfumerie. În parfum găsim esența de trandafir bulgăresc și ea la modă în epoca secolului XX, iasomia grandiflorum, bergamota, lemnul de santal și patchouli, fundamental pentru parfumurile ambrate. Pentru notele vaniliate dulci s-a folosit vanilina, dar și vanilia de Tahiti.Casa de parfumuri Jean-Francois Houbigant este cea mai reprezentativă în acest domeniu, iar în 1918 când a fost creat parfumul „Mon Boudoir” era parfumeria cea mai bogată și apreciată din Europa, înaintea brandurilor mult cunoscute acum precum Guerlain sau Chanel. Pe lângă „Mon Boudoir”, casa de parfumuri dorește să readucă pe piață și o altă serie de parfumuri create cu decenii în urmă.Sticluța originală a parfumului Reginei Maria poate fi văzutăși la Muzeul Parfumului, situat în București pe Calea Dorobanților, numărul 172, unde intrarea este liberă. (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*