Monumentul Eroilor din orașul Buftea – Semn de recunoștință și neuitare

În centru orașului Buftea, aşezat la 22 kilometri de capitala Bucureşti, la intersecţia străzilor Mihai Eminescu cu Ştirbey-Vodă și strada 23 august, se află „Monumentul Eroilor”, cunoscut și drept „Crucea comemorativă a oraşului Buftea”. Acest monument a fost dedicat eroilor decedaţi în Războiul de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial (1916-1918) şi în cel de al Doilea Război Mondial (1941-1945). Monumentul a fost ridicat la cererea Reginei Maria a României.

Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 în Anglia şi a decedat la 18 iulie 1938, fiind înmormântată la Sinaia, la cererea sa. Regina Maria, cea care şi-a adorat ţara și căreia i-a dedicat întreaga sa activitate, a fost soţia regelui Ferdinand I al României şi mama regelui Carol al II-lea, prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei şi Regina României, prin căsătoria cu Ferdinand. La cererea expresă a Reginei Maria au fost ridicate în țară cruci comemorative, dedicate eroilor căzuţi la datorie în Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial, cum sunt: Crucea de pe Caraiman (Munții Bucegi – declarată „Cea mai înaltă cruce aflată pe un vârf montan”), crucea din interiorul bisericii din oraşul Buftea şi crucea din centrul oraşului Buftea. Numele celor căzuţi vitejeşte în război, pentru întregirea neamului, au fost inscripţionate pe această cruce. Tot pe cruce sunt scrise şi cuvintele Reginei Maria: „Nu vărsaţi lacrimi ci mai bine slăviţi pe eroii voştri pentru ca faima lor să treacă neştirbită din generaţie în generaţie”. Monumentul ridicat în anul 1928 este format dintr-o cruce din piatră așezată pe un soclu cu două trepte, amplasată pe o pastilă verde circulară. Pe fețele crucii, pe marginea lor, sunt sculptate chenare cu motive vegetale (viețile – frunze).

Pe cruce sunt sculptate inscripții cu marcarea evenimentului comemorat, cu cuvintele reginei Maria, precum și cu numele eroilor căzuți între 1916 – 1918. Crucea este orientată cu brațele pe direcția NV-SE. Soclul este un trunchi de piramidă cu plan pătrat peste care este așezată o prismă cu baza pătrată, retrasă fată de baza mică a trunchiului de piramidă. Latura NE – se află în axul bulevardului Mihai Eminescu. Pe elementul vertical al crucii se află înscris numele eroilor căzuţi la datorie. Pe latura trunchiului de piramidă, pe o placă de granit se află înscris „GLORIE EROILOR NOȘTRI”. Latura SE – pe latura trunchiului de piramidă, pe o placă de marmură se află înscrise numele „EROILOR BUFTENI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL”. Latura de SV – pe latura trunchiului de piramidă, pe o placă de marmură se află înscris „AICI ODIHNESC ÎNTRU ETERNITATE DOI SOLDAŢI ROMÂNI NECUNOSCUŢI CĂZUŢI LA DATORIE”. Pe braţul vertical a crucii se află înscris la partea superioară: „EROII CĂZUŢI VITEJEŞTE ÎN RĂSBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI 1916-1918”. La intersecţia braţelor crucii sunt înscrise vorbele Reginei Maria: „NU VĂRSAŢI LACRIMI CI MAI BINE SLĂVIȚI PE EROII VOȘTRI PENTRU CĂ FAIMA LOR SĂ TREACĂ NEŞTIRBITĂ DIN GENERAŢIE ÎN GENERAŢIE – Regina Maria”.

Pe piciorul crucii sunt trecute nume de soldaţi.

Latura de SV – pe latura trunchiului de piramidă, pe o placă de marmură se află înscris: „EROUL BUFTEAN DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENŢĂ 1877 – 1878 CREȚU NEACŞU”. „EROII BUFTENI DIN AL II LEA RĂZBOI MONDIAL 1941 – 1945”, urmat de numele eroilor. Structura monumentului: soclul este din beton armat, iar crucea din piatră. Pentru soclu – turnarea betonului armat s-a făcut în cofraj, urmat de placarea cu plăci de granit și marmură. Pentru cruce, cioplirea a avut loc în piatră. Pentru amenajarea perimetrală, a urmat turnarea betonului armat în cofraj pentru bordură și mozaicarea bordurii. Dimensiunile monumentului sunt: înălțime 4,07m; lungime braț orizontal 3,01m; lățime braț 0,81m și grosime 0,43m. Soclul are aspect de trunchi de piramidă cu dimensiunile de 2,96 x 2,35 x 1,80 metri, confecționat din beton placat cu granit de 2cm grosime de culoare gri. În anul 1974 monumentul a fost mutat de la locul său de autoritățile comuniste și a fost reinstalat pe amplasament abia în anul 2006. Aflat în prezent în evidența Institutului Național al Patrimoniului, monument istoric descris mai sus este înscris în „Lista Monumentelor Istorice”, cod LMI 2015 IF-III-m-B-15321.

Acordând atenția cuvenită acestui monument istoric, Primăria orașului Buftea s-a ocupat de reabilitarea și punerea sa în valoare. Toate manifestările legate de cultul eroilor ce au loc în orașul Buftea sunt organizate lângă acest monument cu o deosebită valoare istorică și sentimentală pentru localitate. Ziua Naţională a României (1 decembrie 1918) este sărbătorită la „Monumentul Eroilor” din centrul oraşului Buftea, unde locuitorii orașului alături de delegaţi ai Primăriei în frunte cu primarul, reprezentanți ai parlamentului și guvernului, miniștri, autorități județene și locale, veterani de război, elevi și locuitori din judetul Ilfov, delegaţi ai Jandarmeriei Române, delegaţi ai Prefecturii judeţului Ilfov, delegaţi ai partidelor politice, poliţia oraşului și delegaţi ai instituţiilor de învăţământ depun coroane pentru eroii căzuţi vitejeşte la datorie în războaiele pentru întregirea neamului. Tot la „Monumentul Eroilor” se mai aduc omagii de Ziua Eroilor (sărbătoare religioasă şi militară) pentru comemorarea eroilor celor căzuţi la datorie pentru ocrotirea ţării. Se depun coroane de flori în credinţa vitejilor neamului românesc și se susțin momente cultural-artistice comemorative, pentru păstrarea în memoria generațiilor viitoare a eforturilor și sacrificiilor înaintașilor noștri pentru făurirea României Mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*