Lumea spiritelor, lumea „de dincolo”…

Spiritele au reprezentat întotdeauna un subiect interesant de dezbătut pentru cei care cred în paranormal… Iar de-a lungul timpului s-au creat o sumedenie de povești despre locurile bântuite din lumea întreagă. Fiecare cultură populară menționează prezența spiritelor care se manifestă aproximativ în același fel. Dar, oare, există cu adevărat aceste spirite care bântuie oamenii și locurile unde au trăit sau este doar o poveste veche, reciclată, menită să mențină atenția celor care cred în latura supranaturalală?

De regulă, locurile bântuite de spirite au aparținut acestora în vremuri trecute, multora dintre ele întâmplări nefaste le-a cauzat o moarte tragică și nemeritată, rămânând captive în lumea materială fără ca să-și dea seama măcar că au murit. Modul de manifestare a acestor suflete damnate care își caută liniștea, prezintă similarități. Dacă unele dintre ele au tendințe agresive, lăsând să se înțeleagă că nu doresc prezența oamenilor în jur, altele chiar au o atitudine binevoitoare și protectivă față de cei vii. Dar oricare ar fi intenția lor, contactul cu astfel de entități este o experiență terifiantă și traumatizantă după cum o descriu martorii.

Mulți dintre cei care au avut de a face cu spiritele relatează modul de interacțiune ale acestora ca fiind unul de natură posesivă. Subiectul vizat de entitate își face impresia obsesivă că este urmărit sau privit, aude zgomote, șoapte și vede apariția unor siluete în ceață pentru un timp foarte scurt, astfel apar dubiile în ceea ce privește sănătatea mintală a individului care devine confuz și anxios, deoarece entitatea respectivă este capabilă să preia controlul exclusiv asupra minți și emoțiilor sale. De altfel, este demonstrat științific faptul că emisia masivă de bioenergie este plasată în locurile în care au decedat oamenii într-un mod foarte violent.

În România sunt multe locuri considerate a fi „bântuite”… Pădurea Hoia-Baciu (Cluj) este considerată chiar un portal către o altă lume. Un loc aparte îl ocupă și castelul familiei Hașdeu (Câmpina), o adevărată atracție turistică de factură paranormală care incită curiozitatea pasionaților de spiritism. Clădirea a fost construită după unele formule oculte, chiar la cerințele spiritului Iuliei Hașdeu, revelate tatălui său, savantul Bogdan Pietriceicu Hașdeu. Aici s-au ținut numeroase ședințe de spiritism cu ajutorul cărora savantul comunica cu fiica lui, menținând o relație spirituală puternică pe tot parcursul vieții sale. Un alt loc, dar care îți dă chiar fiori, găsim la Mănăstirea Chiajna (București), mai ales că se spune că aici au avut loc numeroase crime. Motivul principal al întâmplărilor bizare ar fi clopotul mănăstirii care a fost ascuns în momentul când turcii au atacat mănăstirea în timpul domniei lui Nicolae Mavrogheni. Pădurea Radovan din Oltenia, Hotelul Cișmigiu din București, Cimitirul Bellu catolic se numără la rândul lor printre locurile „bântuite” din România.

Țara noastră este un tărâm încărcat de misticism care a îmbogățit cultura tradițională. În Oltenia este adânc înrădăcinată credința în strigoi sau moroi, există încă ritualuri de recunoaștere și alungare a strigoilor care se mai practică și astăzi. Folosirea unui armăsar negru care are rolul de a sări peste morminte în cimitir și care, atunci când refuză să sară peste anumite morminte, ar fi un semn al descoperirii strigoiului. Mormintele care sunt mai cufundate decât altele sau dacă învelitoarea cu care a fost acoperit mortul este roasă, acestea ar reprezenta și ele „indicii” ale existenței strigoilor. În Transilvania întâlnim mitul pricolicilor sau vârcolacilori…

Și totuși, revenind la spirite, știința contestă adesea existența acestora, aparent, la baza unor astfel de viziuni (pe care știința le cataloghează „halucinații”) ar sta posibile leziuni cerebrale dar și anumite radiații electromagnetice, de frecvență joasă sau de înaltă frecvență, care pot altera echilibrul psihic al omului.

Rămâne însă o întrebare-fundamentală: dacă tehnologia ar determina toate aceste perturbări la nivel psihic, cum rămâne cu prezența fenomenelor paranormale amintite în scrieri care datează de secole, când tehnologia nu exista? Știința însă a contrazis întotdeauna existența unei lumi spirituale… și totuși se petrec fenomene care ies din sfera normalului și la care nu se găsește o explicație logică. Încă…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*