Nu ieftiniți piața muncii din România pentru interese străine!

Excesul de zel împotriva economiei românești, aproape că frizează subminarea economiei naționale, lucru pentru care Nicolae Ceaușescu a fost executat în decembrie 1989. În România, trăim absurdul, ca țara să fie condusă de epidemologi sau virusologi, care din păcate nu văd dincolo de cunoștințele lor științifice limitate și medicale. Chiar și în război, țările sunt conduse de politicieni, nu de militari. Și în acest nou război al pandemiei, tot politicienii ne vor scoate la capăt cu societatea, nu medicii, pentru că așa funcționează cursul istoriei.

Lumea este condusă de politicieni, nu de „arafați” sau „cerceli”. Franța lui Napoleon era condusă de Napoleon nu de medicul lui, nici SUA lui Lincoln nu era condusă de medicul curant, cum nici cele două mari țări astăzi nu sunt conduse de doctori, ci de oameni politici cu viziune. Toată Europa a început să se redeschidă economic, pentru că falimentul aduce foametea, care este mai letală decât coronavirusul. Suedia a ales calea soft de combatere a pandemiei, Belarus a ignorat-o, Anglia a înăsprit doar în ultimul moment restricțiile, dar azi întreaga Europă occidentală se redeschide. Belgia, Franța, Germania, Italia sau Olanda redeschid viața economică și socială în țările lor. Mai mult, președintele Macron din 11 mai redeschide școlile și universitățile, precum și economia, mai puțin marile evenimente publice, care pot duce la răspândirea virusului. Politicienii occidentali responsabili deschid treptat economia și viața socială, cu respectarea măsurilor igenico-sanitare și distanțarea, tocmai pentru că sunt responsabili și conștienți că reversul medaliei este falimentul, foamea, anarhia, deci moartea mult mai letală decât Covid 19.

Sigur, pentru bătrâni și persoanele cu afecțiuni cronice se păstrează încă câteva luni o politică de restricții, lucru care le apără sănătatea, dar nu le afectează economia. Psihologii spun că dacă se continuă restricțiile și izolarea severă societățile se alienează mintal, iar la spital ajung tot mai mulți europeni cu afecțiuni mentale, iar sinuciderile sunt în creștere, înclusiv în România. Dacă guvernul Orban continuă restricțiile la vară vom avea nevoie de mai multe paturi la spitalele de nebuni decât la infecțioase. Trebuie să ne ocupăm nu numai de sănătatea trupului, ci și de cea sufletească prin redeschiderea pentru credincioși a slujbelor religioase în aer liber.

Și totuși ce-i mână în luptă pe politicienii noștri de doresc prelungirea stării de urgență și a restricțiilor la un nivel mult mai restrictiv ca în Occident? Nu cred că este doar acoperirea icompetenței și corupției clasei politice de 30 de ani, că nu au construit spitale noi și un sistem medical modern, ci ascunde un lucru cred mult mai murdar? Zilele acestea am vorbit cu prietenii mei români din Luxemburg, Belgia și Austria. Ei sunt foarte optimiști, că la ei în țările unde lucrează s-au anulat multe restricții, parcurile și pădurile de agreement sunt deschise, firmele și-au ridicat obloanele, iar școlile se redeschid împreună cu terasele restaurantelor. O undă de optimism le răzbătea în voci, dar și o tristețe incomensurabilă că în România în urma discuției cu rudele și prietenii asistă la instaurarea unui regim milițienesc atroce, în care părinții sunt amendați că se plimbă cu copiii singuri pe lângă parcuri, că bătrânii sunt bruscați de milițieni pe stradă, că jandarmeria aruncă în neștire cu amenzi la oamenii care trec și se roagă pe lângă o biserică.

În România, instituțiile de forță, culmea tupeului și încălcărilor libertăților și drepturilor omului, se laudă cu zecile de mii de amenzi date la niște oameni săraci și disperați, asta în timp ce colegii lor din Spania și Italia oferă măști cadouri, combinezoane sau alimente trecătorilor. O altă abordare asupra ordinii publice față de noi. În România a ieșit agresiv din autorități milițianul de dinainte de 1989. Parcă comunismul a revenit mai atroce pe străzile României. Din informații, pe surse confidențiale, aflu că poliția amendează sălbatic populația ca pe vremea fanarioților și regimului dejist pentru a se obține bani mai mulți în vederea plătirii pensiilor speciale tot mai mari și care atârnă ca o piatră de moară în bugetul României?

Totuși, nu îmi vine să cred că chiar acolo s-a ajuns? Țara noastră s-a transformat într-un regim militarizat, cu reflexe totalitare? Din păcate, comunismul nu a murit în România? Cum să te lauzi la 30 de ani de la revoluție că ai amendat masiv poporul, care te menține pe tine organ cu taxe și impozite? Trebuie să ne reîntoarcem la respectarea drepturile democrate constituționale. Pentru libertate s-a luptat și murit sute de ani, iar azi renunțăm la ea foarte ușor. Orice putere care pune călușul în gură poporului, nu renunță la arbitrariu de bună voie, ci doar în urma protestelor societății civile. Ce bine să faci achiziții trucate fără să te verifice nimeni? Dacă tot Occidentul relaxează economia și restricțiile, în România de ce se înăspresc? Cred că asistăm, poate, la o politică deliberată de ieftinire a forței de muncă românești, care în ultimii ani a devenit prea scumpă pentru angajatorii occidentali? Oare avem de-a face cu o blocare intenționată a economiei prin restricții absurde și prelungite nejustificat pentru ca angajatul român să devină mai ieftin, iar plata acestuia să nu fie o povară pentru multinaționale și angajatorii străini. Plusvaloarea nu mai rămâne în țară, ci este trimisă în străinătate la cererea guvernelor puternice din UE? Operațiunea muncitorilor români trimiși cu avioane charter pe câmpurile agricole germane, cu încălcare egalității în fața legii militare este un exemplu de export de muncă ieftină în favoarea intereselor magnaților străini? Cine vrea ca românii să sărăcească pentru ca forța de muncă să se ieftinească în favoarea capitalului german? După Paști, în România, urmând modelul rațional al Franței, ar trebui redeschise treptat grădinițele și școlile gimnaziale, iar viața economică să fie despovărată gradual de restricții inutile care sufocă dezvoltarea țării. Multe țări occidentale au fost mai lovite decât România de coronavirus și azi revin la viață.

O țară cu oameni întregi la minte este condusă de politicieni responabili, nu de epidemologi, care gândesc în nișa lor mentală. Virusologii ar trebui să stea mai mult prin spitale sdau la Ministerul Sănătății, nu pe la televiziuni, și să ofere sfaturi și să ajute pe oamenii de stat care gândesc global și care au percepția complexă cum se conduce o țară reală. Istoria ne învață că foamea este mama anarhiei. România are nevoie astăzi de oameni de stat patrioți, vizionari și curajoși, care să ia decizii de relansare a economiei și vieții sociale, sigur cu păstrarea strictă a măsurilor igenico-sanitare și distanțare și fără evenimente publice de mare anvergură o perioadă. Există oare acești oameni de stat în țara noastră?

One Response to Nu ieftiniți piața muncii din România pentru interese străine!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *