RECUL – un teatru și o școală într-o hală industrială…

O știre zboară pe ecranul telefonului la secțiunea informații și mă agăț de un nume: Bogdan Untilă. Apoi un alt nume: Adriana Bordeanu. Ambii sunt foști studenți, actuali absolvenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București. Văzându-i ca profesor în examenele de la clasă, dar și în multe proiecte independente, cunoscându-i ca tineri actori activi în mediul cultural bucureștean, firi iscoditoare și improvizatoare, am pornit pe mai departe să urmăresc știrea, să vedem unde mă conduce… Și iată surpriza: pe 13 februarie a.c., în București, pe Splaiul Unirii numărul 160, un nou teatru independent și-a deschis porțile.

„Teatrul Recul”, realizat în parteneriat cu echipa de regenerare urbană „Calup”, a început să prindă viață în spațiul cultural de pe malurile Dâmboviței. „Recul” se dorește a fi un „ecosistem creativ” format din: „Recul Teatru” – Teatru Independent care pune pe prim plan individul și comunitatea în cadrul spectacolelor de improvizație, teatru și musicaluri, „Recul Școală” – spațiu de joacă și experiment pentru adulți și copii, ateliere multidisciplinare construite pe bazele metodei teatrului de improvizație și „Recul Spațiu” – 850 de metri pătrați de hub cultural, un loc de întâlnire al tuturor formelor de artă și dezbatere, al oamenilor cu poveștile, viitor incubator de proiecte și evenimente artistice. Recul este un proiect susținut de Banca Transilvania, iar ca parteneri în deschiderea noului spațiu au fost Samsung Club, Ursus, Qubiq, Atelier VAST, Atcon, Nod makerspace, Work Work, Kludi Romania, Holver Romania.

„Recul”, alături de partenerii din echipa de regenerare urbană de la „Calup”, au redat comunității și vieții culturale din București o fostă țesătorie de bumbac, reconvertită „să țeasă” oameni și povești. Acest spațiu este dedicat tuturor iubitorilor de nou, exploratorilor urbani, amatorilor de inedit, pasionaților de frumos, curioșilor incurabili și oamenilor care au susținut proiectul pe parcursul ultimelor 18 luni.

Recul – remediu cultural – este un teatru independent înființat în 2015 care are ca scop ordonarea cotidianului în forme relevante prin intermediul artelor spectacolului și își propune sprijinirea recuperării firescului în comunitate. În primii doi ani, scena „Recul” a găzduit 180 de spectacole la care au luat parte peste 8000 de spectatori.

Echipa „Recul” este formată din: Vlad Dragomirescu, Bogdan Untilă, Adina Sandu, Adriana Bordeanu, Alexandra Băjan, Dan Codreanu, Dan Miron, Florin Lungu și Tudor Buican. Cum a apărut acestă echipă? „Ne-am regăsit în diverse roluri prin comunitatea de improvizatori, fie că am jucat împreună, am predat improvizație, am regizat spectacole, am scris scenarii sau am dezvoltat  noi curricule pentru cursuri. Învățăm unii de la ceilalți și din 2015 facem ca „Recul” să se întâmple. Dincolo de latura noastră artistică, noi – echipa „Recul”, suntem o echipă de antreprenori tineri, având experiențe din domenii diferite dar care sub aceiași umbrelă se completează. Setul nostru de competențe este atuul nostru, ne place să facem lucrurile diferit, să reducem din opțiuni fără să taiem din perspective. Suntem prezenți și mai ales interesați de ceea ce se întâmplă pe piața economică de business, fie că ne referim la industria culturală & creativă, la cea de Learning & Development, la cea de evenimente private sau pur și simplu ca mobilitate economică antreprenorială.” ne răspunde Bogdan Untilă.

De ce ați ales teatrul de improvizație? În ce măsură se schimbă raportul artist-public față de teatrul convențional? „Improvizația este una dintre formele de artă pe care le veți regăsi pe scena „Teatrului Recul”, alături de sketch, teatru sau spectacole muzicale. Spectacolele improvizate pornesc de multe ori de la o discuție liberă cu publicul, despre cum le-a fost ziua, despre lucrurile care-i fac fericiți sau îi neliniștesc, depre ideile pe care vor să le împărtășească cu noi. Apoi, toate aceste lucruri servesc drept sugestii pentru actorii care urmează să le încorporeze în spectacol. Astfel, actul artistic devine relevant, iar publicul este mult mai implicat față de un spectacol convențional.”

De ce am veni la un curs de improvizație „Recul”? Ce abilități ne putem dezvolta și ce putem remedia? „Teatrul de improvizație este o formă de artă în care actorii se urcă pe scenă împreună și fără a avea la dispoziție un scenariu, costume, recuzită sau o pregătire în prealabil, improvizează un spectacol întreg. Astfel, acest mod de exprimare se bazează pe abilități precum spontaneitate, empatie, colaborare, spirit de echipă, adaptabilitate, comunicare, ascultare. Exersând improvizația în cadrul cursurilor de fapt reușești să-ți dezvolți un nou set de abilități utile în viața de zi cu zi, totul într-un cadru experimental și jucăuș. Referitor la îndepărtarea de zona de confort, de cele mai multe ori realizăm în cursuri că limitele sunt doar în imaginația noastră și pentru că în impro lucrăm cu obiecte imaginare și depășirea limitelor devine mult mai ușoară. Explorarea se produce treptat, trainerii lucrează cu grijă având mereu în vedere ritmul fiecărui cursant – din acest motiv grupele noastre nu depășesc 10 persoane (…) Remediul Cultural este despre experiența personală a omului cu actul artistic, fie că este vorba de actor, public, scenograf, regizor, tehnician. Nu ne-am propus să remediem situația artistică locală ci vrem să adresăm o nevoie pe care și noi la rândul nostru am avut-o. Ne dorim ca după spectacolele de la Recul, inimile oamenilor din sală să bată în același ritm, iar când asta se va întâmpla, cu siguranță remediul cultural își va fi făcut efectul.

În acest proiect colaborați și cu alte trupe, sau voi aveți și alte colaborări? „În perioada în care pregăteam spațiul ne-am bucurat că spectacolele noastre au fost găzduite de „Improteca” și „Artist Cafe” cărora le mulțumim. Recul nu este o trupă, fiecare dintre noi jucăm în diferite alte proiecte și nu toți membrii echipei fac teatru de improvizație. Recul este un hub în care își pot găsi locul mai multe trupe și suntem deschiși să identificăm noi posibile colaborări. (…) Ce cultivăm noi: teatru (relevant, de improvizație), literatură, muzică, adică de-ale artei cu gust și cu minte în două cuvinte. Reazemă-te de cultură! Pe scurtătură, recul!  Acesta este un concept care aparține Asociației Teatrul Nostru, având ca scop valorificarea potențialului educațional, social, formativ și curativ al artelor spectacolului pentru a-și aduce astfel aportul la recuperarea firescului, la afirmarea valorilor tradiționale, la confortul cultural și angajamentul umanitar al societății.

Primul proiect marca „Recul” – Laboratorul de Impro – s-a lansat într-o sâmbătă, pe 4 iulie 2015, cu spectacolul „Ready? Play”, un format inspirat din repertoriul „Upright Citizens Brigade” din SUA. Formatul se desfășoară astfel: se ia o sugestie din public și… începe spectacolul. Unul dintre improvizatori împartășește gânduri, emoții și amintiri personale în forma unui monolog (pornind de la sugestia primită). Ceilalți improvizatori, inspirați fiind de monolog, creează o serie de scene în ritm alert: taie, montează, editează, făcând chiar și salturi în timp dacă vor (atât în trecut, cât și în viitor). Una dintre cele mai bune echipe de improvizatori este formată din: Vlad Pasencu (de la trupa „Freeze”), Monica Anastase (de la trupa „Improvisneyland”), Adriana Bordeanu (de la trupele „Freeze” și „Iele”), Dragoș Muscalu (de la trupa „Just Push Play”), Cătălin Cosarca (de la trupa „Backstage Boys”) și Bogdan Untilă (de la trupa „Obligo”). Și ca să știm pentru viitor, de acum încolo, cei de la Asociația Teatrul Nostru ne propun, în Teatrul „Recul”, o stagiune de teatru relevant, care se adresează acelora care văd în spațiul scenic mai mult decât un simplu suport pentru divertisment; și care să încurajeze dezvoltarea unui simț al responsabilității printre cei care aleg să se adreseze lumii prin arta numită TEATRU.

Scrie cineva pe situl lor: „N-ai cum să nu vii la un spectacol în care joacă Adriana și Bogdan. E clar că e chimie între ei și încă nu ai văzut ce știu să facă atunci când improvizează.”  Și așa și este…

Adaptându-se rapid noii situații „Coronavirus Plus”, „Teatrul Recul” a plusat și el: a trecut în mediul virtual și acolo improvizează… Nu stă deloc într-un singur loc! (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*