Mormântul „Domniței cu cinci inele”

„Mormântul Domniţei” este una dintre cele mai importante descoperiri făcută de arheologi pe şantierul de la Hunedoara: rămăşiţele unei tinere în vârstă de 2o de ani, datând din secolul al XII-lea. Potrivit specialiştilor, aceasta a fost îngropată împreună cu mai multe inele de buclă, din argint, toate fiind expuse într-una dintre sălile castelului.

„Mormântul domniţei” este un unicat… „Descoperirea mormântului tinerei de 20 de ani am făcut-o în anul 2008, în cadrul unor săpături preventive care ne-au rezervat plăcuta surpriză de a descoperi, pe lângă rămăşiţele acestei tinere, şi pe cele ale altor indivizi. Pe baza inventarului arheologic cuprins şi din aceste inele de buclă am putut data mormântul în secolul al XII-lea. Această necropolă, descoperită pe strada Toamnei din Hunedoara, deservea o aşezare civilă, care se situează pe terasa râului Cerna şi începe în grădina castelului şi se continuă pe sub străzile din vecinătatea acestuia. În urma analizei osemintelor s-au descoperit o serie de urme care ne fac să credem că femeia a avut parte de ceva violenţe la viaţa ei, dar sunt şi urme de violenţă post mortem. Au mai fost descoperiri similare, la Răcăştie. Însă din 2001 şi până acum este singura descoperire de acest gen pe care am făcut-o la Hunedoara”, a declarat Sorin Tincu, muzeograf la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Mormântul a fost descoperit la 60 de metri de Castel (pe strada Toamnei, la numărul 8 – Mormântul C9), şi reprezintă o parte a unei necropole care deservea aşezarea medievală timpurie de la Hunedoara (Fortificația din Dealul Sânpetru, de pe terasa stângă a Cernei). Alături de schelet, au fost descoperite şi podoabe de argint, precum şi un ac de păr.

Inelele de buclă apar de cele mai multe ori în morminte de femei, iar numărul lor variază între una și până la șase=șapte exemplare. „Domnișoara” noastră are cinci inele, așa că putem spune că nu era o simplă domnișoară, ci avea un statut de „Domniță”. Aceste artefacte au fost folosite în majoritatea cazurilor de către femei ca podoabe de păr, dar nu este exclusă nici purtarea lor ca cercei. Majoritatea erau confecționate din bronz și argint, dar se cunosc și exemplare din aur. Era o bijuterie la modă, răspândită pe tot teritoriul Europei centrale și de sud-est, corespunzătoare tuturor categoriilor sociale, singura deosebire fiind materia primă din care erau realizate. În Transilvania datarea lor este cuprinsă între secolul al X-lea și sfârșitul seolului al XII-lea d.Hr., nefiind un atribut etnic. Potrivit specialiştilor, scheletul Domniței prezintă urme care sunt rezultatul unor lovituri postmortem, iar poziţia anatomică a acestuia conduce la concluzia că a avut loc o înmormântare secundară.

Descoperirea nu este unicat în zonă. Un cimitir datând din aceeaşi perioadă a fost cercetat la Răcăştie, pe Dealul Comorilor, iar materialul arheologic descoperit se află astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Scheletul domniţei rămâne totuşi o descoperire importantă – spun specialiştii – pentru că s-a reuşit astfel reconstituirea întregului ansamblu medieval timpuriu de la Hunedoara: Cetatea, aşezarea civilă şi necropola. Inedita piesă (scheletul), care a fost expusă publicului pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, poate fi vizitată acum permanent. Cercetătorii speră ca aceasta să reprezinte un prim pas în alcătuirea unei expoziţii de amploare care să cuprindă şi alte exemplare descoperite în cimitirul de la Răcăştie. (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*