Muzee noi în România: „Muzeul Formelor” din Bozioru, Buzău

Un muzeu al trovanților – Muzeul Formelor – a fost deschis în satul Bozioru din comuna Bozioru a județului Buzău. Numele îi vine de la planta cunoscută ca „bozie”, un „soc mic” cu floricele albe ce se prefac în bobițe negre; plantă cu proprietăți purgative, joacă un rol și în medicina populară (Sambucus ebulus).Comuna se află în partea central-nordică a județului, în Subcarpații Curburii, în valea râului Bălăneasa și pe dealurile din jurul lor. Pe teritoriul comunei Bozioru există două obiective clasificate drept monumente istorice de interes național, ambele din categoria monumentelor de arhitectură. Unul îl constituie schiturile rupestre din Munții Bozioru, din zona satului Nucu, cu 12 puncte: Fundătura, Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Fundul Peșterii, Văgăuna I, Văgăuna II, Piatra Îngăurită, Piatra lui Iosif, Peștera lui Dionisie, Piatra Șoimului I și Piatra Șoimului II. Celălalt monument este fosta mănăstire Găvanele din satul cu același nume, cuprinzând clopotnița și biserica Adormirea Maicii Domnului, construite la 1803.

În afara acestora, lista monumentelor istorice din județul Buzău cuprinde și alte monumente de interes local: șase monumente de arhitectură și trei situri arheologice. Două situri arheologice se află în satul Bozioru. Unul, aflat în punctul „La Biserică”, cuprinde o așezare și o necropolă aparținând culturii Monteoru (mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n., Epoca Bronzului), precum și o așezare și o necropolă medievale (secolele al XIII-lea–al XVIII-lea). Celălalt sit arheologic, aflat în spatele școlii din centrul satului cuprind o așezare și o necropolă din perioada Halstatt târzie. Al treilea sit arheologic se află la Scăeni, în zona „Izvorul Murătoarea”–„Dealul Tocitorilor”–„Grădinile Mari” și cuprinde patru așezări din perioada mileniilor al III-lea–al II-lea î.e.n., una din perioada Latène (secolul al V-lea î.Hr.– secolul I e.n.), două din mileniul I e.n. (perioada migrațiilor) și una din secolul al XVIII-lea.Monumentele de arhitectură sunt biserica Sfinții Voievozi, cu clopotnița (1784), din satul Bozioru, biserica Nașterea Maicii Domnului, cu clopotniță (secolul al XVIII-lea) din zona Bozioru de Sus a aceluiași sat de reședință, apoi, în același sat, Casa Nicolai State (1923), Casa Mâncu și Casa Stere Blăjel (ambele din 1924), biserica de lemn Schimbarea la Față și Sfântul Nicolae (datând din 1832) din Văvălucile.

Dacă aveți întrebări de genul: Unde și când a dispărut marea de aici? În Ținutul Buzăului chiar a fost o deltă? Cum au apărut munții? Și care e povestea trovanților, pietrele cu forme ciudate din Ținut? Toate acestea își vor afla răspuns stând de vorbă chiar cu trovanții! Dacă nu ați vorbit până acum cu un bolovan, nu vă faceți griji, totul are un început. Să fiți însă pregătiți pentru o călătorie în timp la „Muzeul Formelor”, care este și un punct de vizitare marca „Ținutul Buzăului”, deschis în anul 2018. Este primul punct în care a fost folosită Realitatea Augmentată pentru a crea o experiență narativă, sută la sută interactivă.

Echipa care a declanșat fenomenul „Geoparcul Ținutul Buzăului” ne povestește: „Începând cu anul 2018 am început să ne concentrăm și pe Valea Bălănesei, care este una dintre porțile de acces către Ținutul Buzăului. Dincolo de a traversa zone pitorești cu obiective atractive pentru vizitatori (trovanți, așezări rupestre, o deltă preistorică, peisaj glaciar, ruine teutonice), Valea Bălănesei asigură legătura cu Valea Slănicului și cu zona Colți. Astfel, ne-am propus să ne concentrăm eforturile pe dezvoltarea acestei văi. Am aplicat rețeta noastră, care presupune implicarea membrilor comunităților, promovarea zonei, managementul vizitatorilor și a zonelor atractor, dar și creara de noi atracții. Una dintre aceste atracții, de care suntem foarte mândri este „Muzeul Formelor” pe care l-am inaugurat în august 2018.Muzeul Formelor este un spațiul total original în România. După ce îi treci pragul, vei avea ocazia să vorbești direct cu trovanții care îți vor spune chiar ei povestea lor. Vei fi trimis într-o călătorie de milioane de ani în trecut, și vei trece prin mai multe etape ale istoriei pământului ca să descoperi cum au ajuns trovanții de la Ulmet „să crească”. Vei afla despre delta preistorică, despre retragerea mării și ridicarea Carpaților, despre cum apele subterane conduc la formarea trovanților, vei descoperi cum auajuns ei la suprafață, dar și ce au crezut oamenii despre trovanți de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, vei afla și ce cred trovanții despre oameni. Ca bonus, vei vedea poze cu trovanții de pe planeta Marte și vei pune mâna pe un trovant din cenușă vulcanică!”

Muzeul Formelor a fost creat împreună cu voluntari din interiorul, dar și din afara comunității după un concept original al echipei Ținutul Buzăului. Este rezultatul unei colaborări frumoase cu Primăria Comunei Bozioru și cu localnicii. Dincolo de a fi un spațiu original, este și un exemplu de ce putem realiza într-un vechi punct de informare turistică, care oferea vizitatorilor doar pliante. Acum, are o poveste de milioane de ani de oferit.Muzeul Formelor este un punct strategic, fiind amplasat între situl cu trovanți de la Ulmet, de acum arie protejată, și Poiana Coziancei cu așezările rupestre. Următorul pas este să fie amenajate câteva trasee în zonă si Colți-Bozioru va putea oferi, fără niciun fel de problemă, un pachet de mini vacanță superb.

Astfel lumea de poveste din „Țara Luanei” va împărtăși și cu tine misterele-i până acum ascunse. (George V. Grigore)

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*