Biserica „Martirii Timișoarei” din Popeşti-Leordeni

Pe 20 decembrie 2019, în ziua în care se împlineau 30 de ani de la victoria Revoluției române, în fața bisericii Eroilor Martiri Timișoreni din orașul Popești – Leordeni (jud. Ilfov), a fost dezvelit un monument din marmură dedicat acestora, completând în acest fel ansamblul existent aici. Monumentul, Aleea Martirilor și Biserica de lemn formează complexul memorial de aici. Pentru cei ce nu cunosc istoria acestui memorial trebuie să spunem că, în încercarea de a șterge urmele represiunii din seara zilei de 17 decembrie 1989, la ordinul Elenei Ceaușescu, din morga Spitalului Județean Timiș au fost încărcate într-o autoizotermă trupurile a 44 revoluționari uciși. Acestea au fost transportate la Crematoriul Cenușa din București, unde au fost incinerate, iar cenușa a fost strânsă în patru tomberoane și deversată într-o gură de colector industrial, din comuna Popești Leordeni.

Asociația Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara a fost cea care a dus la bun sfârşit unul dintre cele mai aşteptate și dorite proiecte, respectiv construirea unei biserici de lemn la Popeşti-Leordeni (jud. Ilfov), pe locul în care a fost aruncată cu brutalitate la canal cenuşa primilor martiri ai Revoluţiei Române din  Decembrie 1989.

Sfântul lăcaş are hramul „Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş” şi al „Sfântului Gerhard”. Apariția în apropierea Monumentului Eroilora bisericii de lemn a făcut ca astfel să existe un loc de reculegere mai primitor pentru frigul din decembrie. Organizat în fiecare an, pelerinajul numit acum Pe urmele cenuşii Eroilor-Martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţie s-a făcut pentru veşnica pomenire a acestor oameni care au avut o singură vină supremă în ochii regimului comunist: dorinţa de libertate. Rudele lor au făcut an de an cu trenul drumul dureros către Bucureşti, exact în noaptea în care se zice că au fost transportate victimele, respectiv cea de 19 spre 20 decembrie, şi şi-au continuat traseul,depunând coroane în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor,  la Crematoriul „Cenuşa”  şi  la Popeşti-Leordeni, acolo unde rămăşiţele pământeşti ale victimelor au fost aruncate într-un colector industrial.

Din anul 2011, la Popeşti-Leordeni, grație unor oameni de bine și cu suflet bun, se află o biserică. Suspendată la trei metri înălţime deasupra terenului, biserica are o infrastructură din fundaţii, stâlpi şi grinzi de beton armat, iar suprastructura de rezistenţă dintr-o osatură spaţială din lemn, aceasta se reazămă şi este ancorată de infrastructura de beton armat. Se cuvenea o reparaţie morală pentru a cinsti memoria acestor victime prin ridicarea unei biserici, pentru ca oamenii să se poată închina într-un loc destinat acestui scop, în care să se poată ţine slujbe de pomenire şi parastase, aşa cum cere tradiţia creştină ortodoxă. Trebuie precizat faptul că biserica este una ecumenică, aşa cum şi victimele din Decembrie 1989 au îmbrăţişat diferite credinţe religioase, ceea ce nu le-a împiedicat să lupte pentru aceleaşi idealuri.

Ca la orice manifestare omagială, s-a intonat apoi imnul naţional al României, au avut loc depuneri de coroane din partea unor organizaţii revoluţionare şi a unor oameni politici.În final, s-au ţinut două slujbe de pomenire: prima rostită de un sobor de preoţi ortodocşi, iar cea de-a doua de preoţii catolici de la biserica din Popeşti-Leordeni. A fost oficiată o slujbă de pomenire și a avut loc un ceremonial militar în memoria celor care s-au jertfit în urmă cu 30 de ani pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. Slujba de pomenire pentru eroii Revoluției din Timișoara a fost săvârșită de părintele protopop Ioan Bondar împreună cu un sobor de preoți. La slujbă au participat autorități locale și centrale, precum și membri ai asociațiilor revoluţionarilor din decembrie 1989. A urmat ceremonialul de depunere a coroanelor la monumentul dedicat eroilor din Timișoara, dar și pe locull unde a fost aruncată cenușa acestora. În cadrul evenimentului comemorativ a avut loc și un moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 din Popești-Leordeni. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*