Dintr-un gest nobil, statuia unui nobil dac a poposit pe Bulevardul Dacia, din București!

Pe fundalul crizei de Coronavirus, când știrile legate de sănătate primează pentru toți, în 14 martie 2020, a fost amplasată în Bucureşti pe Bd. Dacia la nr. 21, în vecinătatea Pieței Romane, o statuie de dac, replică a unei statui antice romane care reprezintă un nobil dac. Originalul acestei statui se găseşte în Grădinile Boboli din Florenţa (Italia). Proiectul de realizare a acestei statui aparține Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană, în colaborare cu istoricul Leonard Velcescu.

Într-o primă etapă, statuia a fost dezvelită pe 25 iunie 2019, în incinta Muzeului Național de Istorie al României, unde a fost găzduită până pe 14 martie 2020. Acum, după parcurgerea tuturor etapelor necesare aprobării, a fost amplasată în București. Statuia, care ar putea fi chiar o reprezentare a Regelui Decebal, poate fi văzută pe Bulevardul Dacia, între Piaţa Romană și Calea Victoriei. Statuia are 2,30 metri, este o reproducere 3D, cu un grad de fidelitate de aproape sută la sută după cea originală. A fost realizată la o celebră galerie de artă din Florența, fiind plătită cu 200 de mii de euro, sumă adunată prin colectă publică (prețul e corespunzător unei replici).

Pornind de la lucrarea lui Leonard Velcescu, „Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică”, premiată de Academia Română, în care sunt inventariate toate statuile dacilor realizate de romani, echipa AICC, împreună cu academicianul Alexandru Vulpe, a ales să realizeze această copie a unui monument antic reprezentativ pentru istoria noastră.

În studiile mele am susținut ca o ipoteză plauzibilă că este posibil ca această reprezentare să fie regele Decebal. De ce? Nu este o idee chiar superficială. Capul antic al acestei statui (…), se mai găsește în Muzeul Vatican, același cap identic. Deci această statuie împreună cu altele au fost făcute în perioada romană, în perioada lui Traian, perioada de apogeu a artei romane. Artiștii romani nu se amuzau să reproducă de două ori același cap de nobil numai dacă ar fi fost o reprezentare a unui personaj important de rang înalt de dac și, bineînțeles, logic, este posibil să fie Decebal. Realizarea concretă a statuii a fost făcută la Carrara, unde sunt cariere de marmură albă de Carrara. Originalul este din porfir roșu adus din Egipt, iar capul și mâinile din marmură albă de Carrara. Noi, inițial, am fi vrut să o facem din porfir, dar atelierul Bazzanti ne-a spus imediat că în porfir nu se mai sculptează de mult timp. De ce? Este o rocă foarte dură, vulcanică. Pe scara rezistenței materialului rocilor, de la 1 la 10, diamantul are 10, porfirul are 8. Vă dați seama, dați cu dalta în ea și iese scântei. De ce acest porfir roșu antic din Egipt era considerat piatră regală, monopol imperial? Pentru că pe vremea aceea nu aveau voie să se sculpteze decât împărații romani și anumite zeități romane. Această statuie a făcut parte din Forul lui Traian ca multe altele, în jur de 100 de statui, care împodobeau curtea interioară la înălțimea nivelelor porticurilor. Trei serii de statui au fost făcute din marmură albă de Carrara, din porfir roșu, cum este aceasta, și din marmură colorată de tip pavonazzetto” – a declarat istoricul Leonard Velcescu.

Între timp, în anul 2017,  în Aeroportul Otopeni, cel mai mare al țării, pe culoarul care leagă terminalele Plecări și Sosiri, Asociația Identitate Culturală Contemporană a mai dezvelit o statuie: bustul unui nobil dac. De fapt, este portretul lui Decebal și este așezat într-un colț, înconjurat de niște panouri cu imagini cu daci celebri (Burebista, Decebal), pe care sunt menționate câteva momente importante din istoria acestei civilizații. Lucrarea este realizată în ipsos și marmură și este inspirată după o lucrare omonimă, realizată în anii 106-112 de către un artist roman şi se află la Vatican. Ea a fost donată de AICC cu scopul de a aduce în atenţia pasagerilor care trec prin dreptul ei, valorile antice românești, prin prezentarea unor episoade reprezentative pentru relațiile dintre daci și romani.

One Response to Dintr-un gest nobil, statuia unui nobil dac a poposit pe Bulevardul Dacia, din București!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *