Fosilelor de mamut scoase la iveală în anul 2010 de apele râului Moldova, în apropierea oraşului Gura Humorului, li se mai adaugă încă două relicve descoperite în luna noiembrie pe prundişul din zona Ariniş (Gura Humorului; jud. Suceava). Oasele fosile se aflau la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul. Avocatul Viorel Ignat, care şi-a petrecut weekendul în aer liber pe malul răului Moldova, unde a găsit două oase fosilizate de dimensiuni apreciabile, o coastă (crăpată şi despicată de-a lungul) şi un fragment de omoplat de mamut, le-a predat ieri arheologului dr. Bogdan Petru Niculică pentru colecţia paleontologică a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava.
Oasele fosile, descoperite întâmplător, se aflau pe prundişul albiei râului. Având în vedere seria surprizelor paleontologice oferite de râul Moldova, descoperiri care s-au succedat începând cu luna iunie a acestui an (măsea, femur, tibie de mamut lânos – Mammuthus Primigenius), dar şi un fildeş descoperit pe Valea Brodinei, dr. Bogdan Petru Niculică, susţine faptul că apele râului „au deranjat undeva un punct fosilifer”. Toate aceste oase fosile au fost recoltate din albia râului pe o distanţă de circa trei kilometri, între Frasin şi Piatra Pinului.Deşi s-au efectuat cercetări pentru identificarea locului din care-ar putea proveni relicvele, acesta nu a fost depistat până acum.Bogdan Petru Niculică susţine că toate fosilele descoperite în albia râului Moldova, „puteau fi aduse de la distanţă”, fiind vorba de „material rulat în decursul anilor”, adică „purtat de apă”.Cercetările pentru identificarea punctului fosilifer vor fi reluate în curând.
Râul Moldova izvorăște din vârful Lucina al Obcinii Feredeu. Izvorul său se află în apropiere de localitatea Moldova-Sulița, aflată pe teritoriul județului Suceava.El curge pe o lungime de 237 km în direcția NV-SE și străbate teritoriile a trei județe: Suceava, Iași și Neamț. Din lungimea sa, 150 kilometri se află pe teritoriul județului Suceava, unde bazinul său hidrografic ocupă peste 35 la sută din suprafața județului. În acest județ, râul străbate sectoare cu pantă mai accentuată (Pojorâta, Prisaca) și sectoare unde panta scade la mai puțin de 3 m/km.Odată cu ieșirea din munți, cursul Moldovei se ramifică în depresiunile intramontane, formând grinduri, praguri și ostroave. Pe teritoriul județului Iași, Moldova curge pe o lungime de 30 km. De-a lungul curgerii sale, Moldova străbate mai multe localități, printre care orașele Câmpulung Moldovenesc și Roman. Moldova se varsă în râul Siret pe teritoriul județului Neamț, în apropierea orașului Roman. De la râul Moldova și-a luat numele ținutul istoric românesc și statul medieval Moldova.
Primele fosile de mamut au fost descoperite în albia râului Moldova în vara anului 2010. Humoreanul Mircea Covaci, care scotea piatră din albia râului în zona Piatra Pinului, a găsit în luna iunie un femur de mamut (cu lungimea de 121 centimetri, cântărind aproximativ 40 kilograme), iar Marcel Şomâtcă a descoperit, în zona Bucşoiţa-Voroneţ, o măsea (de circa 28 cm lungime).Tibia, cu o lungime de 78 centimetri şi cântărind circa 20 kilograme, descoperită ulterior de medicul stomatolog Cătălin Dolcean, care se afla la scăldat cu fiul său Fabian, aparţine aceleiaşi specii de mamut lânos. La începutul lunii septembrie, un adolescent de 15 ani, Ionuţ Silviu Ursulean, a găsit, pe Valea Brodinei, un fildeş destul de bine conservat. Și așa se poate reconstitui un schelet complet de mamut, sau chiar un osuar fosil cu mai multe exemplare ale acestui uriaș din Epoca de Gheață. (G.V.G.)
Lasă un răspuns