Trei ani și nimic!…

Klaus Iohannis refuză să-i retragă lui Kelemen Hunor decorația „Steaua României”, la aproape trei ani de la declarațiile scandaloase la adresa Zilei Naționale și a Centenarului Mari Uniri și după ce, în noiembrie 2017, Consiliul de onoare al Ordinului „Steaua României” a decis să îi retragă această distincție liderului UDMR Kelemen Hunor pentru „nerespectarea zilei de 1 Decembrie”, Ziua Națională a României!

Într-un interviu acordat, în luna august, cotidianului clujean de limbă maghiară „Szabadsag”, în care a vorbit despre pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că reprezentantii Uniunii și maghiarii nu au ce sărbatori cu ocazia Centenarului și se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii o sută de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naționaliste.

„Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbătorim 2018. Această acceptare ar trebui să fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”, a spus atunci Hunor, vorbind despre colaborarea cu PSD-ALDE, dar și despre Centenarul Marii Unirii.

Dacă în noiembrie 2019, în urma unei solicitări de acces la informații de interes public, Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale, prin consilierul de stat Gheorghe Angelescu, a confirmat faptul că liderul UDMR are în continuare decorația iar „problema este în analiză”, astăzi Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale mi-a comunicat un răspuns lămuritor cu privire la acest subiect.

La întrebarea mea dacă Președintele României, Klaus Iohannis, i-a retras decorația liderului UDMR, Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale mi-a expediat următorul răspuns:

„Urmare a scrisorilor dumneavoastră adresate Administraţiei Prezidenţiale, Cancelaria Ordinelor, privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, distincţie ce i-a fost conferită domnului Kelemen Hunor de către Preşedintele Românei, domnul Emil Constantinescu, suntem în măsură să vă transmitem următoarele:

1. Potrivit art. 94 litera a) din Constituţia României, „Preşedintele României conferă decoraţii şi titluri de onoare”. În acelaşi timp, potrivit principiului juridic al simetriei, tot Preşedintele României retrage decoraţii şi titluri de onoare

2. Articolul amintit al Legii Fundamentale se referă la acte care exprimă voinţa şefului statului. Prin urmare, atât conferirea, cât şi retragerea unor onoruri de stat oglindesc, în mod egal, voinţa Preşedintelui României.

3. În conformitate cu art. 100, alin. (1) din Constituţia României, în exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete, care se publică în „Monitorul Oficial al României”. Aşadar, voinţa Preşedintelui României de a retrage decoraţia/titlul cuiva trebuie să fie materializată printr-un decret, publicat în periodicul oficial.

4. Publicul ia act de voinţa şefului statului în momentul publicării oficiale a unui decret, fie el de conferire ori de retragere”.

În concluzie, Klaus Iohannis nu are nicio intenție să-i retragă lui Kelemen Hunor decorația primită în anul 2000 în ciuda hotărârii Consiliului de onoare al Ordinului „Steaua României” din noiembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*