Pe când recuperarea patrimoniului economic românesc?!…

După ce Bulgaria ne-a luat faţa, cu desprinderea de România privind accesul în Schenghen şi scăparea de raportul MCV, ţara vecină ne oferă o nouă lecţie de demnitate şi de interes economic naţional. Parchetul general de la Sofia a început anchetarea dură a marilor privatizări de după 1990, o formă de escrocherie între clasa politică moştenitoarea comunismului şi companii străine susţinute de către marile puteri. Bulgaria a pierdut capitalul autohton, dar astăzi e hotărâtă să pedepsească pe cei care au participat la marele jaf naţional. Procurorul general din Bulgaria, Ivan Geshev, a cerut o revizuire completă a întregului proces de privatizare din timpul tranziţiei ţării de la comunism la democraţie, potrivit unui comunicat al procurorului. Ancheta privatizărilor post-comuniste trebuie să acopere controlul efectuat de către ministere, agenţii şi alte instituţii de stat responsabile pentru privatizare, se arată în comunicatul procurorului general.

Ancheta ar trebui să includă toate tranzacţiile privatizărilor, plăţile efectuate, indiferent de tipul mijloacelor de plată, precum şi toate acţiunile întreprinse pentru efectuarea supravegherii post-privatizare. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională va trebui să stabilească dacă penalităţile, dobânzile, indemnizaţiile şi garanţiile bancare prevăzute în contractele de privatizare au fost colectate în caz de neplată parţială sau totală. În această privinţă, ar trebui stabilit dacă contractele de privatizare au fost anulate acolo unde au existat cazuri de neexecutare. Anchetatorii vor trebui să stabilească modul în care a fost păstrată toată documentaţia privind controlul actual post-privatizare, dacă s-au efectuat verificările privind punerea în aplicare a contractelor de privatizare şi dacă informaţiile din registrele publice au fost actualizate în timp util.Domeniul de aplicare al auditului ar trebui să analizeze rapoartele de audit de la Oficiul Naţional de Audit şi ce măsuri au fost luate pentru a respecta instrucţiunile date, se arată în comunicat.După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupţia, din cauza suspiciunilor privind neregulile. Prin acest proces de anchetă a marilor fraude Bulgaria vrea să recupereze capitalul autohton pierdut, iar cei vinovaţi să plătească în faţa legii. E o reparare morală de care România este departe.

Ţara noastră a pierdut tot capitalul intern după 1990 prin privatizări frauduloase. Azi ţara noastră după ce a predat resursele solului şi subsolului şi activele naţionale marilor comapnii transnaţionale la teelfoanele ambasadelor, nu mai are aproape nimic. Urmează să mai dăm portul Constanţa la olandezi ca să se înmoaie Haga la intrarea noastră în Schengen pe modelul patentat de austrieci cu OMV-ul ca să-şi dea acordul pentru intrarea noastră în UE la 2007? România se pare că are o clasă politică manevrată de servicii secrete care nu pun în primul rând interesul naţional pentru păstrarea patrimoniului economic şi apărarea capitalului autohton, ci satisfacerea economiilor puterilor suzerane? Lumea a uitat că marile tunuri economice care s-au dat după 1990, care au dus la falimentarea intenţionată a intreprinderiilor de stat şi oferirea resurselor naturale şi subsolului companiilor transnaţionale.

Românii îşi mai aduc aminte cu nostalgie de ARO Câmpulung, Combinatul de la Galaţi, SC Ocna Mureş, IMGB, Combinatul siderurgic de la Călăraşi, fabrica de Rulmenţi de la Bârlad, Electroputere Craiova, Industria chimică Mureş, Combinat sârmă Turda, ALRO Slatina, Combinatul de hârtie de la Turnu Măgurele, Hidromecanica Braşov şi atâtea altele la care se mai adaugă minele puse pe butuci sau date la străini pe nimic. Să nu uităm de dispariția flotei române, a patra din lume. Intreprinderea Elba de la Timişoara este una dintre rarele cazuri din România în care o fabrică de pe vremea comunismului nu a fost transformată în fier vechi după 1990. Pământul agricol a ajuns, de asemenea, în proporţie de 60 la sută în mâinile unor companii şi firme străine.

Recuperarea patrimoniului economic românesc şi a bogăţiilor solului şi subsolului poate reîncepe prin anchetarea de către parchetul general a marilor privatizări frauduloase de după 1990. Se va observa oare de către procurori cum unele intreprinderi profitabile au devenit fier vechi sau căpuşe pentru rechinii economici de la putere sau internaţionali. În loc să se aresteze medici, mai bine ar trebui anchetaţi cei care au furat ţara după 1990 punând economia naţională pe butuci şi favorizând în exces capitalul străin în dauna celui autohton. România va avea autostrăzi şi tenuri de mare viteză doar atunci când se va face dreptate în jaful naţional de după 1990 şi economia va fi din nou în mâinile capitalului autohton în mare parte, precum şi a statului. Cel puţin 51 la sută ca în perioada interbelică. Până atunci suntem doar piaţă de desfacere şi tărâm de jaf sau combinaţii pentru interese străine. Justiţia Română are de lucru: anchetarea furtului post-decembrist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*