Fildeș de mamut, descoperit pe Valea Brodinei (jud. Suceava)

Cea de a patra fosilă din anul 2010  de „Mamutus primigenius” a fost găsită de un tânăr de 15 ani în malul pârâului Valea Brodinei, la confluența acestuia cu râul Suceava. „A fost un adevărat noroc, pentru că, începând cu ziua anterioară, apele Sucevei începuseră să crească, iar descoperirea nu ar mai fi fost posibilă”, a declarat Bogdan Niculică, arheologul de la Complexul Muzeal Bucovina, cel care a preluat colțul de mamut de la familia Ursulean, din Brodina și l-a adus spre conservare la muzeul sucevean. Dacă pentru mii de oameni din județul Suceava  viiturile de la începutul acestei veri au însemnat drame, tragedii, necazuri, măcar pentru paleontologie acestea au avut și un rol pozitiv.

Din măruntaiele pământului, apa a scormonit și a adus la vedere aluviuni în care unii norocoși au descoperit, dacă nu comori, măcar oseminte de animale demult dispărute. Se știe deja că în vara acelui an pe râul Moldova, la Gura Humorului, au mai fost descoperite trei fosile de „Mamutus primigenius”, o specie de mamuți care au trăit în urmă cu 20.000 de ani în această parte a lumii. S-au găsit atunci două oase femurale aparținând acestei specii, dar și o măsea, de dimensiunea unei cărămizi, provenind de la același animal preistoric. Ionuț Silviu Ursulean, un adolescent din Brodina de 15 ani, care își încerca norocul la prins pește pe Valea Brodinei, a văzut ivindu-se din mal, la mică distanță deasupra apei, un os uriaș. A anunțat părinții și împreună au scos din pământ un fildeș de mamut, lung de circa un metru, pe care l-au dus acasă, apoi au anunțat muzeul.

Odată adus la Suceava, fildeșul cu lungime de un metru, aflat în stare destul de precară va fi conservat și se va alătura în colecția muzeului județean, lângă celelalte vestigii ale faunei preistorice descoperite în acest an. Tânărul de 15 ani din Brodina, Ionuţ Silviu Ursulean, care a găsit fildeşul de mamut pe malul pârâului Valea Brodinei, va primi o recompensă de 500 de lei. Anunţul a fost făcut de şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, care l-a invitat pe tânărul din Brodina la Consiliul Judeţean, în prezenţa directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.

Interesul nostru este să păstrăm acest fildeş şi să-l recondiţionăm în Muzeul Bucovinei. Şi l-am rugat pe directorul muzeului să se ocupe de tot. O să primească băiatul o primă pentru că l-a găsit şi ne-a anunţat. Interesul nostru este să facem un tablou al judeţului cu elementele acestea atât de rare”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că urmează a se stabili vechimea fildeşului şi arealul din care provine. Băiatul care în urmă cu trei zile a găsit fildeşul pe malul pârâului Valea Brodinei a povestit că a făcut această descoperire în timp ce se afla la prins peşte. „Am văzut acest os şi mi s-a părut mai deosebit. Şi am fugit repede la mama acasă şi i-am spus ce am găsit. Mi-am dat seama ce era pentru că mă uit la programele de televiziune de ştiinţe”, a spus tânărul. În ceea ce-l priveşte pe directorul Complexului Muzeal Bucovina, acesta a spus că muzeul a mai achiziţionat în cursul acestui an trei fosile de mamut descoperite pe râul Moldova, în oraşul Gura Humorului.

Brodina este o comună în județul Suceava, formată din satele Brodina (reședința), Brodina de Jos, Cununschi, Dubiusca, Ehrește, Falcău, Norocu, Paltin, Sadău și Zalomestra. Comuna Brodina, situată pe râul Suceava, este formată din mai multe sate, răspândite în Obcinile Bucovinei. Ea se învecinează cu comunele Ulma, Straja, Izvoarele Sucevei și marchează granița cu Ucraina (surse: obiectivdesuceava.ro; monitorulsv.ro; wikipedia.org).

Prin aceste descoperiri a fosilelor de mamut se adeverește ipoteza prin care drumul de migrație al acestor mari mamifere din Epoca de Gheață trecea din nordul înghețat și prin România. (G.V.G.)

Lasă un răspuns