Întâi anticipate, apoi austeritate!

2020. Un an extrem de important din punct de vedere politic, cu două rânduri de alegeri: locale, în primăvară, și parlamentare la toamnă. Aceasta, în cazul în care nu vom avea parte de „anticipate“. O variantă la care liberalii, dar mai ales useriștii, se gândesc intens, pornind de la zicala „Bate fierul cât e cald“, sperând, ca la box, ca pesediștii să fie făcuți KO, după ce în toamnă au fost numărați în picioare la căderea Guvernului Dăncilă și la câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis.

Dincolo de ce se va decide în această privință, să vedem ce se va întâmpla la alegerile din luna mai, dacă ele vor fi în două tururi cum iarăși vor useriștii, ori rămânem la varianta primarului ales din primul tur. La prima vedere, PSD pare să se afle în pole position, prin numărul mare de primari pe care îi avea la momentul anunțării rezultatelor din 2016: 1.677, față de 1.081 trecuți în dreptul liberalilor, în sensul că aceștia, chiar dacă se găsesc în Opoziție, taie și spânzură în localitățile pe care le conduc. La o analiză mai atentă, adunând la scorul liberalilor și mandatele celorlalte formațiuni, 312 în total, constatăm că diferența dintre PSD și restul partidelor se strânge mult, ca să nu mai vorbim că nu puțini primari  pesediști vor candida în vară pentru formațiunile aflate la Putere și care vor promite exact ce a promis PSD de opt ani încoace. Să nu credeți că o fac pentru binele comunității. Nu, o fac să mai câștige un mandat. Unul care să se adauge la celelalte în care cei mai mulți nu au făcut mai nimic pentru satele și orașele pe care le păstoresc.

Dar nu numărul primarilor pesediști care vor schimba macazul în primăvară și vor candida din partea PNL mă interesează acum. Ci altceva mă roade acum și anume, acești primari dacă vor trece puntea la ceilalți scapă de apelativele avute la PSD de hoți și împuțiți? Și, dacă nu, ciuma roșie  va deveni, pe ici, pe colo în părțile ei esențiale, ciuma galbenă?

Am întrebat doar, n-am dat cu parul!

Oricum, până acum câteva luni, liberalii erau în stare să  jure pe ce aveau ei mai scump, că erau săraci lipiți pământului, dar că din sărăcia lor se gândesc la binele acestei țări. O văicăreală generalizată, când venea vorba de organizarea unor evenimente ori de prezența în studiourile televiziunilor și radioului național, invocând mereu faptul că se aflau în Opoziție. Aproape că te apuca mila de bieții urmași ai Brătienilor.

La nici trei luni de la preluarea Puterii, lucrurile s-au schimbat total. A început să curgă laptele și mierea. Pentru ei, nu pentru noi. Liberalii sunt prezenți peste tot unde e rost de capital politic și de pus la zid guvernarea PSD, chiar dacă pe unde să duc îi mai și huiduie lumea, așa cum s-a întâmplat la Iași cu Iohannis și Orban. La fel și la televiziuni, mai puțin la Antena 3, Trinitas și Cartoon Network, dar nu se știe dacă nu îl vom vedea pe Câțu și pe acolo explicându-le copiilor și bătrânilor, în pauzele dintre două desene animate ori două cântări bisericești, de ce nenea guvernanții nu au bani să le mărească alocațiile și pensiile. Și apropos de televiziunile unde, până mai ieri, moderatorii ștergeau pe jos cu liberalii, oamenii lui Orban sunt prezenți seară de seară, semn că cele trei luni de guvernare s-au dovedit benefice atât pentru aceștia, cât și pentru o parte (aceoași!) a presei!

Cum spuneam, au apărut firfiricii. De unde? Din poala Puterii, de unde din altă parte? Doar conduc țara, nu-i așa? Și o conduc sfidând legea, după sloganul „întâi anticipate, apoi austeritate“. Sigur, pentru unii pare o glumă, o snoavă ce circulă pe Facebook, însă analiștii politici, să nu mai vorbesc de politicienii din Opoziție, spun că așa va fi. Dacă se vor organiza alegeri anticipate, odată cu cele locale, musai  în două tururi, din septembrie nu se vor mai găsi bani nici pentru majorarea alocațiilor, și nici pentru creșterea punctului de pensie cu 40 la sută. Ei, și? Parcă ar fi prima dată când ne trag țeapă politicienii de la guvernare! Ne-au tras-o Băsescu, Dragnea, chiar și Dăncilă, să ne-o tragă și Orban, că nu o fi mai fraier decât alții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*