Vas de provizii hallstattian descoperit la Bărboasa și expus la Muzeul din Bacău

În colecțiile arheologice ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău se află printre alte exponate și  un vas de provizii din perioada Hallstatt (Prima epocă a fierului). Acesta este un vas de provizii cu gâtul înalt și două rânduri de apucători, de culoare brun-cenușie, din prima epocă a fierului (sec.V î.Hr.). Aceste „apucători” foloseau pentru o bună manipulare a vasului plin, când acesta devenea mai greu, prin posibilitatea de a fi ridicat manual fără să alunece. De asemenea se puteau crea niște „mânere” textile – tip șnur ce înconjura vasul – ce ajuta la ridicarea vasului plin și la transport.

A fost descoperit în timpul săpăturilor de la Bărboasa – „Dealul Bărboasei”, com. Oncești, jud. Bacău, în anul 1964. Înălțimea obiectului este de 42 cm, iar diametrul gurii de 23,5 cm. Ca și perioadă istorică, numele de Hallstatt vine de la un celebru sit descoperit la jumătatea secolului al XIX-lea lângă localitatea eponimă din Austria. Pe teritoriul țării noastre, epoca a fost considerată perioada în care lumea nord-tracică se diferențiază de cea sud-tracică, descoperirile din această perioadă fiind puse în legătură cu geto-dacii. La finalul Epocii Bronzului are loc, conform unei teorii, o „prăbușire” a civilizațiilor existente („Bronze Age Collapse”), posibil pe fondul unor mișcări de populații, urmată de o perioadă de tranziție (sau o perioadă climatică nefavorabilă, o mică glaciațiune). În Epoca Fierului, schimbările sunt importante, însă multe dintre ele au loc treptat. De pildă, la începutul Epocii Fierului metalurgia bronzului nu numai că nu dispare, dar este înfloritoare. Treptat, însă, fierul înlocuiește acest metal, dar și piatra (folosită pe scară largă ca materie primă pentru obiecte și în Epoca Bronzului).

Cinci obiective din comuna Oncești, unde a avut loc descoperirea, sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monumente de interes local. Patru dintre ele sunt situri arheologice: așezarea din Epoca Bronzului (cultura Monteoru) de la „Podu Morii” (600 m sud de satul Bărboasa); situl de pe „Dealul Bărboasei” (la nord-vest de satul Bărboasa) ce cuprinde urmele unor așezări din Epoca Bronzului (cultura Monteoru), Epoca Bronzului târziu (cultura Noua) și secolul al V-lea î.e.n. (Halstatt târziu); așezarea medievală timpurie (secolele al VIII-lea–al IX-lea) de la „Poiana Țarinei” (pe malul drept al Berheciului); și necropola carpică (secolele al II-lea–al III-lea e.n.) de la „Valea Iepei” de la marginea de est a satului Oncești. Al cincilea obiectiv, clasificat ca monument de arhitectură, este școala din satul Oncești (1929–1930).

Vasul studiat a fost descoperit în urma săpăturilor arheologice sistematice de la Bărboasa – „Dealul Bărboasei”, com. Oncești, jud. Bacău, în anul 1964. În acest punct se află o așezare întinsă (datată în sec. al V-lea î.Hr.), cercetată în anii ’60 ai secolului trecut. Pe lângă exponatul prezentat, au fost descoperite și alte fragmente ceramice (provenind de la străchini, căni, vase de provizii), unelte și arme (surse: wikipedia.org; evenimentemuzeale.ro, ziarulnatiunea.ro; mnir.ro; cimec.ro; zilesinopti.ro). (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*