Descoperire cucuteniană la Mărgineni (jud. Neamț)

Un topor și bucăți de vase ceramice din perioada Cucuteni au fost găsite la Mărgineni (jud. Neamț). Inginerul silvic Marius Irimia, un cunoscut detectorist și arheolog amator ce mai are și alte descoperiri la activ, este cel care a făcut această descoperire. La sfârșitul săptămânii trecute (ianuarie 2020) acesta, cu ajutorul detectorului său de metale, a făcut o descoperire foarte valoroasă din punct de vedere arheologic: un topor de aramă, cu brațele dispuse „în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni.

Este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse în cruce, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizații ale eneoloticului de pe teritorul țării noastre. Chiar dacă la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitațile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii șefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al întregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale). Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamț, dacă nu mă înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar. Din zona unde am descoperit toporul, am adunat și câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole. După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni. Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul „ovalului”, care reprezintă feminitatea, fertilitatea.

Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea și „X”, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z), rombul, cercul, yin și yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca. 8 milenii. Unul dintre simbolurile fundamentale pe care s-a format spiritualitatea culturii Cucuteni este spirala. Drumul în spirală este calea spre o altă lume. Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau. Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă.”, a scris inginerul silvic Marius Irimia pe pagina sa de socializare. Artefactele au fost predate Direcției de Cultură Neamț, așa cum prevede cadrul legal necesar.

Urmează ca specialiștii să studieze aceste artefacte și să se pronunțe în consecință. Dacă este cazul zona în care a fost făcută această descoperire va fi declarată sit arheologic de interes național și se vor efectua și alte cercetări și sondaje, necesare lămuriri statutului său istoric și patrimonial la nivel local și național (surse: wikipedia.org; stiripesurse.ro; centruldepresa.ro). Mărgineni, locul acestei descoperiri arheologice importante, este o comună din județul Neamț, formată din satele Hârțești, Hoisești, Itrinești și Mărgineni (reședința).

Prin aceste artefacte descoperite se confirmă suprafața extraordinar de mare pe care s-a dezvoltat Cultura Cucuteniană, cea care se întindea și peste nordul Mării Negre, în Ucraina și Republica Moldova. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*