Fosile de crocodil și ouă de păsări din Cretacic, descoperite la Oarda de Jos (jud. Alba)

Ouălele fosile de 68 de milioane de ani descoperite în Transilvania, la Oarda de Jos (localitate componentă a municipiului Alba Iulia, din județul Alba), ne confirmă faptul că păsările primitive nu se confruntau cu niciun pericol atunci când împărtășeau același loc de cuibărit cu reptilele. Acest fapt este confirmat de un articol publicat de revista „Nature” și citat de AFP. În anul 2011, geologul şi paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca. a descoperit pe malul unui râu din Transilvania ouă fosilizate de acum circa 68 de milioane de ani.

O analiză de specialitate efectuată de Vremir, alături de o echipă internațională, a permis stabilirea faptului că ouăle fosile descoperite erau de la două specii de păsări, printre care „Enantiornithes” – o subclasă dispărută de păsări preistorice care trăiau în Cretacic – precum și de la două specii de reptile: strămoșii crocodilului (Krokolithus) și ale unei mici șopârle (Gecko). „Este vorba de o acumulare unică de fosile de vertebrate, dovada cea mai veche că animale diferite împărtășeau același loc de cuibărit”, arată acest articol. Prezența cojilor de ouă de crocodil și de șopârlă gecko „pare să indice că aceste animale nu doar se tolerau, dar nu se percepeau drept un pericol pentru ouăle și puii de Enantiornithes”, arată cercetătorii.

Potrivit paleontologului Vremir, cercetătorii au recuperat din situl descoperit la Oarda de Jos, 13 ouă întregi de Enantiornithes și mii de fragmente de coji de ouă, dar stratul încă nestudiat în totalitate ar putea ascunde mult mai mult. „Ouăle măsoară patru cenyimetri pe 2,5 centimetri, în timp ce cele de crocodil ar fi trebuit să fie un pic mai mici decât o minge de ping pong”, în condițiile în care reptila măsura între unu și 2,5 metri, a mai declarat paleontologul Matyas Vremir (surse: wikipedia.org; science.hotnews.ro; radiomures.ro; zpn.ro; magazinsalajean.ro; actualitate.net).

Astfel de descoperiri paleontologice confirm faptul că acum 68 de milioane de ani, în Cretacic, pământul patriei noastre era populat de diferite specii de animale care între timp au dispărut sau au evoluat. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*