Noi situri arheologice valoroase descoperite în jud. Mehedinți

Noi situri arheologice au fost deschise în judeţul Mehedinţi în ultima perioadă, cum ar fi aşezarea romană de la Ergheviţa, ori aşezarea preistorică de la Ilovăţ, sau aşezarea romană de la Bistriţa. În judeţul Mehedinţi sunt înscrise, potrivit Repertoriului Arheologic Naţional (RAN), un număr de 131 de situri arheologice. O parte din acestea au fost clasate şi se află cuprinse în Lista monumentelor istorice. Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mehedinţi, cercetările arheologice pe suprafața administrată de judeţul Mehedinţi au crescut în ultimii trei ani.

Datele statistice arată că în anul 2017 s-au efectuat 25 de cercetări arheologice, în 2018 – 39 şi în 2019 – 60, existând o creștere vizibilă a acestora. Cercetări sistematice se fac și la la amfiteatrul roman din Drobeta (descoperit din întâmplare în anul 2010, când se făceau excavări în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Severin pentru construirea unui centru multifuncţional), dar şi la situl mezolitic de la Schela Cladovei. Ultimele cercetări arheologice și sondaje arată că la Ilovăţ există o aşezare preistorică, iar la Ergheviţa o aşezare romană (sec. II –IV). Situl arheologic se află în partea de est a satului Ergheviţa (comuna Șimian), pe coama Dealului Poroina, în punctul „La lilieci”, situat la circa un kilometru vest de vatra satului şi circa 300 m sud de DN6. Specialiştii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mehedinţi precizează că în cursul diagnosticării efectuate pe teren în luna mai a anului 2018, au fost executate prospecţii georadar pentru delimitarea perimetrului acestui sit.

De la suprafaţa solului au fost recuperate și câteva fragmente ceramice de factură romană. Alte evaluări în teren au fost făcute la Şimian, acolo unde în anul 1989 au fost identificate de către un localnic două vase ceramice întregi, pe care le-a predat Muzeului din Drobeta Turnu Severin. Ca urmare a acestui fapt, un arheolog din cadrul muzeului s-a deplasat la faţa locului, constatând existența în malul prăbuşit al Dunării a urmele unui complex de locuire cu o lungime de 7,80 metri, groapa acestuia având o adâncime de circa un metru. În cadrul diagnosticului efectuat în luna mai 2018 a fost întreprinsă și o cercetare de suprafaţă a unui perimetru situat pe terasa înaltă a Dunării, în zona km fluvial 924+500 – 925, în urma căreia au fost identificate şi materiale ceramice de factură romană.

Situl arheologic de la Ştefan Odobleja (până în 2005, Valea Izvorului) a fost reperat, precizează Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mehedinţi, în urma efectuării unui diagnostic arheologic în 2018, pentru proiectul de construire a reţelei subterane interurbane de fibră optică, pentru serviciile de comunicaţii electronice, pe tronsonul Şimian-Butoieşti (surse: wikipedia.org; adevarul.ro, ziare.com).

Iată cum, prin intervenții în alte proiecte de dezvoltare locală sunt descoperite situri valoroase din istoria noastră bogată și aduse noi dovezi la perenitatea elementului uman autohton. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*