„O veste minunată” – Festivalul de colinde ilfovene de la Brănești

Pe 11 decembrie a.c., în sediul Căminului Cultural din Brănești, a început Festivalul de colinde ilfovene „O veste minunată”, ediția a X-a. Manifestarea a fost organizată de Casa Corpului Didactic a județului Ilfov, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Festivalul s-a adresat celor mai reprezentative grupuri de colindători ale cadrelor didactice și ale elevilor din unitățile de învățământ ilfovene. Înscrierile s-au făcut până în data de 28 noiembrie, la coordonatorul acestei activități, profesorul metodist Marius Ovidiu Sebe, prin completarea fișei de înscriere.

Chiar până în ora de deschidere, Sala Căminului Cultural din localitatea Brănești devenise aproape neîncăpătoare. După urările de bun venit adresate celor prezenți de către Directorul Casei Corpului Didactic Ilfov, Florin Petrescu și de Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, doamna Alexandrina Niță, a urmat doamna Teodora Mândru, din partea Asociației Române pentru Patrimoniu „Artur Silvestri”, care a făcut o invitație de descoperire a cărților marelui om de cultură Artur Silvesti. În aplauzele tururor, profesorul  Marius Ovidiu Sebe a urcat pe scenă și a deschis festivalul. A devenit deja o tradiție la  Casa Corpului Didactic Ilfov, ca în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, vestea minunată a nașterii Domnului să fie anunțată de glasurile gingașe ale grupurilor de colindători coordonați de cadre didactice din întreg județul. Festivalul de colinde ilfovene intitulat „O veste minunată” a ajuns în acest an la cea de a X –a ediție. În acest an s-au înscris 12 grupuri de colindători (aproximativ 310 copii și elevi) din opt localități ilfovene: Brănești, Berceni, Bălăceanca, Afumați, Popești – Leordeni, Buftea și Voluntari.

Primii au intrat pe scenă colindătorii de la cercul de tradiții „Șezătoarea Sânzienelor” (coordonator prof. Dragne Daniela) de la Liceul Teoretic „Radu Popescu” din Popești – Leordeni. A urmat grupul de colindători „Vis împlinit” de la Palatul Copiilor și Elevilor din Buftea (coordonator prof. Gabriela Pieptea), apoi grupul folcloric „Dorulețul” de la Școala Gimnazială nr. 1 Berceni (îndrumător prof. Roxana Enache și Ionica Haiducu). Corul „Anghelos” de la Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 3 Buftea (îndrumător prof. Cristian Ghe. Tănase) ne-a bucurat cu prezența sa și interpretarea deosebită, iar apoi a dat ștafeta grupului vocal – instrumental „Mlădițe” de la Școala Gimnazială nr. 3 Bălăceanca – Cernica (coordonator prof. Oprea Gherghina). De la Școala Gimnazială nr. 2 Voluntari a venit grupul vocal „Melodia”, iar  de la Școala Gimnazială „Robert Ficheux” din Voluntari, grupul vocal „Anton Pann” (coordonator prof. Ion Daniel Șooș). În ordine, a urcat pe scenă corul „Simfonia” de la Școala Gimnazială nr. 1 Afumați (coordonator Adelina Moț), grupul „Kitarrino” de la Școala Gimnazială nr. 1 Brănești (coordonator prof. Ilie Iustina – Daniela), grupul de colindători „Portativul vesel” de la Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din Buftea (coordonator prof. Gabriela Pieptea), Corul Psaltic „Sfânta Filofteaia” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” din Brănești (profesor dirijor Ana Maria Catrina (Monahia Anisia)) și grupul „Steluțe” de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Brănești (coordonator prof. Ilie Iustina – Daniela). După premierea grupelor de colidători participante, a urmat momentul angajaților Casei Corpului Didactic din Brănești. A deschis spectacolul Sebe Daria – Andreea de la Grădinița Afumați (grupa mare) cu un colind („Moș Crăciun cu plete dalbe”), urmată de Petrescu Florisia, clasa a IV-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Brănești, cu un moment coregrafic („Dans de Crăciuniță”). Au urmat Boterez Filip, ca „Ajutor al Moșului”, Costache Silvia, clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Brănești, cu un „Colind de Crăciun”, Olteanu Matei, clasa a III-a și Olteanu Adina, clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Brănești, cu alt „Colin de Crăciun”, apoi profesorul metodist Simona Luca cu o „suită” de „Colinde de Crăciun”.

„O veste minunată” ne-au transmit în această minunată zi prin colinde copiii din județul Ilfov, la Casa de Cultură din Brănești. Pentrul talentul lor și pentru implicarea în păstrarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor românești, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov i-a răsplătit pe cei 310 de copii cu cărți și dulciuri. Partenerul CJI în organizarea evenimentului a fost Casa Corpului Didactic Ilfov, care a oferit diplome participanților. În aplauzele celor prezenți, copii s-au bucurat de daruri… (G.V.G.)

Lasă un răspuns