„O viață cât un centenar!”

Vineri, pe 25 octombrie 2019, la Centrul Cultural pentru Tineret „Arena”, aflat la Moara Vlăsiei, a avut loc o acțiune demnă de a fi menționată. Este vorba despre sărbătorirea și premierea persoanelor care au împlinit 100 de ani din județul Ilfov, acțiune ce a purtat inspiratul titlu „O viață cât un centenar” și a fost organizată de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

După ce timp de două săptămâni, echipa C.J.C.P.C.T Ilfov a „periat” întreg județul în căutarea persoanelor ce au împlinit 100 de ani, iar Departamentul de Comunicare al Consiliului Județean Ilfov a urmat îndeaproape pașii acestora și au selectat informația necesară prezentării acestora, a urmat pregătirea evenimentului. La ora 12:00 a avut loc primirea invitaților și prezentarea evenimentului de către doamna Niță Alexandrina – Director C.J.C.P.C.T Ilfov. Un cuvânt de întâmpinare a avut de spus pentru seniorii județului Ilfov și domnul Marian Petrache – Președintele Consiliului Județean Ilfov. Apoi, pe ecran s-au derulat imagini și amintiri cu cele șapte persoane centenare, invitate și prezente la eveniment, imagini realizate de către Departamentul de Comunicare al Consiliului Județean Ilfov. Cei șapte ilfoveni care au împlinit 100 de ani sunt Rada Nicolae, Floarea Ștefan, Florica Botezatu, Francisc Grigore, Ioana Spânu, Teodora Nițescu și Rada Ion.

Rada Nicolae are un secol de viață împlinit în această vară. A muncit de la 12 ani până la 90. Se descrie în felul următor: „Micuță, micuță și vrednică, vrednică!”. Locuiește împreună cu familia în Chitila, acolo unde a avut pe vremuri grădini, sere și cai de care își amintește cu nostalgie.

Florica Botezatu locuiește în Domnești împreună cu fiul ei și cu cățelușa Lessie. Are 100 de ani împliniți în martie. În timpul războiului nu a vrut să-i lase pe ruși să-i calce bătătura, însă avut însă mult de suferit după. A trecut rapid peste și azi îi sărbătorim longevitatea.

Ioana Spânu are aproape 100 de ani și, la această vârstă, citește încă fără ochelari! Cititul a fost toată viața pasiunea ei. A lucrat ca bibliotecară la Politehnică și spune că secretul longevității este cumpătarea: nu a muncit nici mult, nici puțin și a mâncat cât i-a trebuit. Doar cu lectura a exagerat.

Floarea Ștefan este probabil cel mai în vârstă locuitor al Ilfovului. Merge pe 103 ani, iar la 102 ani încă mai lucra la igliță. Locuiește în Cornetu și în tinerețe mergea aproape în fiecare zi pe jos la București cu sticlele de lapte pentru „boieri”.

Teodora Nițescu are 100 de ani. Familia ei spune că a ajuns la această vârstă pentru că a făcut foarte mult bine și pentru că bineînțeles, a muncit!

Francisc Grigore locuiește de când s-a născut în Popești-Leordeni, deci de un secol. Este mândru că strada pe care își are adresa a fost pavată de el, cu mâna lui. La fel de mândru ar trebui să fie și de faptul că a salvat multe vieți în război, atunci când i-a spus celui de la mitralieră să tragă întotdeauna la picioare, nu să omoare.

Ion Rada, Comuna Gruiu, Sat Gruiu. A avut o viață grea, dar nu a renunțat niciodată la speranță. Credința i-a fost tovarăș, iar familia i-a fost aproape la greu.

În semn de prețuire pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității, seniorii județului au primit fiecare câte 2.000 de lei, plachete aniversare și flori. Premiile au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

E o vorbă la români: Cine nu are bătrâni, să își cumpere! Dumneavoastră aveți un secol de viață. O viață care știu că nu a fost deloc ușoară. Ați supraviețuit războiului și ororilor și unii dintre dumneavoastră au aflat pe pielea lor ce înseamnă cruzimea celor care ne-au călcat țara. Ați trecut prin multe greutăți și de fiecare dată ați găsit puterea să le depășiți. Ați acumulat experiență și înțelepciune. Aveți tot respectul meu și toată bunăvoința”, a spus Marian Petrache, cu acest prilej. La finalul evenimentului, primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, a premiat, la rândul său, 12 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsnicie. A urmat un moment folcloric oferit de Taraful „Zestrea Ilfoveană” din Clinceni și o masă festivă pentru sărbătoriți. Departamentul de Comunicare al Consiliului Județean Ilfov a asigurat transmisiunea „life” a întregului eveniment pe adresa de facebook a Consiliului Județean Ilfov. Emoțiile au fost la cote înalte, iar cei sărbătoriți s-au simțit onorați. Amintirile acestei zile minunate de toamnă vor rămâne pentru mult timp în gândul tuturor participanților.. La mulți ani centenari și să ne vedem la 101 ani! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*