Un mormânt celtic de peste două mii de ani descoperit în Bistrița, la Sălcuța!

Încă o descoperire de excepție în județul Bistrița-Năsăud din România. Este vorba despre un schelet vechi de peste două milenii care ar putea să scoată la iveală detalii despre modul de viață al comunităților din perioada când pe teritoriul Transilvaniei locuiau și triburi celtice. Necropola unde s-au găsit rămășițele se află în atenția arheologilor de câțiva ani și aici descoperirile se țin lanț. În urmă cu mai bine de două milenii teritoriul de astăzi al Transilvaniei era acoperit în bună parte de ape, ca un lac interior, fiind locuit de triburi de origini diferite.

În urmă cu câțiva ani arheologii de la Muzeul Județean din Bistrița au descoperit lângă satul Sălcuţa necropolă celtică veche de peste 2000 de ani. Aici au fost dezgropate deja 15 morminte, dar și un schelet uman perfect conservat, vechi de 2200 de ani. Alături de scheletul intact au mai fost descoperite morminte ale unor războinici celți în care erau sulițe, săbii, fibule și coliere. George Marinescu, arheolog la Muzeul Județean Bistriţa-Năsăud, spune că este un caz excepţional faptul că se păstrează oasele picioarelor. Prima descoperire de aici a avut loc în anul 2014, când s-au găsit o spadă celtică şi mai multe obiecte de tip celtic. Apoi, un an mai târziu, au urmat evaluările de teren, după care în 2016, au fost făcute primele săpături sistematice.

George Marinescu mai spune: „Putem spune că avem 13 morminte descoperite şi două care se află în curs de cercetare. Marea majoritatea a mormintelor celtice sunt de incineraţie, şi o mică parte sunt de înhumaţie. Cele mai bogate în inventar funerar sunt mormintele de incineraţie care respectă statul persoanei decedate. Adică, dacă vorbim de un războinic, familia îi punea în mormânt inclusiv armele şi obiectele personale. I-au pus cuţitul specific celtic de luptă, o spadă îndoită şi alte obicte personale, de fier. Acesta este tipicul unui mormânt de războinic”. Cercetătorii vor stabili prin analiza antropologică sexul şi vârsta exactă a scheletului vechi de peste două mileni.

Una dintre cele mai mari necropole este în satul Fântânele, cu aproape 100 de morminte identificate.

Până când arheologii vor ajunge la concluzia că celții nu erau altceva decât un alt trib al Geților de Aur primordiali, cei trecuți prin apele devastatoare ale potopului planetar și care au reinstaurat dominația administrativă a omului peste continentul european și alte vecinătăți, vom tot avea triburi și tribulețe, identificate după un anumit ritual sau o anumită specificitate. Dar așa sunt diferiți și oltenii, moldovenii sau ardelenii… Să nu uităm că există textul rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba celtă asemănător cu cel din limba română (dialect celt al provinciei Wallace din Anglia), descoperit de Bogdan Petriceicu Hașdeu. Dar, atunci când nu convine ceva se detractează și se falsifică (așa cum existența capetelor de negri pe stemele Țărilor Române, existente, este contestată).  Așa a fost și în cazul acestui text, ce s-a spus că a apărut dintr-o confuzie, pentru că „au văzut scris Wallice sau Wallica şi au confundat cu Welsh sau Wales” (poate de aici a derivat și numele nostru de Vlahi de fapt). Confuzia este folosită ca „dovadă”, de parcă toți care scriau pe atunci și erau intelectualii vremii, erau cam amețiți și nu știau ce fac… Atunci ce vom face cu toate arhivele antichității sau evului mediu? (surse: wikipedia.org; stiri.tvr.ro; cunoastelumea.ro; evz.ro; someșanul.ro)

Sălcuța („Fântâna Salciei”), locul unde a fost descoperită necropola aflată în studiu, este un sat în comuna Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud. Prima atestare documentară este din anul 1329 sub numele Fyzkut (Fiscut). La săpăturile de la Sălcuța participă și localnicii din sat care speră că descoperirea îi va aduce pe turiști în zonă. Săpăturile arheologice vor continua, iar după ce artefactele sunt analizate de specialiști și conservate, ele vor fi prezentate publicului într-o expoziție la Muzeul Județean din Bistrița. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*