Muzeul Mitropolitan (Muzeul subteran al Mitropoliei) din Iaşi poate fi vizitat

Pentru turiștii ce vizitează Iașul, o nouă destinație poate fi trecută în program. Astfel, creştinii ortodocşi, și nu numai ei, au posibilitatea de a vizita Muzeul Mitropolitan, inaugurat în anul 2016 de către Mitropolie, şi recomandat a fi unul dintre cele mai interesante şi moderne muzee din categoria sa existente în ţară. Acesta a fost organizat în cadrul unui proiect amplu prin care s-au restaurat mai multe monumente din zona Ansamblului Mitropolitan, şi are ca trăsătură distinctă a spaţiului, după cum explică reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, autonomia sălilor, care comunică prin culoare.

Expoziţia de bază a muzeului este organizată tematic în cele şase săli care există. „Sala Sinaxar” se află chiar sub esplanada Catedralei Mitropolitane şi îşi trage denumirea din expoziţia de bază şi tema alocată acestui spaţiu – Sinaxarul ortodox, care cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinţilor şi al praznicelor din anul bisericesc, care începe din septembrie. Cea de a doua sală este „Ofranda”, în aceasta fiind ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze – de muncă, ceara ca ofrandă, pâinea rituală precum şi oul roşu şi oul muncit pentru Paşti. „Spaţiul pentru sala Ctitorilor” prezintă două colecţii speciale de obiecte puţin sau deloc cunoscute publicului – Antimisele şi Pomelnicele ctitoreşti (diptice şi pălmare). În „sala Eclesia”, localizată sub Catedrala Mitropolitană, este descris drumul pe care urcă omul spre cer.

Acest drum, făcut împreună cu şi ajutaţi de Biserică este înfăţişat prin prezentarea tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfinţitoare asupra omului şi creaţiei“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei. În continuare, în muzeu putem găsi şi „Calea Crucii“, amplasată în culoarul  subteran din perimetrul catedralei, care oferă, conform organizatorilor, o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcţiei şi care prilejuieşte o incursiune în timp prin observarea unor exponate compatibile spaţiului şi microclimatului – pietre şi monumente funerare, clopote de biserică, toace şi tochiţe metalice sau troice.

În sala „Istoria duhovnicească a Moldovei” sunt expuse hărţile istorice ale Moldovei de-a lungul a şase secole, de la recunoaşterea Mitropoliei Moldovei. Sala „Baptiseriu” este organizată în jurul bazinului pentru botezul adulţilor, fiind amenajat şi un spaţiu liturgic pentru săvârşirea Tainei Sfântului Botez pentru adulţi. Valoarea totală a proiectului din care face parte acest muzeu a fost de 60 de milioane de lei, el putând fi vizitat gratuit de către doritori. Programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 12.00 – 18.00. Accesul în muzeu se face dinspre Strada G.M.Cantacuzino, pe sub esplanada catedralei (surse: doxologia.ro; ziaruldeiasi.ro; ansamblulmitropolitaniasi.ro). (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*