Brâncuși, cap de afiș la Festivalul Internațional de Arte „Europalia 2019” de la Bruxelles

Anul acesta România va prezenta circa 250 de evenimente culturale de top la Festivalul Internaţional de Arte „EUROPALIA 2019”, care s-a deschis pe 1 octombrie, la Bruxelles, cu o expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi. „Ne place să credem că EUROPALIA România este cel mai important proiect unic de promovare culturală desfăşurat până acum de ICR pe parcursul a patru luni extrem de intense. România va prezenta (…) circa 250 de evenimente culturale de top, dintre cele mai bune produse culturale pe care România le poate prezenta în acest moment. (…) Evenimentele majore ale EUROPALIA România ar fi expoziţia Brâncuşi, care a pus acestei instituţii şi cele mai mari provocări logistice şi organizatorice. Ea este montată la Bozar, la Bruxelles. (…) Ea este pe departe evenimentul far al EUROPALIA România”, a spus preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, într-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei. Festivalul EUROPALIA, la care România este ţară invitată, s-a deschis pe 1 octombrie cu expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”, care a avut loc la Palatul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelles, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a regelui belgienilor, Philippe. Festivalul EUROPALIA este organizat în locaţii din Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg şi Anglia. Curatorul expoziţiei dedicată lui Brâncuşi, Doina Lemny, a precizat prin intermediul unei videoconferinţe că vor fi expuse lucrări care provin şi din muzeele de artă din Bucureşti şi Craiova. „Suntem în plină instalare a expoziţiei Brâncuşi. Am lucrat la ea timp de doi ani. (…) Este un vis, pentru că este foarte greu să obţinem împrumuturi, dar noi am fost susţinuţi în tot acest parcurs de doi ani şi jumătate de ICR”, a spus Lemny. Expoziţia dedicată lui Brâncuşi cuprinde lucrări precum „Muza adormită” și „Sărutul” şi va putea fi vizitată până pe 12 ianuarie 2020.

Printre evenimentele prezentate în cadrul EUROPALIA se mai numără expoziţiile „Dacia Felix- Trecutul glorios al României”, care este prezentată la Tongeren, „Rădăcini. Civilizaţiile de la Dunărea de Jos”, la Liege, spectacole de teatru, precum „Prinţesa deocheată”, spectacole de dans contemporan, muzică – concerte susţinute între alţii de Angela Gheorghiu, ansamblul SoNoRo, dirijorul Cristian Măcelaru, care va dirija Orchestra naţională a Belgiei, Milan W. şi un ansamblu de tulnicărese, un workshop de ţambal ţinut de Marius Mihalache în Gent şi Bruxelles. De asemenea, vor fi prezentate mai multe proiecte de arte vizuale şi literatură şi vor fi prezentate peste 100 de filme. Pentru prima oară va fi prezentată o expoziţie de film care va fi compusă din 12 instalaţii video.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare (surse: rfi.ro; ecopolitic.ro; descopera.ro; realitateadehunedoara.net; replicahd.ro).

Suntem onorați să fim prezenți la o asemenea manifestare europeană de amploare, dar trebuie să fim conștienți și de adevărata valoare a artiștilor români cotați la nivel internațional și totodată a bogatei noastre istorii milenare. Să fim mândri și emoționați sufletește că am fost selectați și expuși în atâtea locații cu vizibilitate, iar asta ar trebui să simtă în adâncul sufletelor lor toți românii de pretutindeni. Din păcate nu se face lobby-ul necesar unor astfel de activități culturale meritorii. Ar trebui să fim mai conștienți de valoarea noastră reală și de potențialitatea acestei țări minunate care este România! (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*