Elevi din Ilfov pentru Patrimoniul Cultural 2019” – excursia echipelor premiate la Horezu

Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a născut din proiectele Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural educativă care lucrează din anul 2006 în satul Piscu/Ilfov, fostă vatră de olari. Ţelul ce se dorește atins este să contribuie la formarea unor generaţii mai conştiente de moştenirea noastră culturală şi mai ataşate de acest frumos martor al istoriei. Acest țel poate fi atins prin organizarea de ateliere, tabere de creaţie, şcoli de vară, întâlniri, cărţi despre patrimoniul cultural pe înţelesul tuturor, o şcoală primară cu specific de patrimoniu, cercetare antropologică, platformă culturală on-line. Și aceastea toate vor avea loc deoarece, pentru a putea supravieţui, patrimoniul cultural are nevoie de dragoste!

Proiectul „Elevi din Ilfov pentru Patrimoniul Cultural” este inițiat de Școala de la Piscu, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și finanțat de Centrul Cultural Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov/Consiliul Județean Ilfov. Sâmbătă 21 septembrie, 130 de elevi din județul Ilfov au participat la ultima etapă a proiectului „Elevi din Ilfov pentru Patrimoniul cultural”, desfășurată la Școala de la Piscu. Copiii au participat la un concurs de cunoștințe despre patrimoniul cultural din România și din Județul Ilfov și la ateliere de meșteșug. Au fost 13 echipe care au reprezentate școli din Voluntari, Afumați, Dobroești, Jilava, Ciolpani, Brănești, Moara Vlăsiei, Chitila, Buftea, Periș, Ciorogârla, Gruiu și Pantelimon.

Echipa de elevi din Moara Vlăsiei, alături de profesorul Ștefan Uțoi, a fost declarată câștigătoarea concursului de cunoștințe, gândire și cercetare despre patrimoniul cultural. Cea mai mare medie, cele mai multe compuneri la subiect, cea mai completă mapă de cercetare, cel mai bun punctaj (20/20) și cea mai bună compunere – Silviu Ștefan, elev în clasa a VII-a. Tot pe podium au urcat echipele de la Chitila și Ciolpani. Primele trei echipe clasate s-au pregătit apoi pentru a merge într-o excursie de documentare în județul Vâlcea. Sincere felicitări au fost transmise câștigătorilor și tuturor copiilor și profesorilor participanți!

În datele de 4-5 octombrie, s-a desfășurat excursia de documentare oferită ca premiu elevilor din echipele câștigătoare la concursul de cunoștințe, gândire și implicare pentru Patrimoniul Cultural. Echipele câștigătoare ale concursului de cunoștințe, gândire și implicare pentru patrimoniul cultural, au mers într-o excursie de documentare pe meleaguri vâlcene, în aceste zile minunate de toamnă. Astfel 30 de elevi de la Moara Vlăsiei, Chitila și Ciolpani au descoperit Muzeul de Istorie „Alexandru Sacerdoțeanu” din Râmnicu Vâlcea, Culele de la Măldărești, gospodăria-atelier a familiei Dumitru și Ioana Mischiu de la Olari/Horezu, Mănăstirea Hurezi cu schiturile sale și Salina de la Ocnele Mari. Chiar dacă au prins primul val de frig, iar soarele nu i-a salutat decât la Mănăstirea Hurezi, zilele au fost pline, cu obiective diverse, atractive pentru copii și relevante pentru bogăția și spectaculozitatea patrimoniului cultural din Vâlcea.

Acum se va intra în ultima etapă a proiectului, aceea de elaborare a caietului de proiect și a festivității de final, care va avea loc vineri, 15 noiembrie, la Buftea, în prima parte a zilei și la care vă invităm și vă rugăm să participați. Despre toate etapele proiectului, cu gânduri ale participanților, veți afla din caietul de proiect, aflat acum în lucru. Până atunci să le urăm spor și numai bine! Calde mulțumiri profesorilor îndrumători pentru frumoasa colaborare. Felicitări tuturor copiilor implicați! (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*